Pretraga

[Matura ’21] Poznato kako će izgledati ispit iz Hrvatskog: U nekoliko slučajeva esej vam se neće priznati

A- A+

Ispitni katalozi za državnu maturu propisuju kako će izgledati svaki od ispita, kao i koje gradivo učenici trebaju usvojiti kako bi uspješno riješili ispit. Katalozi za maturu 2020./2021. već su objavljeni, pa je poznato i što će se sve ove godine naći u ispitu iz Hrvatskog, koliko zadataka sadržava te, između ostaloga, u kojem se slučaju esej neće vrednovati.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

I ove godine na maturei iz Hrvatskog najprije je na rasporedu test iz jezika i književnosti, a zatim esej, za koji popis djela možete pronaći ovdje.

Ispit iz Hrvatskog, dakle, sastojat će se od dva dijela, a njime se ispituju književnoteorijska, književnopovijesna i jezična znanja, razumijevanje književnoga teksta i upotreba hrvatskoga standardnog jezika. Esej ima 1/3 udjela u
ukupnome udjelu ispita, a test iz jezika i književnosti 2/3 udjela u ukupnome udjelu ispita.

Na testu iz jezika i književnosti 80 zadataka

Na testu iz jezika i književnosti od učenika se očekuje da može razumjeti književnoteorijska i književnopovijesna obilježja književnih tekstova te razlikovati lirske, epske, dramske, književno-znanstvene i publicističke tekstove. Pristupnici trebaju i razumjeti književnopovijesna razdoblja hrvatske, ali i svjetske književnosti u kronološkome slijedu.

Test iz jezika i književnosti sastoji se od ukupno 80 zadataka i donosi 80 bodova na obje razine. Riječ je o zadacima vezanima uz polazne tekstove te zadacima koji nisu vezani uz polazne tekstove, a kojima se ispituje znanje
hrvatskoga standardnog jezika.

Na A razini eseja potrebno napisati 400, na B 350 riječi

S druge strane, na eseju se od pristupnika očekuje da sadržajno, smisleno i logično oblikuje vezani tekst prema smjernicama. Prilikom pisanja učenici moraju pokazati da prepoznaju obilježja polaznih tekstova te trebaju obrazložiti svoje tvrdnje, pisati esejističkim stilom i koristiti norme standardnog jezika.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

Na višoj razini školski esej mora imati najmanje 400 riječi, a na osnovnoj njih 350. Od tri vrste eseja – interpretativnog, usporedne raščlambe dvaju tekstova ili raspravljačkog pristupnicima će biti zadana jedna vrsta.

Školski esej može biti vrednovan s najviše 40 bodova, pri čemu se boduje poznavanje i razumijevanje teksta, povezanost teksta te upotreba standardnog jezika. Esej se uopće neće vrednovati u nekoliko slučajeva:

  • ako se pristupnik nepristojno izražava
  • ako pristupnik nije napisao tekst u obliku školskoga eseja
  • ako pristupnik crta, ilustrira na listu za školski esej
  • ako pristupnik nije odgovorio na zadani zadatak
  • ako nema dovoljan broj riječi (dopušteno je odstupanje 10 % od donje granice broja riječi)
  • ako je rukopis potpuno nečitak
  • ako je napisan velikim tiskanim slovima.

Ispit iz Hrvatskoga jezika na obje razine traje ukupno 260 minuta – esej se piše 160 minuta, a test iz jezika i književnosti traje 100 minuta.

Literatura i dodatni savjeti za pripremu

Literatura za pripremu ispita iz Hrvatskoga jezika svi su udžbenici koje je odobrilo Ministarstvo za rad u gimnazijama i strukovnim školama u proteklome četverogodišnjem razdoblju. Za postizanje uspjeha na ispitu NCVVO savjetuje pristupnicima:
• poznavanje ispitnoga kataloga
• poznavanje ispitnih cjelina te primjera zadataka
• poznavanje ispitnih djela
• poznavanje materijala koje je objavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja
• rješavanje oglednoga primjera ispita.

Dojmovi prošlogodišnje generacije

Na maturi 2019./2020. gradio drugog polugodišta bilo je uklonjeno s ispita. Maturanti koji su pisali A razinu uglavnom su kazali da su zadaci bili jasni, neki od polaznih tekstova su bili nepoznati, a potkralo se i nekoliko iznimno teških pitanja iz gramatike.

Izdvojeni članak

Gljive i kokoši nasmijale maturante na B razini Hrvatskog: ‘Nisam još vidjela polazne tekstove iz prirode i društva’

– Zadatci iz književnosti bili su na logičko povezivanja odgovora s tekstom. Većinom mi je sve bilo jasno, iako za neke tekstove nikad nisam čula. Kad sam vidila gramatiku pao mi je mrak na oči, ne želim niti komentirat jer je meni stvarno bila teška. Išla sam na pogađanje pa što pukne, pukne. Iskreno minimalno sam se pripremala, ali mislim da je čitanje s razumijevanjem puno pomoglo, rekla nam je nakon ispita A razine maturantica Stella.

Na toj razini maturanti su lani morali napisati usporedni esej temeljem ulomaka iz Novakova romana ‘Posljednji Stipančići’ i romana ‘Otac Goriot’ Honoréa de Balzaca. Kako su nam kazali, tim su djelima bili zadovoljni.

Ispit na B razini pristupnicima s kojima smo pričali nije bio pretežak.

– Smatram da je B razina bila prikladne težine, zadaci su mi bili jasni. Što se tiče polaznih tekstova nije bilo nekih poteškoća. Malo razočarana jer sam na pitanja koja nismo morali rješavati većinom znala odgovor. Sve u svemu, zadovoljna sam kako sam napisala, rekla nam je nakon današnjeg ispita, kazala nam je nakon ispita B razine maturantica Doroteja.

Na osnovnoj razini je, pak, zadano djelo za esej bio također romanPosljednji Stipančićite ‘Hamlet’ Williama Shakespearea.

Napomenimo za kraj kako je u 2019./2020. prag prolaznosti na ispitu iz Hrvatskog bio 37%, dok bodovne pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Hrvatskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pd temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.68 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Pretplatite se i na naš YouTube kanal, gdje imamo nekoliko videa o ključnim ispitima mature: