Pretraga

[Matura ’22] Etika ili Vjeronauk? Ova dva ispita na maturi se polažu isti dan, evo što očekuje pristupnike

A- A+

Vrlo mali broj učenika odlučuje se na državnoj maturi polagati Vjeronauk ili Etiku kao izborni predmet. Vjeronauk je prijavilo 146 učenika, a Etiku njih 78. Na oba ispita ove su godine uvedene manje izmjene – na Vjeronauku je skraćeno vrijeme pisanja, ali za samo pet minuta, dok je na Etici produljeno za pola sata u odnosu na lani.

Foto: M. Gelenčir

Ovogodišnji kalendar državne mature kaže kako će ispiti iz Vjeronauka i Etike pisati među prvima, 3. lipnja s početkom u 14 sati. Iz oba predmeta objavljeni su ispitni katalozi i ogledni ispiti.

Vjeronauk

Kada je riječ o Vjeronauku, njime se, piše to u katalogu, ispituje poznavanje i razumijevanje čovjeka i svijeta u Božjemu naumu, zatim Riječi Božje i vjere Crkve u životu kršćana, poznavanje i razumijevanje kršćanske ljubavi i morala na djelu kao i Crkve u svijetu. Konkretni opisi onoga što pristupnik mora znati i razumjeti da bi ostvario željeni rezultat u ispitu državne mature iz Vjeronauka prikazani su tablično u ispitnom katalogu ispod, od sedme stranice.

Ispit državne mature iz Vjeronauka  u 2022. sadrži 40 zadataka, isto kao i prošle godine. Naći će se u njemu zadaci ‘na zaokruživanje’ te zadaci kratkog i produženog odgovora. Vrijeme pisanja u odnosu na prošlu godinu je skraćeno za pet minuta, ovogodišnji pristupnici imaju ukupno 70 minuta da odgovore na zadana im pitanja. Pristupnik u ispitu može ostvariti 45 bodova.

Kao i za druge predmete mature, literatura za pripremu ispita državne mature iz Vjeronauka svi su udžbenici za gimnazije i strukovne škole u proteklome četverogodišnjem razdoblju koje je odobrilo Ministarstvo.

Uz to, pristupnicima se u ispitnom katalogu savjetuje:

– proučavanje područja ispitivanja te primjera zadataka
– proučavanje sljedećih biblijskih tekstova:

  • knjiga Postanka 1. – 3. poglavlje (Post 1-3)
  •  iz Evanđelja: Isusovo rođenje, muka, smrt i uskrsnuće, prispodobe o Božjemu milosrđu i kraljevstvu Božjemu (barem dva primjera), zapovijedi ljubavi (Lk 10, 27) te
    Isusov odnos prema grešnicima (Lk 7, 36–50 – Dj 1–5)
  • poslanica Hebrejima 1. poglavlje (Hebr 1, 1)

– rješavanje provedenih ispita.

U nastavku možete ‘prolistati’ ispitni katalog iz Vjeronauka za ovu godinu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.02 MB]

Etika

Cilj ispita iz Etike, navodi se u ispitnom katalogu za taj predmet, jest utvrditi razinu ostvarenja obrazovnih ishoda koji se očituju u prepoznavanju i definiranju moralnih problema i etičkih pitanja, u analiziranju, povezivanju i primjeni etičkih pojmova, načela i teorija te u etičkome prosuđivanju, argumentiranju i razboritome samoodređenju.

Na ovom predmetu dva su područja ispitivanja: moralno i etičko promišljanje te etičko argumentiranje, odlučivanje i samoodređenje. Što sve maturanti trebaju usvojiti da bi uspješno riješili Etiku raspisano je u ispitnom katalogu ispod, od sedme stranice u poglavlju ‘Obrazovni ishodi’.

Ispit državne mature iz Etike sastoji se od dviju ispitnih cjelina i sadrži ukupno 26 zadataka. Prva ispitna cjelina sastoji se od 25 zadataka i donosi ukupno 25 bodova. U njoj se očekuje, među ostalim, da pristupnici mogu prepoznati, odrediti i objasniti moralne probleme kroz etičke pojmove, znati načela i teorije te ih moći primjenjivati. Druga ispitna cjelina sastoji se od zadatka esejskoga tipa i donosi ukupno 27 bodova. U njoj pristupnici trebaju sastaviti esej na temelju ponuđenoga teksta ili tekstova. To mogu biti etički odlomci iz filozofijske ili nefilozofijske literature (književni, novinski ili sl.), a pristupnicima su zadane i smjernice.

Ispit državne mature iz Etike traje 150 minuta bez stanke, što je pola sata dulje za pisanje u odnosu na prošlu godinu.

I za ovaj ispit literatura su udžbenici odobreni od strane Ministarstva, a pristupnicima se u katalogu preporučuje da se tijekom pripreme ispita dodatno savjetuju sa svojim nastavnicima te da posebno dodatnim individualnim radom svladaju cjelokupno gradivo iz ispitne literature.

– Obrazovni ishodi pristupnicima mogu služiti kao provjera usvojenoga znanja. Za prvi se dio ispita (zadatke zatvorenoga i otvorenoga tipa) pristupnik priprema prema obrazovnim ishodima iz ispitnoga kataloga, a za drugi dio ispita (zadatak esejskoga tipa) pristupnik treba uz pomoć nastavnika i proučavanjem izvornih tekstova iz udžbenika vježbati etičku argumentaciju u pisanome obliku. Pristupnicima se za uvježbavanje pisanja eseja preporučuje ogledni primjer esejskoga tipa zadatka iz ispitnoga kataloga. Također, za kvalitetniju pripremu preporučuje im se pregled provedenih eseja koji se mogu pronaći na mrežnoj stranici NCVVO-a, stoji u ispitnom katalogu.

U nastavku možete detaljnije proučiti ispitni katalog iz Etike za ovu godinu, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.97 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete. Kalkulator bodova za upise na fakultete možete isprobati ovdje.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap