Pretraga

Bliži se najluđi dan u godini: U jednom gradu pripreme za norijadu već kreću

A- A+

Najluđi dan ove godine pada na 22. svibnja. Govorimo, naravno, o norijadi – danu u kojemu će se oko 40 tisuća hrvatskih maturanata oprostiti od škole. Neki će plakati, neki se veseliti, neki oboje, a ono što je sigurno većina će se ludo zabaviti. Pripreme za ovaj veliki dan uskoro kreću u Osijeku.

Quadrilla maturanata u Osijeku 201.; screenshot: YouTube

Već desetljeće i pol u Osijeku se njeguje tradicija plesanja quadrille na norijadi. Quadrilla je jedan od najpoznatijih društvenih plesova XIX. stoljeća koji se iz Francuske proširio po drugim europskim središtima, a odlikuje ga živahna i strogo frazirana glazba.

Izdvojeni članak

Školski kalendar s praznicima za 2018./2019.

Kako piše portal Osijek.031.com, i ove godine Osječko-baranjska županija provodi projekt ‘Ispraćaj maturanata’, u okviru kojeg će svi učenici završnih razreda srednjih škola na području županije, 22. svibnja 2019. godine, plesati quadrillu. Prizori su to kojima se nerijetko dive u ostatku Hrvatske, ali malo je poznato da svoju famoznu i gracioznu quadrillu učenici uvježbavavaju tjednima. Ovako ozbiljan pristup očito je do sada bio uspješan recept za završnu izvedbu.

Probe quadrilla, prema rasporedu kojeg je objavio Osijek.031.com, kreću već 10. travnja u 13 sati na Trgu sv. Trojstva. Na istom mjestu i u isto vrijeme probe će se održavati  16. i 29. travnja te 3. svibnja. Prva generalna proba bit će održana u Županijskoj ulici 14. svibnja, a druga 20. svibnja.

I u drugim gradovima Osječko-baranjske županije održat će se proba quadrille, a svaka je zakazana za 13 sati. U Donjem Miholjcu to će biti 9. svibnja, u Valpovu dan kasnije, a u Belom Manastiru proba je 15. svibnja. Generalna proba našičkih maturanata na rasporedu je 16., a đakovačkih 17. svibnja.

Kako je izgledala prošlogodišnja quadrilla u Osijeku, pogledajte u videu u nastavku.

https://youtu.be/DivaRaEwk3M

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu Državna matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.