Pretraga

Dvije petice i jedna dvojka: Evo kako sam osam godina nakon srednje položio državnu maturu

Dvije petice i jedna dvojka. Ocjene su to koje sam, osam godina nakon završetka srednje škole, dobio na ponovnom pisanju ispita državne mature iz Hrvatskog jezika, Engleskog jezika i Matematike. Najteža mi je bila Matematika, a Hrvatski i Engleski sam riješio gotovo pa jednako dobro kao kad sam bio maturant. Nadam se da će ovo potaknuti neke starije kandidate, koji se žele dalje obrazovati, da izađu na ispite mature jer to nije nikakav bauk. Ništa nije nemoguće i nikad nije kasno, posebno kad je u pitanju obrazovanje.

državna matura ocjena

Foto i ilustracija: srednja.hr

Vjerovali ili ne, položio sam sve ispite državne mature. Osam godina nakon što sam izašao iz srednje škole, odvažio sam se ići ponovno polagati ispite i uspio sam.

Dvije petice i jedna dvojka

Polagao sam Hrvatski jezik, Matematiku i Engleski jezik. Na ispitu iz Hrvatskog jezika dobio sam peticu, a ostvario sam ukupno 83,64 posto riješenosti ispita. Na ispitu iz Matematike uspio sam skupiti 32,50 posto i tako dobiti dvojku, a Engleski jezik sam, očekivano, napisao najbolje i postigao riješenost od 88,17 posto.

Uspio sam proći sve ispite bez imalo pripreme, ponavljanja pa čak i kalkulatora. Najteži mi je ispit bio Matematika jer, kao što se sjećate, nisam znao je li moj kalkulator dozvoljen zbog dubiozne opcije simboličkog deriviranja. Kako ne bih bio diskvalificiran, rješavao sam ispit bez kalkulatora i to je bilo baš zeznuto.

No, nakon što su izašla rješenja onih dijelova ispita koje sam mogao provjeriti, shvatio sam da uopće nisam bio toliko loš koliko sam pretpostavljao. Moja očekivanja nakon što sam pogledao ta rješenja u pravilu se slažu s rezultatima koji su me danas dočekali u sustavu Postani student.

@srednja_hr Dujinoj avanturi s maturom je došao kraj, a kako ste vi prošli? 😁 … #matura #duje #matura2023 #maturanti #srednjahr #srednja #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

Bolje sam rezultate imao kao maturant

Pozitivno me iznenadilo da sam Hrvatski jezik i Engleski jezik riješio gotovo jednako kao 2015. kada sam kao maturant, uz pripremu i svježe iz školske klupe, polagao ispite državne mature. Iz oba sam ispita, i tada i sada, dobio petice. No tad sam na ispitu iz materinjeg imao 88,13 posto, a na ispitu iz stranog jezika 91,5 posto. Kod slabije riješenosti Hrvatskog presudilo je moje neznanje i zaborav stilskih figura i pojmova iz književnosti, a na Engleskom esej koji mi se nije dalo pisati.

Matematika je daleko najveća promjena. Prije osam godina taj je ispit obuhvaćao gradivo prva dva razreda i bio je puno lakši. Ja sam onda postigao riješenost od 95 posto i dobio peticu. Sada sam zadovoljan s tom dvojkom. Tu je  pak presudilo sve, od činjenice da se ni na faksu ni u poslu ne bavim matematičkim zadacima ni pojmovima, preko toga da sam zaboravio što znače neki osnovni termini pa do toga da se nisam pripremao i nisam imao kalkulator.

Izdvojeni članak
ocjene_matura

Ovo su pragovi prolaznosti na svim ispitima državne mature u 2023.

Ništa nije nemoguće i nikad nije kasno

Bilo kako bilo, mislim da su ovo sjajni rezultati. Moja glavna poanta kada sam prijavio ispite državne mature bila je pokazati da matura nije bauk kakvim ga svi predstavljaju. Čak i s tolikim vremenskim odmakom, bez pripreme i rada, vježbanja. Uz zaborav i, realno, puno slabiji fokus na rješavanje ispita nego što imaju tinejdžeri, ispiti se mogu položiti.

Nadam se da ovo neće ostati samo na zabavnom contentu portala srednja.hr. Nadam se da će neki stariji kandidati, koji se trenutno dvoume imaju li to u sebi da s više godina nego što je uobičajeno krenu polagati te ispite i upisati faks, u ovome pronaći barem nekakav poticaj i snagu. Sve se može, ništa nije nemoguće i nikad, ali baš nikad nije kasno, posebno kad je u pitanju obrazovanje.