Pretraga

Biste li radije u šumi srele medvjeda ili muškarca? Influencerica progovorila o rodno uvjetovanom nasilju

A- A+

Samo pet posto žena će prijaviti silovanje ili pokušaj silovanja, a 190.000 djevojčica u 17 europskih zemalja je u opasnosti od genitalnog sakaćenja. Čak 56 posto mladih seksualno uznemiravanje doživi već u osnovnoj školi, od čega je u toj statistici 76 posto djevojčica. Čudi li onda, zapravo, što je nedavna anketa pokazala da bi žene u šumi radije naišle na medvjeda nego na nepoznatog muškarca?

Nina bljak

Foto: Nina Baljak, srednja.hr

Debata medvjed VS muškarac je preuzela internet. Započelo je s TikTok videom, a onda se prelilo na sve sfere. O tome čitamo, razgovaramo o tome na kavi, argumentiramo jedan ili drugi odabir, a sve je krenulo videom u kojem je sedam od osam žena na pitanje bi li radije u šumi susrele nepoznatog muškarca ili medvjeda odabralo – medvjeda.

Izdvojeni članak
Marko Dolenec, sigurnost na internetu

Što influenceri kažu o online sigurnosti? Top 3 savjeta kako sigurno koristiti internet

Neki od razloga su racionalni, kao na primjer da su napadi medvjeda na čovjeka rijetki, pogotovo kada nisu isprovocirani, ili to da najčešće susret s medvjedom prođe bez ikakvih ozljeda. Ali zapravo su razlozi puno dublji i ‘medvjed VS muškarac’ je postala savršena metafora za nesiguran svijet u kojem žene danas žive; svijet u kojem i dalje vlada rodno uvjetovano nasilje. Jer čak i u ovoj online debati u kojoj se tobože suprotstavljaju medvjed i muškarac, jedina gubitnica je – žena.

Rodno uvjetovano nasilje počiva na neravnopravnosti, a na nama – svima nama – je stvarati svijet u kojem se žena neće bojati muškarca više nego medvjeda. O tome je u svojem videu progovorila i popularna Nina Baljak.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti. Sve vijesti iz projekta pratite u rubrici Izborni predmet.

EU emblem