Pretraga

Drama dan prije objave rezultata mature: Buljan Culej se nije pojavila na odlučivanju o pragovima prolaznosti pa smijenjena s dužnosti

A- A+

Svake se godine samo dan prije objave rezultata državne mature održava sastanak Stručnog povjerenstva koje određuje pragove prolaznosti za tu godinu. Ovogodišnji sastanak bio je dogovoren za 11. srpnja, a da bi imao legitimitet, njime je trebala predsjedati Jasminka Buljan Culej. Iako je najavila da će na sastanak doći, ali sa sat vremena zakašnjenja jer je prethodno imala sastanak u Vladi, na njemu se nije pojavila, niti se javljala na mobitel ostalim članovima Povjerenstva. Zbog toga ju je ministrica Divjak razriješila s pozicije predsjednice Stručnog povjerenstva.

Jasminka Buljan Culej foto:srednja.hr

Pragovi prolaznosti na državnoj maturi nisu isti svake godine, a ovise o prosječnom uspjehu generacije. Te pragove odrađuje posebno tijelo koje se zove Stručno povjerenstvo za odlučivanje o pragovima za ocjene na ispitima državne mature.

Izdvojeni članak

Voditeljica Kurikularne reforme Buljan Culej pod istragom jer nije dolazila na posao

Ovogodišnji sastanak spomenutog Povjerenstva bio je predviđen za 11. srpnja, dakle, samo jedan dan prije objave privremenih rezultata mature, kako je praksa bila i prijašnjih godina. To bi značilo – sastanak je neodgodiv.

Kako piše Jutarnji list, svi članovi Povjerenstva dobili poziv na sjednicu 6. srpnja, a iz NCVVO-a su kazali kako su predsjednici poziv poslali 10. srpnja. Predsjednica je inače Jasminka Buljan Culej, koja trenutno obnaša i funkciju voditeljice Ekspertne radne skupine. Bez sudjelovanja predsjednice na sjednici na kojoj se glasa o pragovima, sjednica nema legitimitet. Buljan Culej je svoj dolazak na tu sjednicu i potvrdila, uz naknadnu najavu da će kasniti sat.

Ipak, kako doznaje Jutarnji list, na njoj se uopće nije pojavila, niti se javljala na mobitel, pa su članovi Povjerenstva o tome izvijestili Ministarstvo, a ministrica Divjak žurno je izmijenila odluku o sastavu Povjerenstva. Vođenje Povjerenstva preuzeo državni tajnik Hrvoje Šlezak.

Izdvojeni članak

Ministar Barišić iznio alternativne činjenice u pokušaju da opravda Ministarstvo i Jasminku Buljan Culej

– Ministrica je bila primorana hitno reagirati i promijeniti odluku o imenovanju kako se ne bi ugrozila provedba državne mature. Jučerašnje provjere pokazale su da je Buljan Culej pismenim putem izvijestila tajnicu svog nadležnog da će 11. srpnja ići na sastanak u Vladu te na sjednicu Povjerenstva kojom predsjeda, kazali su za Jutarnji list iz MZO-a.

Zbog nepojavljivanja na ovako važnom i neodgodivom sastanku, Ministarstvo obrazovanja najprije je od Buljan Culej zatražilo očitovanje, a kako piše Jutarnji list, zaposlenica Jasminka Buljan Culej odlukom ministrice Blaženke Divjak razriješena je s pozicije predsjednice Stručnog povjerenstva za odlučivanje o pragovima za ocjenu na ispitima državne mature.