Pretraga

Evo kako je protekla norijada 2023. diljem Hrvatske

Ulice, parkovi, šumarci danas su prepuni mladenačkog smijeha i povika. Svoj zadnji dan škole, oproštaj od srednjoškolskih i klupa i dana obilježava oko 30 tisuća maturanata diljem zemlje. Norijada je u nekim krajevima već počela, a naši novinari su na terenu su nam iz minute u minutu donosili nove informacije o tome kako su se zabavljali naši maturanti.

Za nas novinare na portalu srednja.hr malo je datuma u godini važno kao norijada. Zadnji je to dan nastave za oko 30 tisuća maturanata, a njihov gromoglasno zabavan izlazak iz svijeta školstva ne želimo nikako propustiti. Zato smo dobro ekipirani, a naše ćete kolegice i kolege na terenu vidjeti s fotićima i kamerama. Oni nam javljaju, iz minute u minutu, što se događa, kako na norijadi u Zagrebu, tako i u ostalim krajevima diljem Hrvatske.

Ovogodišnju norijadu pratili su naši Duje Kovačević, Martina Gelenčir, Hrvoje Debeljak i Matej Markovinović. Dok su oni tipkali iza ekrana, na zagrebačkim vas je ulicama, kroz budno oko svog fotoobjektiva i kamere pratila naša reporterka Ramona Ščuric.

@srednja_hr Evo kako je norijada izgledala u Zagrebu! #srednjahr #norijada #maturanti #maturanti2023 #matura #ludidan #zagreb #foryou #foryoupage #fyp ♬ I’m Good (Blue) – David Guetta & Bebe Rexha

18:00 Fotogalerija: Ovo su najbolji trenuci s norijade u Zagrebu

Naši reporteri na terenu cijeli su dan proveli s maturantima u Zagrebu pa smo složili i malu fotogaleriju najboljih trenutaka. Možete ju vidjeti na ovoj poveznici.

Cijelu fotogaleriju na Facebooku pogledajte u objavi ispod.

15:35 Dubrovački maturanti opet uzrokovali požor

Dubrovački maturanti su jutro započeli s dva manja požara zbog paljenja guma. No, kako piše Dubrovački portal situacija je posebno eskalirala u starom Portu. Tamo su maturanti ispalili signalnu raketu koja je završila na jednom od brodova i zapalila ga. U blizini se našao prolaznik koji je uspio ugasiti požar i spriječiti potencijalnu tragediju. Sve su snimile i nadzorne kamere, što možete vidjeti u videu ispod.

15:25 Neki maturanti nisu ‘norili’, već su išli na misu

Dok se većina maturanata u šarenim majicama kreće u kolonama ulicama svojih gradova, neki su norijadu odlučili proslaviti na drugačiji način. Učenici iz Gimnazije Sesvete i Srednje škole Jelkovec i ove su godine, kako piše Josip Senjak za portal Direktno, nisu ‘norili’ već su otišli na – misu. Misno slavlje predvodio je župni kapelan velečasni Krešimir Babić, a propovijed čitao kapelan Tomislav Medić iz Župe sv. Ivana Pavla II., pape u Jelkovcu.

15:15 U prevrtanju prikolice u Labinu ozlijeđeno 16 maturanata

Nakon prevrnuća traktora s prikolicom u kojoj su se vozili maturanti Srednje škole Mate Blažine u Labinu, ravnateljica pulske bolnice, Irena Hrstić, iznijela je nove informacije o ozlijeđenima. Prema njenim tvrdnjama, ozlijeđeno je 16 maturanata. Njih troje morat će ostati u bolnici, dok će ostali, najvjerojatnije, biti pušteni na kućnu njegu.

14:55 ‘Hvala vam na druženju ove četiri godine’

Poljoprivredna i veterinarska škola u Osijeku na društvenim se mrežama oprostila od svojih maturanata. Objavili su fotogaleriju uz poruku – ‘hvala vam na druženju ove četiri godine’.

