Pretraga

Kako od stare košulje napraviti novu koja je u trendu? Mia Thrifterista ima tutorial

A- A+

I onima s najčvršćom voljom je ponekad teško oduprijeti se trendovima. Vrište na nas gdje god da se okrenemo: izlozi, reklame, društvene mreže, članci… Što znači da puno odjeće kupujemo i – bacamo. Evo što Mia Thrifterista napravi sa starom košuljom koja je izašla iz mode umjesto da je baci.

Mia Thrifterista šivanje

Foto: Mia Thrifterista, srednja.hr

Zahvaljujući porastu utjecaja društvenih mreža i online kupovine, fast fashion kompanije cvjetaju. Dok njihovi prihodi rastu, raste i gomila odjeće u ormaru koju gotovo ne stignemo ni nositi, a novčanik se stanjuje. I što kada neka majica izađe iz mode? Najčešće je bacimo.

Prema podacima Europskog parlamenta, samo se jedan posto korištene odjeće reciklira i pretvara u novu odjeću. To znači da najveći dio tekstila odlazi na smetlište i/ili u spalionice. Kako ne biste bili dio grozne statistike, možete se okrenuti slow fashionu i kupovati u dućanima rabljene odjeće, ili svoje stare komade pretvoriti u nešto novo i nosivo.

Izdvojeni članak
Nina bljak

Biste li radije u šumi srele medvjeda ili muškarca? Influencerica progovorila o rodno uvjetovanom nasilju

Mia Thrifterista je poznata po svojem izričitom stilu odijevanja kojeg njeguje upravo na ove održive načine. Osim što svojim pratiteljima pokazuje što se sve može uloviti u second hand dućanima, pokazuje i kako se od nečega što mislimo da više nije moderno i nosivo može napraviti topić baš kao s Pinteresta!

Potrebno vam je samo malo vremena, kreativnosti i strpljenja. A kako je na kraju ispala transformacija iz stare u novu bluzu pogledajte u videu ispod.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem