Pretraga

Pitali smo vas koju ocjenu očekujete na drugom roku mature Matematike: Mnogi se nadaju tek prolazu

A- A+

Nakon što se prošli tjedan na drugom roku mature pisala Matematika, pitali smo vas koju ocjenu očekujete na toj maturi. Matematiku je pisalo nešto manje od tri tisuće pristupnika, a maturante nakon ispita najviše je mučila geometrija. Rezultati ankete pokazuju da mnogi očekuju tek prolaz.

Foto: Unsplash

Matematika | foto: Unsplash

Ovaj tjedan na drugom roku mature polagao se Hrvatski jezik, a pristupnike su na eseju dočekali Posljednji Stipančići. Ostali obvezni predmeti pisali su se prošli tjedan, među kojima je i Matematika. Više je pristupnika pisalo osnovnu razinu, njih 2.479, a višu razinu polagalo je 384 pristupnika.

– Mučio sam se sa skoro svakim pitanjem, pitanja su bila zbunjujuća i nisu bila dovoljno detaljna. Pripremao sam se cijelo ljeto, ali nisam išao na organizirane pripreme. Prijavio sam jesenski rok jer sam imao produžnu iz matematike i zbog nje mi nisu dali da izađem prije. Planirao sam upisati kulturu i turizam u Puli, kazao nam je maturant nakon ispita.

Maturante smo pitali i koju ocjenu očekuju. Do trenutka pisanja teksta (30. kolovoza u 13 sati) od 552 odgovora više od trećine maturanata očekuje tek dvojku. Pad očekuje 22 posto maturanata, a trojku 14 posto pristupnika. Četvorki se nada 10 posto maturanata, a peticu priželjkuje njih 16 posto.

drugi rok mature matematike anketa

Drugi rok mature Matematike – anketa | foto: srednja.hr

Pragovi prolaznosti isti su kao i na prvom roku, a za prolaz na Matematici treba točno riješiti 25 posto ispita. Rješenja ispita možete pogledati ovdje i tako otprilike izračunati svoje bodove. Podsjetimo, na prvom roku mature na višoj razini Matematike prosječna ocjena bila je 2,8, što je manje nego lani. Na osnovnoj razini prosječna ocjena bila je 2,3.