Pretraga

Zbog njih smo preboljeli najlošiju generaciju maturanata: Prisjećamo se najboljih u 2018.

A- A+

Generacija maturanata 2018. po broju je onih koji su pali državnu maturu daleko najlošija do sada. Ipak, tu katastrofalnu vijest uspjeli smo prebroditi zahvaljujući onim najboljima – izvrsnicima koji u fokus javnosti rijetko dolaze. Čak 11-ero učenika na prošloj je maturi ostvarilo stopostotni rezultat u dva predmeta, a sedmero ih je konkuriralo za Nagradu Soljačić od 5.000 američkih dolara. Po prvi puta otkada se dodjeljuje, ta je nagrada otišla u ruke jedne djevojke. Na kraju stare i na početku nove godine prisjećamo se najmaturanta 2018.

Najamturanti 2018.; fotografije iz privatnih arhiva/srednja.hr

Jedni su danas FER-ovci i PMF-ovci, a drugi su na faks potegnuli na daleki Cambridge. Od Splita i Zadra pa sve do Zagreba – ovo su najbolji maturanti u 2018.

Iva Madunić

Izdvojeni članak

Po prvi puta Nagrada Soljačić odlazi u ruke jedne djevojke: Upoznajte Ivu, najbolju maturanticu u Hrvatskoj

Po prvi puta otkada se dodjeljuje Nagrada Soljačić u 2018. godini otišla je u ruke jedne djevojke. Njeno ime je Iva Madunić, a maturantica je III. gimnazije u Splitu. Nagradu od 5.000 američkih dolara zaradila je stopostotnim rezultatom iz Matematike i Fizike, dok je Engleski položila s 90%, a Hrvatski s 95%.  Iz svih je ispita koje je polagala, dakle, dobila čistu peticu.

– Na učenje me prvenstveno motivira želja da postignem najbolji rezultat koji mogu, rekla nam je Iva.

Ovim izvrsnim rezultatom Iva si je osigurala mjesto na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu gdje je upisala studij Računarstva.

Ilija Srpak

Izdvojeni članak

Čudesni Varaždinac Ilija ‘rasturio’ i na maturi: Dva ispita riješio sa 100% i iz svih pet koje je pisao dobio odličan

O uspjesima Ilije Srpka, učenika Prve gimnazije Varaždin, pisali smo već nebrojeno puta. On je, naime, jedan od najuspješnijih hrvatskih učenika na natjecanjima znanja, a prošloga ljeta svrstao se i u najbolje maturante u 2018. Matematiku i Fiziku Ilija je riješio bez ijedne greške, a na Kemiji je ostvario rezultat od 99% posto čime se u ta tri predmeta našao u 1. rangu. Petice je dobio i iz Hrvatskog i Engleskog gdje ima rezultat od 91%.

– Nadao sam se dobrim rezultatima, 100% iz Matematike, Fizike i vrh iz Kemije, pa čak možda i petice iz Hrvatskog i Engleskog, ali ugodno sam iznenađen kako sam dobro napisao, kazao nam je Ilija.

Otkrio nam je i kako je sve predmete, osim Hrvatskog, počeo učiti tri dana prije i to rješavajući stare ispite. Za pripremu mature iz Hrvatskog trebalo mu je ipak nešto više vremena, veli Ilija, čak tjedan i pol! Rezultatima mature Ilija je ispunio sve postavljene uvjete za upis studija Prirodnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj.

Filip Marijanović

Izdvojeni članak

Olimpijac Filip iz svih je ispita mature dobio peticu i odlazi na Cambridge: Naše škole ne uče nas da razmišljamo za sebe

Studirati na Cambridge otišao je još jedan od najboljih maturanata u 2018., Filip Marijanović, maturant XV. gimnazije Zagreb. Filip je na ispitima mature iz Matematike i Fizike ostvario stopostotni rezultat, a petice je dobio i iz viših razina Hrvatskog i Engleskog.

– Jedan od uvjeta upisa na Cambridge bio je dobiti ocjenu odličan iz svakog predmeta, što me potaknulo da se spremam za maturu, kazao nam je Filip.

