Pretraga

Borba za svako mjesto: Provjerite koji su studiji trenutno najpoželjniji među maturantima

A- A+

Točno 1. veljače u sustavu Postani student započele su prijave studijskih programa ovogodišnjim kandidatima za upise na visoka učilišta. Kako je prošlo mjesec dana od početka prijava, od Agencije za znanost i visoko obrazovanje zatražili smo podatke o tome koji su studiji trenutno najpoželjniji, a na vrhu te liste nema prevelikih iznenađenja.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Prema omjeru ukupne kvote i broja prijava studija kao prvog na listi prioriteta, trenutno najpoželjniji studij među kandidatima jest studij Logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu. Ukupna upisna kvota na tom studiju je 50 mjesta, dok je čak 412 pristupnika taj studij stavilo na sam vrh liste prioriteta, pa je omjer kojim se definira poželjnost 8,24. Studij Logopedije u Zagrebu za sada je prijavilo ukupno 956 kandidata.

Izdvojeni članak

Iako broj maturanata pada, broj upisnih mjesta sve je veći: Ne treba se čuditi što veliki broj mjesta ostane neupisan

Drugi po poželjnosti je jednopredmetni studij Psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prvi je to izbor za 313 kandidata, a mjesta je za njih 76 pa za jedno mjesto konkurira 4,12 kandidata kojima je to glavni prioritet. Ukupno je studij Psihologija prijavilo 762 kandidata. Inače, Filozofski je ukinuo prijemni, odnosno test intelektualnih sposobnosti, za sve studije osim Psihologije, o čemu više možete čitati ovdje.

S omjerom kvote i broja prijava studija kao prvog na listi od 3,57, treći najpoželjniji studij nakon mjesec dana prijava stručni je studij Kriminalistika koji se izvodi na Visokoj policijskoj školi u Zagrebu. Mjesta je za 30 kandidata, a prvi je to izbor za njih 107, dok je ukupan broj prijava trenutno 451.

Podsjetimo za kraj i lani je nakon ljetnog roka najpoželjniji po istom kriteriju bio studij Logopedije na ERF-u. No, drugo mjesto po popularnosti ljetos je zauzeo studij Fizioterapije na Odjelu zdravstvenih studija Sveučilišta u Splitu, a treći je bio studij Izobrazba trenera na zagrebačkom Kineziološkom fakutetu.

U nastavku možete vidjeti tablicu deset trenutno najpoželjnijih studija među kandidatima, a podaci su to koje smo zatražili od Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Napomenimo kako su isključeni studijski programi s kvotom od deset mjesta i manjom te kako je riječ o trenutnim podacima koji će se zasigurno još mijenjati do objave konačnih rang-listi, što je ove godine 20. srpnja.

Poželjnost studijskih programa ožujak 2020.|izvor: AZVO


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.