Pretraga

Bivši ravnatelj NCVVO-a osumnjičen za milijunske zloupotrebe položaja

A- A+

Goran Sirovatka, bivši ravnatelj NCVVO-a optužen je za zloupotrebu položaja. Sumnjiči ga se da je odobravao plaćanja u fiktivnim studentskim ugovorima, čime je suosumnjičenima omogućio korist od 2,8 milijuna kuna.

screenshot youtube

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a: Povećala bi se sigurnost mature da se postupilo prema zaključcima istrage

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu priopćilo je kako je pokrenuta istraga zbog zloupotrebe položaja i ovlasti protiv četiri osobe. Jedan od osumnjičenih je Goran Sirovatka, bivši ravnatelj NCVVO-a, piše današnji Večernji list.

Sirovatku se sumnjiči da je u razdoblju od travnja 2007. do svibnja 2013. odobravao plaćanja u fiktivnim studentskim ugovorima čime je osusumnjičenicima omogućio korist od 2,8 milijuna kuna te nabavku informatičke opreme i  sigurnosnih vrećica za pakiranje ispitnih materijala mimo zakona o javnoj nabavi, čime je društvima od kojih je oprema kupljena pribavio korist od 2,2 milijuna kuna. 

Osumnjičen je i da je mimo pravila natječaja kao ravnatelj NCVVO zaposlio osam osoba u periodu od 15. prosinca 2010. do 30. studenog 2012. godine.

Sadašnja ravnateljica NCVVO-a Maja Jukić o nepravilnostima u radu institucije za vrijeme Sirovatkina vodstva govorila je još prije godinu dana. Gostujući u RTL Direktu, na pitanje smatra li Sirovatku za nepravilnosti, rekla je kako postoji više situacija o kojima bi Sirovatka mogao razgovarati s policijom.

– To nije moje da to govorim. Ne znam što bih ja napravila na njegovu mjestu. Možda bih i ja postupila u nekim situacijama slično. On se isto trudio maturu održati i htio je da ona zaživi. Međutim, ima tu dosta prostora i situacija za koje bivši ministar Primorac i gospodin Sirovatka trebaju objasniti policiji, rekla je u lipnju prošle godine.