Pretraga

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

A- A+

NCVVO je netom objavio konačne rezultate državne mature. Zabilježeno je više padova nego ikada, odnosno njih gotovo 9.000, a samo je jedna pristupnica uspjela iz dva predmeta ostvariti stopostotni učinak. Radi se o maturantici III. gimnazije Split Ivi Barać, koja je riješila Matematiku A razine i Fiziku sa stopostotnim učinkom.

Iva Barać/ foto: Privatna arhiva

Izdvojeni članak

Ovo je dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač za najbolji rezultat iz Informatike na maturi

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja su nam službeno potvrdili da će za svoj rezultat Iva dobiti i 5.000 dolara vrijednu nagradu, koju dodjeljuje hrvatski znanstvenik i redoviti profesor na Odsjeku za fiziku na MIT-u Marin Soljačić, za iznimna postignuća maturanata iz Matematike više razine i Fizike. 

– Bila sam iznenađena da sam jedina koja je iz dva predmeta imala stopostotni učinak jer je u prethodnim generacijama uvijek bilo više takvih, rekla nam je Iva Barać vidno iznenađena, ali i ponosna na svoj rezultat.

Na svoj uspjeh gleda kao nagradu za kontinuirani trud. Drugačije smatra da i nije do njega moglo doći.

– Teško bi se bilo pripremiti za ovakav rezultat na maturi u par mjeseci. Moja priprema je trajala četiri godine i na ovo sada gledam kao na nagradu za godine marljivog rada, rekla nam je splitska maturantica, i dalje pod snažnim dojmom brojnih poziva novinara.

U kratkom razgovoru uspjela nam je i pripomenuti da je uz odličan uspjeh u školi, bila i sudionica državnih natjecanja iz Matematike i Fizike pa je dakle i na taj način krojila svoj put do najbolje u cijeloj generaciji.

Poznat je i dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač, namijenjene najboljem informatičaru generacije.

_______________________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.