Pretraga

Ministar Barišić iznio alternativne činjenice u pokušaju da opravda Ministarstvo i Jasminku Buljan Culej

A- A+

Još je prekjučer Večernji list dao naslutiti, a prema jučerašnjem izdanju Jutarnjeg lista, kao i prema pisanju portala Index.hr, nova voditeljica Ekspertne radne skupine za provođenje kurikularne reforme prepisala je dijelove svog akcijskog plana s kojim se prijavljivala na natječaj za voditeljicu ERS-a. Kako pišu navedeni mediji, dijelove svog plana prepisala je iz Nacrta prijedloga Akcijskog plana provedbe Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, a kojeg je izradilo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije.

Barišić i Plenković u Saboru screenshot:YouTube

Pregled ključnih datuma

– prva polovica travnja – Buljan Culej zaposlena u Ministarstvu obrazovanja kao savjetnica ministra Barišića – 20. travnja – Barišić i Vican premijeru predstavljaju nacrt prijedloga akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije (nacrt akcijskog plana izradilo je Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije kojem je na čelu Dijana Vican) – 22. travnja – zatvara se natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine za provedbu Cjelovite kurikularne reforme – 5. svibnja – nacrt prijedloga akcijskog plana za provedbu Strategije odaslan zainteresiranim tijelima na komentare

Osim svega navedenoga, ističu se i određeni datumi koji potkrjepljuju tvrdnju da je Jasminka Buljan Culej, kao zaposlenica Ministarstva obrazovanja, mogla imati uvid u nacrt akcijskog plana za provedbu Strategije. Naime, kako piše Index.hr, Buljan Culej u MZO-u je zaposlena u prvoj polovici travnja, i to na mjesto savjetnice ministra. 20. travnja ministar Barišić i Dijana Vican, predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za Strategiju, predstavili su prijedlog Akcijskog plana za provedbu Strategije premijeru Plenkoviću. U nizanju datuma, još je jedan bitan – zaključno s 22. travnjem bio je otvoren natječaj za voditelja i članove Ekspertne radne skupine. Do tog datuma, morala se prijaviti i Buljan Culej, tada već zaposlena u MZO-u.

Prema svemu ovome, nameće se pitanje je li Jasminka Buljan Culej imala mogućnost uvida u Nacrt prijedloga Akcijskog plana za Strategiju, a prema kojemu je mogla izraditi svoj akcijski plan za prijavu za ERS. S obzirom na brojne sličnosti između ova dva akcijska plana, o čemu su opširno pisali Jutarnji i Index, spomenimo i da oba akcijska plana sadrže podudarnosti kojih nema u Strategiji. Stoga, ne postoji mogućnost da je Buljan Culej u tim dijelovima slijedila Strategiju, već Nacrt prijedloga Akcijskog plana.

Barišić tvrdi da je Nacrt Akcijskog plana javan, no nigdje nije javno dostupan

Nakon jučerašnje objave priče u spomenutim medijima, oglasio se ministar Barišić koji je rekao da Buljan Culej nije prepisala akcijski plan, rekavši kako je nacrt prijedloga akcijskog plana za provedbu Strategije javan i poslan na 57 adresa.

No, ministar nije u pravu. Prema dostupnim informacijama na web stranicama MZO-a, Nacrt prijedloga Akcijskog plana nigdje nije objavljen na uvid javnosti. Osim Posebnog stručnog povjerenstva koje ga je izradilo, 20. travnja predstavljen je premijeru Plenkoviću, a prema dopisu MZO-a u čijem smo posjedu, 5. svibnja Nacrt Akcijskog plana za dvogodišnje razdoblje odaslan je na uvid i očitovanje ustanovama i institucijama koje su u sklopu Akcijskog plana kod pojedinih mjera i aktivnosti predviđene ili kao nadležno ili kao provedbeno tijelo.

Dopis MZO Akcijski plan za provedbu SOZT by srednja.hr on Scribd

Izdvojeni članak

Sastavili pismo ostavke za Barišića: ‘Evo mala pomoć, samo treba znati napravit copy-paste’

Iz dopisa MZO-a vidljivo je i da je rok za očitovanja zainteresiranih tijela bio do 11. svibnja. Imamo li na umu da je 5. svibnja (kada je dopis odaslan) padao na petak, zainteresirana tijela imala su ravno četiri dana da prouče Nacrt cijelog Akcijskog plana za Strategiju te izrade i dostave MZO-u svoja očitovanja.

Ne znamo koja je ministrova definicija javnosti kada kaže da je Nacrt prijedloga Akcijskog plana za Strategiju ‘bio javan’, no slanje na 57 adresa zainteresiranih tijela sigurno nije definicija javnosti. Nacrt prijedloga Akcijskog plana za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije nismo uspjeli pronaći niti na stranicama Ministarstva obrazovanja, niti na stranicama Nove boje znanja koje koristi Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije, a koje je izradilo Nacrt prijedloga Akcijskog plana. Osim toga, dokument nije službeno dan niti na uvid medijima.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap