Pretraga

Donekle pozitivan pogled na maturu

A- A+

Nismo pronašli čudovište iz Loch Nessa, ali na redakcijsku adresu je pristiglo nešto slično. Naime, dobili smo reakciju maturantice (podaci poznati redakciji) koja ima relativno pozitivan stav o maturi. Ako ne vjerujete da i to postoji pročitajte i uvjerite se sami.

Moje mišljenje je da se prevelika panika napravila oko testa. Test nije bio niti malo jednostavan, ali ga je osoba koja je redovno polazila nastavu i koja se  barem malo pripremila mogla riješiti.

U ispitnom su se katalogu nalazile zaista najosnovnije osnove jer ne može se očekivati da se stavi 20 tekstova iz gradiva koje se proteže od antike do modernizma.

Dakle, priče pojedinaca oko toga da se odstupalo od ispitnog kataloga su lažne. To je ogromno razdoblje i jednako tako iziskuje pomno proučavanje. Prigovori na stilske figure također su bezvezni jer su one osnova književnosti i radi li se o manje zastupljenim ili više za analizu važno je poznavati sve, a i nema ih baš puno da ih je nemoguće naučiti.

Opće poznato je da je viša razina rađena po gimnazijskom programu onda su se učenici drugih škola trebali pripremati uz literature gimnazijskih programa. U svakom testu moraju postojati i lakša i teža pitanja.

Ovaj test se sastojao od lakših,teških i nedorečenih pitanja što me i najviše smeta. Bilo je par nedorečenih pitanja u vezi tekstova kao npr. Lovac u žitu: pitanje koje se odnosilo na rečenicu gdje Holden spominje kako će se popeti na atomsku bombu lala nešta tako ugl. rečenica je preštura da bi se iz nje moglo zaključiti radi li se o tome da on to govori na ironičan način i da je to nekakav njegov bunt ili se radi o tome da je on samo još jedna pubertetlija željna avanture i ratnih priča.

Ako se pitanje odnosi na cijelu prozu onda bi odgovor bio da se on buntovnički odnosi jer je to ujedno i proza u trapericama, ali oni su ograničili pitanje na jednu rečenicu iz koje se svašta može protumačiti što je stvar osobnog dojma. Candide: također bezvezno je i pitanje neznam kako je točno glasilo, ali iz ulomka se trebao odrediti pjesnikov pristup i ponuđeni su odgovori tipa ironija, sarkazam što je zaista teško odrediti iz takvog malog ulomka.

Isti problem je bio i kod Glembajevih gdje je više ponuđenih odgovora moglo biti točno ovisno o vlastitoj viziji. Sve u svemu u ovom testu poneka pitanja nisu precizno rečena što se svakako mora promijeniti jer to nije nikakvo ispitivanje znanja nego ispiranje mozga.

Žao mi je što se nekih pitanja ne mogu sjetiti, ali znam da su stvarno bila stvar osobnog dojma, a manje znanja.  Također pitanje u kojem se trebalo smjestiti Crnog mačka u novelu ili roman je bezvezno.

U našim čitankama koje je odobrilo ministarstvo te u svim literaturama se navodi Crni mačak kao pripovijetka. Nas su barem učili da su pripovijetka i novela vrlo slične, ali nisu iste jer je novela prikaz jednog ili dva lika , a pripovijetka nešto veća i s većim brojem likova i događaja gdje postoji i složenija psihološka karakterizacija likova.

Pripovijetka uopće nije niti bila ponuđena u odgovorima što je bilo zbunjujuće. Također pitanje u kojem je trebalo smjestit Hektorovića u navedena stoljeća je stvarno preteško jer je on živio na prijelazu iz 15. u 16. st.Još je postojalo par sličnih pitanja koja su van svake pameti i osjećala sam se kao budala poslije njih, ali ne mogu se točno sjetit pa neću napamet pričati najbolje pričekati da objave testove. Sve u svemu test je moguće proći, ali nekome kome treba 4 ili 5 je malo teže zbog navedenih i njima sličnih pitanja. Glupo je što sad izbijaju svakakve priče i one koje su istinite, a koliko vidim dosta je i onih koje su čista izmišljotina i pričaju ih ljudi koji su očekivali proći maturu bez ikakvog truda.

Bolje da se svi smirimo i pričekamo objave testova jer ovako je teško znati točno kako su glasila pitanja zbog čega i nastaju zbunjujuće priče po forumima. Pojedinci sad polako prelaze u krajnost zbog čega se prave kritike ne mogu ni čuti.

Ostale komentare maturanata pogledajte na sljedećim linkovima: Himna maturi iz hrvatskog, Maturantica gimanazijalka: Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne, Odgovor strukovnjaka: Država nas gazi da im gimnazijalci ne bi postali socijalni slučajevi.