Pretraga

[Matura ’22] Na ispitu iz Geografije prepolovljen broj zadataka, testira se znanje u tri velika područja

A- A+

Tek 255 maturanata prošle je godine za izborni predmet mature odabralo Geografiju. Riječ je o manje atraktivnom izbornom među učenicima, te je ušao u skupinu predmeta na kojima učenici ostvaruju prosječan rezultat riješenosti između 51 i 60%. Za ovu godinu značajno je smanjen broj zadataka u ispitu, s 92 na 42, pa je i maksimalan broj bodova koje učenici mogu ostvariti – prepolovljen.

Foto: srednja.hr

Ako iz epidemioloških razloga ponovno ne dođe do izmjena u kalendaru državne mature, ispit iz Geografije prema trenutno važećem pisat će se 7. lipnja u 9 sati.

Tri su veća područja ispitivanja

Prema već objavljenom ispitnom katalogu, svrha ove mature je ispitati geografsku pismenost odnosno konceptualno razumijevanje prostornoga identiteta, prostornih organizacija i procesa te održivosti na svim prostornim razinama, od lokalne do globalne razine. Kod maturanata će se provjeravati koliko su osposobljeni primjenjivati konceptualno i proceduralno znanja u novim situacijama, koristiti geografske karte, primjenjivati geografske, grafičke, statističke i matematičke vještine, kao i prostorno mišljenje.

Tri su područja ispitivanja u ovom ispitu – prostorni identitet, prostorne organizacije i procesi te održivost. Kada je u pitanju područje prostornog identiteta, dva su potpodručja koja se ispituju – globalizacija i polarizacija svijeta te demografska (ne)održivost Hrvatske. U području prostornih organizacija i procesa ispituje se znanje u potpodručjima reljef na Zemlji, klima i klimatske promjene, vode na Zemlji, državne granice, demografski procesi, naselja, gospodarske djelatnosti te Zemlja u svemiru.

U posljednjem, području održivosti, maturanti će trebati pokazati znanje vezano uz onečišćenje okoliša i zaštitu prirode te ono u geografskim aspektima održivoga razvoja. U tablicama u ispitnom katalogu pri dnu teksta detaljno je pojašnjeno što sve maturanti trebaju naučiti da bi uspješno riješili ovaj ispit.

Prepolovljen broj zadataka; nekoliko je savjeta za pripremu

Po pitanju strukture ispita ovogodišnji iz Geografije doživio je značajne novosti. Maturanti neće, kao lani, morati riješiti 92 pitanja, na ovogodišnjem ispitu bit će im ih zadano 42. Od toga je 21 zadatak višestrukoga izbora, 17 zadataka kratkoga odgovora i četiri su zadatka produženoga odgovora. Kako piše u ispitnom katalogu, područja ispitivanja zastupljena su različitim brojem zadataka ovisno o vremenu potrebnom za usvajanje obrazovnih ishoda pojedinoga koncepta iz kurikuluma.

Struktura ispita prema područjima ispitivanja

Prepolovljen je i maksimalan broj bodova koje učenici mogu ostvariti na ispitu i ove godine on iznosi 50 bodova. Dok je prošle godine ispit trajao 120 minuta, ovogodišnji maturanti za njegovo rješavanje imaju 90 minuta.

Također, u ispitnom katalogu maturanti mogu pronaći i savjete za uspješno rješavanje ispita iz Geografije. Među glavnima su proučavanje područja ispitivanja i primjera zadataka, rješavanje provedenih ispita, aktualizacija brojčanih podataka iz publikacija Državnoga zavoda za statistiku, UN-a
i specijaliziranih organizacija UN-a te praćenje najvažnijih događaja u Hrvatskoj i svijetu u medijima i stručnim časopisima.

U nastavku možete detaljno proučiti ispitni katalog iz Geografije za 2022., a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [4.18 MB]


Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.