Pretraga

Ana je iz šest ispita mature dobila peticu, a njen 4.e briljirao je na upisima: ‘Rastite i slijedite svoje snove’

A- A+

Proteklog tjedna izašli su konačni rezultati mature, koji su pokazali kako su čak 332 ispita riješena bez greške. Na portalu srednja.hr smo po objavi rezultata započeli s predstavljanjem nekih od najboljih ovogodišnjih maturanata, nakon čega nam je mailom stiglo pismo jedne ponosne razrednice 4.e u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima. Učenica Ana Ćenan čak je dva ispita riješila bez greške, a na ukupno šest njih dobila je odličan. Još je troje učenika tog istog 4.e iz više ispita mature dobilo odličan, a potpuno su briljirali i na upisima te upisali neke od najpoželjnijih studija u državi.

Ana Ćenan i 4.e razred Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima| foto: privatna arhiva

– Ima jedna škola, ponosna stara dama u centru najstarijega naselja u Europi – grada Vinkovaca. Gazi svoje treće stoljeće i već generacijama iznjedruje niz uspješnih znanstvenika, liječnika, arhitekata, šumara, pisaca, filozofa, glumaca, pravnika, ekonomista… Tako je i ove školske 2021./2022. godine iznjedrila jedan 4. e razred, zasigurno jedan od najboljih razreda u Hrvatskoj. Učenici ovog razreda postigli su zavidne rezultate na državnoj maturi i upisali najprestižnije fakultete. Naš razredni odjel 4.e broji 25 učenika od kojih je sedam učenika upisalo FER, tri učenika FERIT, pet učenika Medicinski fakultet, tri učenika Stomatološki fakultet, tri učenika kemiju, jedan učenik radiologiju, jedan učenik arhitekturu, jedan učenik geodeziju i jedan učenik Učiteljski fakultet. Uistinu impresivno, tim je riječima započeto pismo pristiglo na naš redakcijski mail, a potpisuje ga ponosna razrednica 4.e Melita Barić Tominac iz Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima.

‘Rastite, slijedite svoje snove, budite slobodni i svoji’

Ove godine na maturi su čak 332 ispita riješena bez ijedne greške, a nekim je učenicima to pošlo uza rukom na više predmeta. Među njima je i Ana Ćenan iz ovog 4.e, koja je bez greške riješila Matematiku i Engleski, a peticu je dobila i iz Hrvatskog, Kemije, Fizike i Biologije. Razrednica nam otkriva i da je učenica Maja Stolar dobila odličan na njih četiri, obveznima i Fizici. I učenici Jan Rakijašić, i Matko Papić sve su ispite, osim Hrvatskoga jezika, riješili s ocjenom odličan. Učenici su, ističe nastavnica Barić Tominac, vrijedno i marljivo učili tijekom sve četiri godine gimnazijskog obrazovanja.

– Kao ‘spužve upijali su’ nastavne sadržaje, propitivali, izučavali i proširivali kurikulume nastavnih predmeta. Hvala svim nastavnicima koji su nesebično, s ogromnim entuzijazmom i ljubavlju prenosili i dijelili svoje znanje učenicima. Hvala i vama, dragi naši učenici, jer smo i mi od vas puno toga naučili. Hvala vam za sve zajedničke trenutke strahovanja, iščekivanja, neizvjesnosti, tugovanja, radovanja, nestašluka, pobjede i ponosa. Ima jedna škola, ima jedan 4. e i na kraju ima jedna najponosnija razrednica… Uvijek sam vas učila da prije svega budete dobri ljudi, a vi ste svojim odgovornim ponašanjem i uspjesima dokazali da ste na pravom putu. Rastite, slijedite svoje snove, budite slobodni i svoji. Svima želim obilje osobnog i poslovnoga uspjeha u budućem životu i radu, piše nam nastavnica koja čestitku upućuje i svim ostalim maturantima Gimnazije Matije Antuna Reljkovića u Vinkovcima koji su postigli izvrsne rezultate.

Izdvojeni članak
lovro nidogon

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Maturantica Ana na dva je ispita imala 100%

Ana Ćenan, jedna od najboljih maturanata u državi otkriva nam još jedan svoj izvrsni rezultat – uz šest ispita mature polagala je i prijemni za Medicinski u Zagrebu, na čijoj je rang-listi bila sedma.

– Kad sam vidjela rezultate bila sam izrazito sretna i zadovoljna. Nakon pisanja matura očekivala sam dobre ocjene, ali sam se jako iznenadila stopostotnim rezultatima jer im se nisam nadala. Najveće iznenađenje definitivno mi je bio rezultat iz Matematike jer sam mislila da sam vjerojatno barem negdje nešto krivo napravila. Ipak, kako sam htjela isključivo upisati studij medicine u Zagrebu, najveću sreću osjetila sam nakon izlaska rezultata prijemnog ispita kad sam shvatila da ću uspjeti upisati željeni fakultet, priča nam Ana.

Za prijemni se i najviše pripremala jer on zapravo učenicima koji upisuju Medicinski i donosi najviše bodova. Maturu je samo trebala proći s dobrom ocjenom, što je nekako i očekivala. Ipak, išla je na organizirane pripreme, kaže, kako bi si što više pomogla u strukturiranju vremena i smanjivanju stresa prije ispita.

– Mislim da je to bio dobar potez jer sam umjesto četiri godine gradiva svaki tjedan prolazila samo nekoliko stranica i na kraju sam bila sigurna da je sve obrađeno i na ispite sam izlazila poprilično smirena. Najmanje sam učila biologiju jer sam iz toga predmeta  sudjelovala na raznim natjecanjima od sedmog razreda, uključujući i Međunarodni turnir mladih prirodoslovaca u Gruziji (IYNT) na kojem smo osvojili broncu, a ove godine sam bila 4. na državnoj razini pa se oko nje nisam previše brinula, kaže nam Ana.

