Pretraga

Iza nas je norijada 2024., pogledajte kako su je proveli maturanti diljem Hrvatske

Gotovo je – za desetke tisuća učenika završnih razreda srednjih škola ovaj je petak posljednji dan srednjoškolskog obrazovanja. Obilježila ga je pokoja suza, ali i puno smijeha i veselja. Norijade diljem Hrvatske pratili smo uživo na portalu srednja.hr.

Norijada Zagreb 2024. | foto: srednja.hr

 

U nekim krajevima Hrvatske norijade su već započele sredinom tjedna. U većini su, pak, maturanti izašli na ulice ovog petka. Mnogi su gradovi učenicima pripremili glazbene programe, neki dijele i nagrade za najbolje maske, a u drugima se tradicionalno pleše quadrilla.

18:57 h – Pogledajte video s ovogodišnje norijade u Zagrebu u 2024.

18:56 h – Hitna u Zagrebu intervenirala sedam puta

Iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba za srednja.hr kažu kako su tri ekipe NZZHMGZ na dežurstvu na Bundeku.

– Do sada smo imali ukupno sedam intervencija. Jedna intervencija se odnosila na ubod insekta, druga na manju ozljedu potkoljenice, a ostale na unos veće količine alkoholnih pića. Niti jedan pacijent nije vožen u neku od bolnica, odgovaraju na naš upit iz NZZHMGZ-a.

18:39 h – Velika fotogalerija s norijade u Zagrebu

I dok se službeni dio norijade u Zagrebu bliži kraju, donosimo najbolje trenutke ovogodišnjeg Dana maturanata. Veliku fotogaleriju i video možete pronaći na poveznici i na našem Facebooku:

17:14 h – Plesalo se i na Rim Tim Tagi Dim

Plesanje quadrille postala je tradicija u pojedinim gradovima Lijepe naše, no ovogodišnja izvedba ostat će posebno zapamćena. Naime, osim quadrille, plesalo se i na taktove naše predstavničke pjesme na Euroviziji, Rim Tim Tagi Dim, Baby Lasagne. Kako je izgledalo, pogledajte ovdje.

16:39 h – U Puli je i ove godine bilo posebno šareno

Norijada pulskih maturanata održana je na parkiralištu DC Rojc. Grad je objavio niz fotografija s kojih je vidljivo da je i ove godine neizostavni dio norijade u Puli bilo gađanje bojama, zbog čega je ova norijada svake godine posebno šarena.

16:22 h – Na Bundeku nije moglo proći bez tradicionalnog roštilja

Ako se koji roditelj zabrinuo da će mu dijete ostati gladno na norijadi, može ostati miran. Sada već tradicionalno slavlje na Bundeku nije moglo proći bez isto tako tradicionalnog ‘okretanja’ roštilja. Među maturantima koji su se odlučili zabavljati uz roštilj bili su učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga. Na poveznici možete pogledati i kako je to prošlo.

15:32 h – Lijepe geste maturanata obilježile norijadu u nekim gradovima

Uz klasičnu zabavu ovogodišnji maturanti napravili su i niz gesti. U Rijeci su maturanti umjesto prosipanja brašna pekli palačinke i prodavali proizvode učeničke zadruge, a sav zarađeni novac donirat će u humanitarne svrhe. U Puli su učenici donirali 160 kilograma brašna Crvenom križu, dok su u Čakovcu maturanti razveselili djecu na Odjelu za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec. Više čitajte na poveznici.

15:05 h – Maturantima III. gimnazije Osijek odzvonilo posljednje zvono

Maturante III. gimnazije u Osijeku iz škole su ispratili uz za njih posljednji zvuk školskog zvona, dok su se učenici spuštali stubama. Kako je to izgledalo, pogledajte u videu:

15:00 h – ‘Norilo’ se i u Jaski

– U svoj ‘odrasli’ život danas je krenulo 100 maturantica i maturanata, učenika Srednja škola Jastrebarsko. Na Strossmayerovom trgu pozdravio ih je gradonačelnik Zvonimir Novosel, poručivši im da uvijek u srcu nose Jasku, grad svojeg djetinjstva i najranije mladosti, poručili su iz Grada Jastrebarsko.

14:30 h – Od škole se opraštaju i Splićani

U Splitu nema organizirane norijade, ali maturanti se okupljaju sami. Prije okupljanja na gradskim ulicama pozdravili su se od svojih razrednika i škola, a ovo je dio atmosfere iz Ekonomske i upravne škole Split.

14:30 h – U Zadru maturanti izazvali požar na kafiću

Današnje slavlje i veselje među maturantima u većem dijelu Hrvatske prolazi bez značajnijih izgreda. No, u Zadru nije bilo tako. Maturanti koji su se okupili u blizini Pomorske škole u jednom su trenutku u zrak ispalili raketu koja je pala na tendu kafića i izazvala požar. Više čitajte na linku.