Tijekom razgovora koji smo vodili s njim osvrnuo se i na hrvatski obrazovni sustav, a njegove važne riječi koje su prenijeli brojni mediji citirat ćemo još jednom:

– Škole nemaju za cilj obrazovati učenike, već ih samo ukalupiti u prosječnost, više se nikoga ne uči da razmišlja za sebe. Nadarene i one koji izraze želju za učenjem se rijetko, ako uopće potiče. Također se ne pomaže dovoljno onima koji ne uspijevaju. Kao posljedica toga sve više se dodatno plaćaju instrukcije koje ‘zamjenjuju’ školu. Smatram da je dobro što se u osnovnoj školi uči opće znanje, ali isto tako nije realno da učenici ima pet iz svakog predmeta, odgovorio nam je Filip na pitanje o tome što misli o hrvatskom obrazovnom sustavu.

Andrej Jurman

Izdvojeni članak

Čak je i najboljima Hrvatski bio najteži: Andrej je na dva ispita mature imao 100%, a otkrio nam je i tajne svoga uspjeha

Riješiti ispit državne mature bez ijedne greške većini je nemoguća misija. No ne i Andreju Jurmanu kojemu je to za rukom pošlo na njih čak dva. Andrej je bivši učenik XV. gimnazije Zagreb, a osim stopostotnog rezultata na Matematici i Fizici dobio je peticu i na ispitu mature iz Engleskog. Četvorkom je ocijenjen njegov ispit iz Hrvatskog.

– Od rezultata iz Matematike i Fizike sam i očekivao puno, ali razveselilo me da nisam napravio niti jednu grešku, pogotovo greške zbog nepažnje, kazao nam je Andrej.

Nakon mature upisao je Fakultet elektrotehnike i računalstva u Zagrebu jer je mišljenja da će ondje najviše naučiti o onome što ga zanima.

Roko Parać

Izdvojeni članak

Fiziku i Matematiku riješio bez ijedne greške: Miočaninu Roku nagrada za najmaturanta izmaknula ‘za dlaku’

Prošle godine konkurencija za Nagradu Soljačić koja se dodjeljuje najboljem maturantu generacije bila je ‘žestoka’. Jedan od sedmero učenika koji su za nju konkurirali je i Roko Parać, učenik XV. gimnazije Zagreb i još važnije, vlasnik osam Oskara znanja. Osim što je Fiziku i Matematiku napisao bez ijedne greške, Roko je peticu dobio i iz preostala tri predmeta koje je pisao – Hrvatskog, Engleskog i Informatike.

– Nadao sam se ovakvim rezultatima jer sam bio dobro pripremljen za sve ispite koje sam polagao. Naravno, bio sam presretan kada rezultati bili objavljeni, otkrio nam je Roko koji je danas student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računalstva.

Njegovu sreću nakon objave rezultata nije umanjila niti činjenica da mu je Nagrada Soljačić od 5.000 dolara iz ruku izmaknula za dlaku.

Klara Tomašković

Izdvojeni članak

Najbolje riješila obavezne predmete na maturi pa poručila: ‘Obrazovni sustav nije uvijek kriv za osobni neuspjeh’

Klara Tomašković maturantica je zagrebačke XV. gimnazije Zagreb, a od 32 tisuće kandidata koji su u 2018. pisali maturu upravo je ona najbolje riješila tri obavezna predmeta – Matematiku, Hrvatski i Engleski. Ukupna postotna riješenost ta tri predmeta kod Klare iznosi 97,22%.

Peticu je ova Miočanka dobila i iz jedinog izbornog predmeta kojeg je pisala – Fizike. To ju je posebno razveselilo, jer joj je Fizika oduvijek bila težak predmet. Iako je iz svih predmeta očekivala dobre ocijene nije očekivala da će iz svih dobiti petice niti da će biti dobitnica nagrade Ministarstva.

– Najteži mi je bio Hrvatski. U Matematici ili Fizici teški zadatci mogu se riješiti na više načina, kada ne znaš odgovor, uvijek možeš isprobati nekoliko metoda. Kada ne znaš odgovor na pitanje iz Hrvatskog, ostaje samo pogađanje. Tijekom školske godine povremeno sam rješavala zadatke iz Matematike i Fizike, a s intenzivnijim pripremama počela sam nakon završetka nastave. Prolazila sam kroz različite zbirke i stare udžbenike i rješavala mature prethodnih godina, a najviše sam se pripremala za Fiziku, otkrila nam je Klara, danas studentica FER-a.

