Pretraga

[Matura ’19] Na ispit iz Kemije uvedena drastična promjena: Provjerite kako će izgledati i što sve za njega morate naučiti

A- A+

Oko 3.800 kandidata prošle je godine na državnoj maturi pisalo Kemiju, čime se taj predmet smjestio među popularnije izborne. Nedavno je NCVVO objavio sažeti prikaz u promjenama u svakom od kataloga, a prema tom dokumentu do najvećeg je broja izmjena (uz Biologiju) došlo na ispitu iz Kemije. Vrijeme pisanja ostalo je isto, ali su broj zadataka i bodova drastično smanjeni.

Screenshot: YouTube

Ispit državne mature iz Kemije ove se godine piše 5. lipnja 2019. u 9 sati. Njime se provjerava ostvarena razina usvojenosti znanja i vještina u šest područja: tvari, kemijske promjene, energija, brzina kemijskih reakcija, ravnoteža kemijskih reakcija te prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata. Navedena područja obuhvaćaju cjelokupno gradivo Kemije u osnovnim i srednjim školama.

Konkretne opise onoga što maturant treba usvojiti ili moći učiniti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu državne mature iz Kemije možete vidjeti u tablicama kataloga koji se nalazi pri dnu ovoga teksta. Dio ispita iz Kemije su pokusi, a njihovi primjeri s uputama kako ih izvesti također se nalaze u ispitnom katalogu.

Broj zadataka je smanjen, a težište ispita bit će na razumijevanju gradiva

Od spomenutih područja, najzastupljenije će na maturi iz Kemije, s 30%, biti područje kemijske promjene. Većina, točnije 50% ispita, od pristupnika će tražiti razumijevanje gradiva.

Ove je godine u katalogu iz Kemije i na samom ispitu došlo do većeg broja izmjena. Na temelju prijašnjih provedbi mature, došlo je do izmjena u obrazovnim ishodima, odnosno onome što maturanti moraju znati da bi na ispitu ostvarili uspjeh. Broj zadatak na Kemiji smanjen je sa 63 na 47, a broj bodova koje je moguće ostvariti na ispitu s 90 je smanjen na 70. Unatoč tome, vrijeme pisanja ostalo je isto kao i prethodnih godina – matura iz kemije traje 180 minuta bez stanke.

Baš kao i na Fizici i Matematici, od ove je godine na Kemiji zabranjeno koristiti kutomjer i šestar, a od geometrijskog pribora dozvoljeni su samo jedno ravnalo ili trokut. U ostali pribor koji se smije koristiti spadaju još kemijska olovka i znanstveni kalkulator, a periodni sustav elemenata dio je ispitnog materijala.

Pomoć u pripremi ispita iz Kemije

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Izmjene uvedene u čak 12 predmeta državne mature, a među njima su i obavezni

U ispitnom katalogu savjetuje se da se za pripremu ispita koriste udžbenici, pomoćna i nastavna sredstva te materijali koje je odobrilo Ministarstvo. Uz njih, a kao dodatne materijale, maturanti mogu koristiti i zadaće s natjecanja iz Kemije dostupne na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje ili E-škole kemije. Dio pripreme mogu biti i ispiti dosadašnjih državnih matura iz Kemije.

– Najbolji pokazatelji pripremljenosti za ispit iz Kemije su uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključaka, kažu iz NCVVO-a.

Prošlogodišnji maturanti podvojena su mišljenja oko težine ispita

I lani je težište ispita iz Kemije bilo na razumijevanju gradiva, ali pristupnicima to nije zadalo prevelike ‘muke’. Oko težine ispita prošlogodišnji su maturanti s kojima smo popričali nakon testa imali dosta podvojeno mišljenje.

Izdvojeni članak

[Matura ’19] Najviše izmjena ove je godine na Biologiji: Većina zadataka tražit će razumijevanje gradiva

– Ispit je po mojoj procjeni bio najteži otkad matura postoji, a to govorim s obzirom da sam sve prijašnje mature riješila kao dio pripreme. Prva ispitna knjižica bila je donekle okej, samo se trebalo pripremiti, ali druga je zahtijevala puno više, pogotovo nama iz strukovnih škola. Začudilo me što nije bilo niti redoks reakcija, a manjkalo je i organske kemije. Sve se temeljilo na grafovima i jednadžbama općenito, kazala nam Katarina iz Medicinske škole Ante Kuzmanića u Zadru.

Njena vršnjakinja iz osječke gimnazije, Lorna, imala je nakon testa drugačiji dojam.

– Ispit je prošao najbolje od svih do sada. Vremena je bilo dovoljno, sve sam na miru stigla. Matura je bila jako slična prošlogodišnjoj, po mome mišljenju, još i lakša. Očekivala sam zahtjevnije zadatke, ali svi su bili toliko slični kao prošle godine i slično područje gradiva su pokrivali, tako da mi zbilja nisu stvarali nikakve probleme, kazala nam je Lorna.

Za prolazak Kemije prošle je godine trebalo 30% od ukupnog broja bodova, a pragove za preostale ocjene možete vidjeti u tablici.

Detaljnije o tome što vas čeka na maturi iz Kemije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u kvizovima iz na ovom linku. Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download