Pretraga

Pokrenuta kampanja koja će značajno olakšati život dijelu studentica na osam sveučilišta

A- A+

Od idućeg tjedna kreće nacionalna kampanja koja će olakšati život studenticama osam naših sveučilišta, posebice onima u riziku od menstrualnog siromaštva. Sve do kraja svibnja Libresse će od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka koje će donirati Sveučilištima u Splitu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku te Sveučilištu Sjever.

menstruacija_ bolovi

Ilustracija: Unsplash

Brand menstrualnih uložaka Libresse pokrenuo je novu nacionalnu kampanju borbe protiv menstrualnog siromaštva. Cilj kampanje je omogućiti besplatne uloške za studentice osam domaćih javnih sveučilišta – splitskog, riječkog, pulskog, slavonskobrodskog, dubrovačkog, zadarsko, osječkog i Sveučilišta Sjever.

Poteškoće u nabavci menstrualnih potrepština ne smiju ometati obrazovanje

I to tako da će od 2. travnja do 31. svibnja 2024., od svakog prodanog proizvoda odvojiti 15 centi kako bi osigurao zalihe menstrualnih uložaka za navedena sveučilišta.

– Menstrualno siromaštvo označava otežan ili čak potpuno onemogućen pristup menstrualnom potrepštinama poput higijenskih uložaka, tampona ili lijekova za ublažavanje bolova te odgovarajućim higijenskim uvjetima i javnom zdravstvu, a posljedično i obrazovanju. Menstrualno siromaštvo ne pogađa samo žene u zemljama u razvoju, već i u razvijenim zemljama. Ove poteškoće mogu imati izravan utjecaj na žene koje mogu izostajati iz škole ili posla radi nemogućnosti pristupa higijenskim potrepštinama, navodi Libresse u priopćenju.

Maša Bašić, predstavnica marketinga kompanije Essity, navodi da ovim projektom direktno pomažu studenticama da neometano pohađaju predavanja te da im poteškoće u nabavci higijenskih proizvoda ne utječu na obrazovanje.

– U Libresseu kontinuirano radimo na rješavanju problema menstrualnog siromaštva. Nakon što smo donirali 240 uloškomata i gotovo 150.000 menstrualnih uložaka u 34 učenička doma, prošle godine donirali smo menstrualne uloške za gotovo 1.100 djevojaka iz dječjih domova i udomiteljskih obitelji, izjavila je Bašić.

Izdvojeni članak
Na fakultete i u studentske domove u Zagrebu stižu besplatni ulošci

Jeste li već uočili ovu ‘kutiju’? Na zagrebačke fakseve i u domove stiže 200.000 besplatnih uložaka

Neke djevojke umjesto uložaka koriste toaletni papir ili komade tkanine

Nacionalna kampanja borbe protiv menstrualnog siromaštva predstavljena je u Rijeci, a sudjelovalo je i riječko sveučilište.

– Prije nekoliko godina na Sveučilištu Rijeka i sami smo pokrenuli projekt s ciljem borbe protiv menstrualnog siromaštva, a nakon što smo podijelili s kolegama svoju praksu tu inicijativu slijedila su i druga sveučilišta, čak i izvan Hrvatske. Veliko nam je zadovoljstvo što možemo biti dio i ovog projekta. Važno je da se kao društvo uključimo na svim razinama jer na taj način zajedno možemo učiniti pozitivne pomake i promjene, rekla je Lana Par, predsjednica Studentskog Zbora Sveučilišta u Rijeci.

Sve ove kampanje pokrenute su nakon poražavajućih rezultata istraživanja Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter u sklopu projekta Tetka Perioda. U istraživanju je više od 10 posto ispitanica navelo kako im se događa da nemaju dovoljno menstrualnih potrepština da ih mogu promijeniti kad god žele (11,9 posto), kao i da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine (11,9 posto).

– Čak 3,6 posto sudionica je navelo kako im se događa da si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pa umjesto njih koriste improvizirana sredstva. Na pitanje koja improvizirana sredstva koriste umjesto menstrualnih potrepština najveći udio ispitanica navelo je toaletni papir, kao i komade tkanine, krpe ili izrezane majice. Dio ispitanica navelo je da su koriste gazu, maramice, vatu, ručnik, dječje pelene, čarape, papirnate ručnike ili zavoj, podsjećaju iz Libressea.

Podsjetimo za kraj, i na Sveučilištu u Zagrebu nastavlja se inicijativa UNIZG Ciklus, putem koje su osigurane besplatne menstrualne potrepštine i dispenzeri za sve fakultete Sveučilišta u Zagrebu te studentske domove. Više čitajte ovdje.