Roko Smoljić

Izdvojeni članak

Splićanin briljirao na maturi pa poručio: ‘Matura je previše orijentirana gimnazijalcima, a učenici strukovnih škola imaju težak zadatak’

Osim najmaturantice Ive, III. gimnazija Split iznjedrila je još jednog izvrsnika – Roka Smoljića. Roko je sa 100% riješio ispite iz Fizike i Matematike, a iz Engleskog i Hrvatskog dobio je četvorku.

– Naravno da se nisam nadao ovakvim rezultatima, no bio bih neiskren kada bih rekao da nisam očekivao odlične ocjene iz Matematike i Fizike. Smatram da, nakon osam godina osnovnoškolskog i četiri godine srednjoškolskog  obrazovanja, matura predstavlja potvrdu onoga što ste u svojoj dosadašnjoj karijeri svladali i vrlo sam sretan što je to prepoznato, kaže nam Roko kojega je zbog navedenog rezultata dobio nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Od jeseni je Roko student Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, gdje studira elektrotehniku. Taj fakultet odabrao je jer, kaže, voli učiti o različitim tehničkim i informatičkim rješenjima, a sadrži dovoljno matematike i fizike.

Anamarija Kozina

Među maturantima koje je Ministarstvo nagradilo u 2018. jest i Anamarija Kozina, bivša učenica Gimnazije Metković. Rezultat od 100% postigla je na čak dva ispita – Matematici i Engleskom.  Petice je dobila i iz Hrvatskog, Fizike, Logike, a četvorku iz Psihologije.

– Rano sam se počela pripremati, i odlučila da ću raditi samo Matematiku i Fiziku. Tako postavljeni prioriteti bili su glavni razlog što sam stigla sve ponoviti, pa me nije iznenadilo da su i rezultati dobri. Voljela bih ipak da me nepažnja nije stajala i par bodova iz Fizike. Engleskim se jezikom mnogo služim, ali za maturu se nisam uopće pripremala – kad sam došla na test, nisam znala ni kako su zadaci koncipirani. Zato 100% stvarno nisam očekivala, ispričala nam je Anamarija.

Ovi izvrsni rezultati Anamariji su osigurali mjesto na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, gdje studira Fiziku.

Lovre Kardum

Izdvojeni članak

Nije u MIOC-u sve: Zadarski klasičar i glazbenjak Lovre rasturio je na maturi iz Matematike i Fizike

Prečesto se đaci razdvajaju na one kojima ‘bolje ide’ umjetnost i one koji su bolji u prirodnim predmetima. Da to uopće nije pravilo, dokazao je ljetos maturant Lovre Kardum. Ovaj Zadranin svira violinu, završio je osnovnu i srednju glazbenu školu i maturirao u Klasičnoj gimnaziji Ivana Pavla II., a u potpunosti je briljirao na maturi – iz Matematike i Fizike. Osim stopostotnog rezultata na ta dva predmeta, peticu je dobio na maturi iz Engleskog, a četvorku iz Hrvatskog.

– Znao sam da Matematiku i Fiziku mogu napisati za 100%, ali i da je vrlo lako pogriješiti zbog manjka koncentracije, pa mi je drago što sam na kraju to i uspio, što mi je i bio glavni cilj na maturi, kazao nam je Lovre i otkrio kako mu je najteži bio Hrvatski.

Lovre je danas student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Lucija Žužić

Izdvojeni članak

Lucija je jedina u Hrvatskoj maturu iz Informatike riješila bez greške: ‘Obrazovanje je kapital koji mi nitko ne može oduzeti’

Samo je jedan ispit mature iz Informatike u 2018. riješen bez greške, a pošlo je to za rukom Luciji Žužić, maturantici riječke Gimnazije Andrije Mohorovičića. Fantastična Riječanka stopostotni je rezultat postigla i višoj razini Matematike, a iz Fizike, Engleskog i Hrvatskog isto je dobila petice.

– Nadala sam se ovakvim rezultatima jer sam znala da sam dobro napisala ispite, a kada su izašla službena rješenja bila sam sigurna koliko ću bodova imati jer sam se još uvijek dobro sjećala kako sam odgovorila na pitanja, kazala nam je Lucija.

Osim što se odmalena bavi programiranjem, Lucija je tijekom školovanja redovno sudjelovala na natjecanjima iz Matematike, Fizike i Informatike. Nakon mature upisala je računarstvo na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.