13:32 h – Quadrilla se plesala i u Virovitici, maturanti zaplesali i kaubojac

Virovitički gimnazijalci danas su se ispred gimnazije oprostili od srednje škole plesom quadrilla, kaubojcem, a zatim i puštanjem balona, javljaju iz Virovitičko-podravske županije.

13:28 h – Varaždinski maturanti zaplesali quadrillu

Varaždinci su poznati po svom događaju Maturantika koji traje danima, a dio današnjeg programa bila je i quadrilla koju su zaplesali točno u podne na Kapucinskom trgu. Za plesnu obuku maturanata bio je zadužen Plesni klub D&D Varaždin, a majice i kišobrane osigurali su Grad Varaždin i Varaždinska županija.

– Varaždinski maturanti imaju jedan od najkompletnijih programa dana maturanata u Hrvatskoj, organizatori su se zaista potrudili, od mimohoda, odabira naj odore, partyje uz D.J.-a u Parku mladih, ovog plesa, i siguran sam da uživaju. Uvijek mi se probudi nostalgija kad ih gledam i prisjetim se svojih maturantskih dana. Pozivam ih da ih provedu civilizirano, da ne ometaju funkcioniranje grada, ali da se provesele i zabave jer ovo je kruna njihovog srednjoškolskog obrazovanja, rekao je Lovro Lukavečki,  predsjednik Gradskog vijeća .

13:22 h – Šarenilo preplavilo i ulice Krapine

‘Nori’ se i u Krapini. Tamošnji maturanti u povorci su prošetali ulicama i zaustavili se u gradskom središtu te zapjevali pjesmu ‘Marina’ Prljavog kazališta. Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

12:51 h – Maturanti stigli na Bundek!

Povorka zagrebačkih maturanata konačno je stigla do Bundeka gdje zapravo kreće ključni dio programa koji je za njih organizirao Grad Zagreb.

– Za sad je dobro, pripremili smo i organizirali mjesto za pripremu roštilja. Zauzeli smo hlad, prava zabava tek počinje. Definitivno nam je plan dobro se najesti, kaže nam Ilija iz Srednje škole Jelkovec.

U bogatom glazbenom programu na ovogodišnjoj norijadi u Zagrebu sudjeluju Bore Balboa, Peki, Baks, Hrvoje Turcin TURKDJ, DJ Filip Jurković, Band Kings, Jakša Jordes, DJ Zordan, DJ Vermont i DJ Go Cut. Program traje do 20 sati.

– Preko dana smo na Bundeku, a onda ćemo kući kod prijateljice na after, bit ćemo tamo do ujutro. Maturantima poručujemo da danas uživaju i da se zabave, rekle su nam učenice Lara i Ana iz Agronomske škole.

 

Pogledajte i video dolaska maturanata na Bundek:

12:43 h – I maturanti iz Županje oprostili se od škole

I maturanti srednjih škola u Županji danas se opraštaju od svojih srednjih škola i profesora. Snimili su i jednu zajedničku fotografiju.

12:19 h Slavlja ne nedostaje ni u Samoboru

Šarenilo je preplavilo i ulice Samobora. Kako javljaju iz tog grada, maturanti su se prije 11 sati okupili ispred srednjih škola te predvođeni ‘party kamionom’ te krenuli prema Centru za mlade – Bunkeru, ali su kratko zastali na središnjem samoborskom Trgu. Dobro raspoložene, raspjevane i rasplesane maturante dočekali su i sve ih pozdravili gradonačelnica Petra Škrobot i njen zamjenik Petar Burić te im zaželjeli da se danas dobro zabave i sve najbolje u narednom životnom periodu.

12:08 h – Povorka zagrebačkih maturanata krenula prema Bundeku

Povorka zagrebačkih maturanata već je krenula s Trga prema Bundeku, a kolonu osigurava policija. Na Bundeku maturante očekuje bogat glazbeni program do 20 sati o kojem više možete čitati ovdje.

12:02 h – Oštra poruka vladajućima

Hrvatska se posljednjih godina suočava s velikim demografskim problemima i manjkom radnika u mnogim strukama. Maturanti zagrebačke škole, mladi frizeri s norijade su vladajućima poslali oštru poruku – ‘Mi idemo odavde, stranci nek vam rade’. Više na poveznici.

11:48 h – Povorka maturanata iz Karlovca

Karlovačkim maturantima, a njih je 720, pridružilo se i 52 dugoreških pa će nakon okupljanja na Vunskom polju, krenuti gradskim ulicama do ŠRC-a Korana, gdje je od 20 sati zabavni program.

11:32 h – Maturanti su već preplavili glavni zagrebački Trg

Maturanti su već gotovo u potpunosti ispunili Trg bana Jelačića u Zagrebu, a pušta se glazba. Oko fontane Manduševac stoje zaštitari kao maturanti ne bi mogli ući.

11:07 h – Počelo okupljanje maturanata na Trgu bana Jelačića u Zagrebu

Zagrebački maturanti lagano se okupljaju na Trgu bana Jelačića. Nakon što se okupe, u 13 sati povorka će se uputiti prema Bundeku. Norijadu na terenu prate naši reporteri Ramona Šćuric i Ivor Kruljac.

