Pretraga

Dio učenika riješio i izborne predmete na probnoj maturi: ‘Nakon pisanja sam se osjećala ljuto i tjeskobno’

A- A+

Završio je i drugi tjedan probne državne mature, u kojemu je dio maturanata već rješavao i izborne ispite. Te predmete pišu samo učenici četvrtih i petih razreda srednjih škola, a sve kako bi vidjeli kako će izgledati ispiti temeljeni na novim kurikulumima koji se provode od ove godine. Katarina, Ema i Ivan otkrili su nam kako su njima prošli ispiti iz Geografije, Kemije i Vjeronauka.

Foto: srednja.hr

Sve do 15. travnja u školama diljem Hrvatske učenici trećih, četvrtih i petih razreda srednjih škola pišu probnu državnu maturu. Za razliku od redovne, isti ispiti ne provode se istovremeno u svim školama, nego su škole same odlučivale kada će se pisati koji ispit.

U većini slučajeva učenici su najprije pisali obvezne ispite – Hrvatski, Matematiku i Engleski, s time da treba napomenuti da maturanti pišu ta tri obvezna predmeta i izborne, dok trećaši polažu samo Matematiku i Hrvatski. Drugog tjedna probne mature neki su maturanti već pisali i izborne predmete.

Na Geografiji dosta promjena

Među njima je i Katarina, učenica Strukovne škole Gospić, koja je polagala Geografiju. Geografija je inače jedan od ispita na koji su ove godine uvedene značajne promjene – maturanti neće, kao lani, rješavati 92 pitanja, na ovogodišnjem ispitu bit će im ih zadano 42.  Prepolovljen je i broj bodova te smanjeno vrijeme pisanja ispita sa 120 minuta na 90 minuta.

– U odnosu na prošle godine, ovaj ispit iz Geografije se stvarno puno razlikuje, smanjen je broj zadataka, zadatci su kompliciraniji jer ima dosta zadataka gdje prihvaćaju samo produžene odgovore i malo je zadataka na zaokruživanje, ističe Katarina.

Dojma je da ispit nije bio pretežak.

– Kako koje pitanje, ali u globalu mislim da se lako može dobiti pozitivna ocjena. U par pitanja su po mome mišljenju bili malo nedorečeni, kao, na primjer, priložena fotografija i iz nje se treba zaključiti posljedica klimatskih promjena koja utječe na stanovništvo toga grada. I pitanje vezano za odnos umirovljenika i radnika je po meni bio potpuno nepotrebno na ispitu iz Geografije, smatra Katarina.

S obzirom na to da je u pitanju probna matura, dodaje, stres nije bio prisutan u velikoj mjeri. Više joj je bilo bitno, veli, stvarno vidjeti kako stoji s gradivom i čemu treba pridodati više pozornosti.

– Koncept probne mature je po mom mišljenju jako loše napravljen upravo zbog toga da rezultati neće biti vjerodostojni. Primjerice, ja sam drugi dan od početka probne mature u galeriji imala već ispite iz Engleskog, Hrvatskog i Matematike. Smatram da su se prema probnoj trebali odnositi kao i prema pravoj maturi, isti datum na razini čitave države. No, što se tiče vremena kada je bila probna matura mislim da su izabrali dobro vrijeme, taman u ovo vrijeme se zapravo svi maturanti i kreću aktivnije pripremati, pa mogu vidjeti što im bolje ide, a što slabije, zaključuje maturantica iz Gospića.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Učenici pisali prve probne ispite: ‘Mislim da profesori oko mature stvaraju veći stres nego što jest’

‘Osjećala sam se ljuto i tjeskobno jer je ispit bio težak’

Njena vršnjakinja Ema iz 5. razreda Medicinske škole u Rijeci pisala je Kemiju. I ove godine na tom ispitu se provjerava znanje iz tri velika područja, a učenici će imati tri sata za rješavanje 47 zadataka.

–  Nakon pisanja sam se osjećala sam se ljuto i tjeskobno jer je ispit bio težak. Najteže mije bilo pitanje koje je prikazivalo shemu pa se tražila kondenzirana strukturna formula. Pa po meni se ispit dosta razlikuje od onih provedenih prethodnih godina, a smatram da bi nam se trebalo olakšati s obzirom na to da smo generacija puna online nastave i štrajkova. Nisam bila pod tolikim stresom, ali sam sad pod stresom zbog nadolazeće mature. Definitivno će mi loš rezultat stvoriti stres i ova probna matura mi i nema tolikog smisla jer sve mature imamo na internetu, zaključuje Ema.

‘Ovaj ispit mi je mjerilo znanja u tom području’

Ivan, maturant Srednje škole Otočac na probnoj je maturi pisao Vjeronauk. Predmet je to kojeg je na probnoj maturi prijavilo 42 učenika diljem Hrvatske.

– Zadovoljan sam napisanim, iako ispit nije bio pretjerano lagan, bilo je stvarno kompliciranih zadataka. Najkompliciraniji zadatak je bio posljednji, esejskog tipa, u kojem je zadan citat knjige, potom je trebalo napisati o kojoj se knjizi radi i koja je tematika te knjige. Na to pitanje nisam dao odgovor, jer ga nisam znao. Na takva pitanja su sigurno odgovore znali kolege iz nadbiskupskih gimnazijama kojima je u programu tjedno dva sata vjeronauka, za razliku od nas ostalih, koji u programu imamo samo jedan sat tjedno, kaže Ivan.

Mišljenja je da se ispit nije u značajnijoj mjeri razlikovao od prethodnih godina, a na pitanje je li mu bilo stresno pristupiti odgovara – nije.

– Ovaj ispit mi je mjerilo poznavanja i usvojenosti gradiva u tom području. Za probne ispite državne mature sto se tiče izbornih predmeta nije kasno, jer je razina univerzalna razina i to je tako, za razliku od obveznih predmeta. Bilo bi logičnije da smo ih pisali ranije ove godine pa da rezultate s probnih ispita možemo iskoristiti za mjerilo odabira predmeta na pravoj maturi. Iako svi učenici ne pišu isti dan probne ispite i što su pitanja vjerojatno procurila, ne znači ništa, zaključuje Ivan.

Podsjetimo, maturantima će ispite ocjenjivati njihovi nastavnici, od kojih će i dobiti povratne informacije o svom uspjehu. Također, ispiti probne mature ni na koji način neće utjecati na školski uspjeh učenika.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Za maturu se možete pripremati kroz pitanja s prošlih ispita u kvizovi.srednja.hr, gdje smo pokrenuli posebnu grupu za maturante kojoj se možete pridružiti ovdje.