Izdvojeni članak
viktor foto

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Najteži Hrvatski i esej

I njoj je, kao i mnogim drugim najmaturantima s kojima smo razgovarali, najteži bio Hrvatski. Kaže, baš joj i ne ide pisanje eseja prema zadanim smjernicama.

– Inače volim pisati, no za to mi je potrebna velika sloboda koje na maturi nema, kaže Ana.

Naglašava i kako joj je generalno najviše pomoglo oko mature znanje stečeno u srednjoj školi.

– Tada sam sve više-manje naučila, a u mjesecima sam koji su prethodili maturi samo ponovno prolazila kroz isto gradivo kako bih se podsjetila zaboravljenih stvari, ističe Ana.

Izdvojeni članak
danijel vukelja

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura

‘Hrvatska nema vrlo dobre ponude za mlade stručnjake i znanstvenike’

Od jeseni sjeda u klupe Medicinskog fakulteta u Zagrebu, oduvijek joj je bila želja studirati ondje.

– Taj studij sam odabrala jer smatram da medicina pruža široke mogućnosti rada koje malo koje područje može pružiti i koje će uspješno moći zadovoljiti moju znatiželju i u radu s drugim ljudima, ali i u znanstvenom smislu. Htjela bih svakako otići u inozemstvo i okušati se u radu i životu i u drugim državama, a onda ću imati vremena odlučiti gdje želim ostati dugoročnije. Općenito mislim da Hrvatska nema vrlo dobre ponude za mlade stručnjake i znanstvenike te su mnogi prisiljeni svoju sreću potražiti drugdje, smatra Ana.

Za sada se želi baviti pedijatrijskom kardiokirurgijom, no svjesna je da se njeni afiniteti tijekom studija mogu promijeniti pa kaže- na fakultet ide otvorena uma.

– Osim toga, htjela bih napredovati i u znanstvenim vodama te se baviti i istraživanjima. Tijekom srednje škole sam pohađala i glazbenu školu i sate pjevanja, što bih svakako željela nastaviti uz fakultet, ali i kasnije, ističe naša sugovornica.

Komentirala nam je i uspjeh svog razreda. uvijek je bilo puno odlikaša u njemu, a sada je i sama matura pokazala da su te petice itekako bile zaslužene. Njen 4.e uvijek je bio složan kao razred, tijekom nastave je vladala pozitivna atmosfera i zdrava razina kompeticije koja je osiguravala veliku razinu rada i truda, ističe Ana. Za maturu su puno učili i to im se na kraju isplatilo.

– Mislim da su za naš uspjeh, nakon nas samih, najzaslužniji profesori koji su činili sve kako bismo mi nešto naučili i svladali sve gradivo potrebno za ispite, ali i više od toga. Tu definitivno treba istaknuti profesoricu iz Matematike koja je osobama koje su bile u izolaciji uživo iz učionice prenosila nastavu te profesore iz engleskog, kemije i biologije koji su s nama posebno i vrlo kvalitetno radili tijekom online nastave, ali i inače. Također, ne smije se zaboraviti naša draga razrednica koja nas je osim u akademskom smislu usmjeravala i poticala u onom važnijem, životnom, na čemu joj se zahvaljujemo, zaključuje Ana.

'Obrazovnom sustavu treba hitna promjena'

Kao i sve najbolje maturante i Anu smo pitali kakav je njen stav oko stanja obrazovnog sustava u Hrvatskoj te što bi ona mijenjala u njemu.
– Mislim da hrvatskom obrazovnom sustavu treba hitna promjena. Još uvijek se u školama, posebice gimnazijama, uči previše općenitih činjenica koje se jako brzo zaborave i koje nisu upotrebljive u budućem životu i radu. Smatram da bi se učenicima trebalo pružiti puno više slobode u smislu izbora onoga što žele učiti. Takav pristup uvelike bi smanjio frustracije i učenika i profesora u školama. Također smatram da treba smanjiti količinu nepotrebne papirologije kojom su profesori svakodnevno zatrpani te staviti naglasak na sam rad profesora s učenicima. Dodatno, mislim da dobrim profesorima na terenu treba dati više slobode u izvođenju nastave i od njih preuzeti pozitivne tehnike rada koje se onda mogu dalje primjenjivati, kaže Ana.

Više o najboljim maturantima:

Lovro je bez greške riješio Fiziku i Matematiku: Imao je svoj poseban način priprema za maturu

Za uspjeh na maturi iz informatike Viktor dobiva 5.000 eura: ‘Ocjenjivanje u osnovnima je preblago i ovisi o karakteru profesora’

Dobitnica nagrade Soljačić je maturantica Amalija iz Varaždina: ‘Počela sam učiti tjedan dana prije svake mature’

Danijel je rasturio Hrvatski i Povijest na maturi pa postao prvi dobitnik nove nagrade od 5.000 eura


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.


Projekt Brucoš 101 provodi portal srednja.hr. Partneri projekta su Edward Bernays University CollegeZagrebačka škola ekonomije i managementa te Privredna banka Zagreb. Ako želite redovno primati specijalizirane vijesti iz svijeta obrazovanja s portala srednja.hr, pretplatite se na naš newsletter ispunjavanjem obrasca dostupnog ovdje. U sklopu projekta ćemo objaviti i opsežne vodiče za brucoše, a do tada pogledajte video konferencije Brucoš 101: Uvodni kolegij o studiranju.