– Zabavno je, svi smo uzbuđeni, jedva čekamo da dođu naši ostali prijatelji i maturanti iz ostalih škola. Želimo se zabaviti danas. Kada dođemo do Bundeka, ići ćemo tamo na organizirane koncerte i družiti se ondje ostatak dana, uživancija. Poruka za ostale maturante je da se samo zabavljaju i ne misle ni o kakvim problemima, danas je naš dan, poručila je vršnjacima maturantica Mia iz Privatne gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića u Zagrebu.

10:48h – I bjelovarske ulice preplavili maturanti

Današnje ‘ludilo’ neće zaobići ni bjelovarske ulice, a maturanti se od jutra okupljaju i ispred tamošnje Komercijalne i trgovačke škole.

10:34 h – Neki su iskoristili majice za slanje oštrih poruka

Nesumnjivo je kako ćemo se i danas nagledati kreativnih natpisa na majicama maturanata. Učenici 4.c razreda Prve riječke hrvatske gimnazije odlučili su putem svojih poslati poruku da su ljutiti što nisu mogli na maturalac. ‘Nisu nas volili, za maturalac smo molili. Uživajte bez nas, jer čuti više nećete naš glas’ – stoji na njihovim današnjim majicama.

Majica maturanata Prve riječke hrvatske gimnazije | fotografija čitatelja

10:28 h – Veselo je i u Kutini

I maturanti u Kutini imaju običaj odijevati se u kostime tijekom norijade, a kako je izgledala njihova jutrošnja povorka, pogledajte u videu:

10:21 h – Maturanti ispred dubrovačke Pomorske već naveliko slave

Kolege s portala Dubrovniknet.hr donose i djelić atmosfere ispred Pomorske škole u Dubrovniku, odakle se pjesma čuje od ranojutarnjih sati. Uz maturante su i policajci, kako bi osigurali da sve protječe u najboljem redu. Inače, gradonačelnik Mato Franković prvotno je dubrovačkim maturantima zabranio proslavu na svim javnim gradskim površinama i predložio alternativnu lokaciju. A onda se dogodio obrat, o kojem više možete čitati ovdje.

10:18h –  U dubrovačkoj Medicinskoj maturanti danas ne slave

Maturanti Medicinske škole u Dubrovniku danas ne slave kraj svog školovanja. S tugom se prisjećaju svoje kolegice Katarine koja je u travnju preminula u prometnoj nesreći. Njihova razrednica poručila je da im je i dalje teško te da je većina maturanata otišla kući pisati završni rad. Više na linku.

9:54h – Veselo i u Karlovcu

U pojedinim je krajevima Hrvatske običaj da se čitav razred odjene u tematske kostime. Učenici Gimnazije Karlovac odabrali su temu filma ‘Nebesa’ – djevojke su odjenute kao mali izviđač Russell, a mladići u 78-godišnjeg prodavača balona Carla Fredricksena.

Norijada učenika Gimnazije Karlovac | fotografija čitatelja

9:47h – Maturanti iz Rovinja pripremili neobično iznenađenje za svog razrednika

Za kraj svog školovanja maturanti kuhara u Rovinju svom su nastavniku oblijepili cijeli automobil žutim, zelenim i ružičastim samoljepljivim papirićima. Kako je poručio nastavnik Matej Skert, maturanti su mu rekli da idu po svoj završni rad, a zapravo su mu vani pripremali iznenađenje. Kako je to izgledalo, pogledajte na linku.

9:40h – Virovitički maturanti otplesali quadrillu

Quadrilla je tradicionalni dvorski ples koji se u 19. stoljeću iz Francuske proširio po čitavoj Europi. U nekim hrvatskim gradovima tradicije je plesati ga na posljednji dan škole na glavnom gradskom trgu. Svoju quadrillu već su otplesali maturanti iz Virovitice, a kako je to izgledalo, pogledajte u videu ispod.

9:29h – Na Bundeku pripremljen bogat zabavni program

Zagrebački maturanti će u 13 sati krenuti prema Bundeku, a po dolasku ih očekuje bogat zabavni program koji će potrajati do 20 sati. Tko sve nastupa, možete doznati na poveznici.

9:22h – U Zagrebu se zbog povorke obustavlja promet

U Zagrebu je procedura ista kao proteklih godina – program počinje na Trgu bana Jelačića gdje će se učenici okupljati malo prije podneva, a u 13 kreće povorka prema Bundeku gdje se održava glavnina programa. Zbog svega se očekuje obustava prometa dijelom grada, a čitav prometni režim možete pronaći na linku.

9:17h – Kakvo nas vrijeme očekuje na norijadi?

Maturanti Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac smjera Meteorološki tehničar napravili su nam prognozu za norijadu. Otkrili su koje nas minimalne i maksimalne temperature očekuju tijekom ovog petka kao i u kojim dijelovima Hrvatske maturanti mogu očekivati pljuskove s grmljavinom. Prognozu možete čitati ovdje i pogledati u videu.

Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.