14:30 Pogledajte kako su se kostimirali maturanti iz Kutine

Srednja škola Kutina objavila je fotogaleriju svojih kostimirane maturanata. Uz kreativne kostime neki od njih su nosili i transparente s porukama, a kako je sve izgledalo možete pogledati u objavi na društvenim mrežama, koju dodajemo ispod.

14:24 Maturante na Bundeku obišao gradonačelnik Tomašević

Maturante je na Bundeku obišao i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Rekao je da je na norijadi oko 5.000 učenika, kojima poručuje kako im je ovo najljepše doba. Nekima od njih potpisao se na majicu, a s drugima je snimio i pokoji selfie.

Maturante je na Bundeku obišao gradonačelnik Tomašević

Maturante je na Bundeku obišao gradonačelnik Tomašević | foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

13:57 U pojedinim gradovima plesala se Quadrilla

Kako to tradicija u pojedinim gradovima nalaže, na dan norijade pleše se – Quadrilla. Radi se o europskom plesu iz 18. i 19. stoljeća, za kojeg se maturanti uvježbavaju tjednima, a kojeg, najčešće, plešu u podne. Kako je to izgledalo u Varaždinu, Đurđenovcu, Virovitici i Belom Manastiru, pogledajte ovdje.

13:49 Maturanti na Bundeku zaplesali kolo

Dok čekaju početak glazbeno-scenskog programa, dio maturanata na Bundeku odlučio je zagrijati se plesanjem kola.

Maturanti na Bundeku zaplesali kolo

Maturanti na Bundeku zaplesali kolo|foto: Ramona Šćuric, srednja.hr

13:13 U videu donosimo djelić atmosfere s Bundeka

Atmosfera na Bundeku poprilično je vesela, može se vidjeti u videu koji se emitira uživo na Facebook stranici portala srednja.hr. Grad je ondje organizirao prigodni glazbeno-scenski program koji će trajati do 20 sati. Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont. Oko 14 sati maturante bi trebao doći pozdraviti gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Kupanja u jezeru ove godine nema, obalu, javlja naša reporterka, osiguravaju redati. Djelić atmosfere s Bundeka pogledajte u našem videu:

13:08 Zagrebački maturanti stigli su na Bundek

Većina zagrebačkih maturanata u ovim je trenucima stigla na Bundek, gdje se nastavlja slavlje, javlja naša reporterka Ramona Šćuric.

Zagrebački maturanti stigli su na Bundek

Zagrebački maturanti stigli su na Bundek | foto: Ramona Šćuric

13:05 Pulskim ulicama zavladalo šarenilo

Iz Grada Pule javljaju kako na ulicama najvećeg istarskog grada i na parkiralištu Rojca slavi više stotina maturanata iz 11 pulskih srednjih škola. Na organiziranoj proslavi u Rojcu maturante zabavlja DJ Gaby, a oni na norijadu pristižu po završetku nastave.

– Dragi maturanti, danas se opraštate od srednjoškolskog obrazovanja i obaveza koje ste dosad imali. Ovo je mali korak prema svim onim velikim životnim koracima koji vas tek očekuju. Svima želim puno uspjeha na predstojećoj državnoj maturi i upis na željene fakultete, a onima koji kreću u svijet rada da pronađete posao koji želite i budete sretni, poručio je Filip Zoričić, gradonačelnik grada Pule izrazivši nadu da će pritom ‘čuvati naše sugrađanke i sugrađane.

12:55 U Varaždinu maturanti imali i sportski dan: Neki osvojili vrijedne nagrade

Norijada u Varaždinu zvana Maturantika traje još od srijede, a u četvrtak dan je bio posvećen sportskim aktivnostima. Učenici su imali priliku pokazati tko je najuporniji i najizdržljiviji, a najbolji su osvojili i nagrade. Više čitajte na linku.

12:46 ‘Nori’ se i u Samoboru

I samoborski maturanti proslavljaju završetak svog srednjoškolskog obrazovanja. Kako je priopćeno iz grada, proslava je počela oko 11 sati okupljanjem ispred srednjih škola, nakon čega su maturanti, njih preko 300, uz pratnju party kamiona, oko 11:30 sati stigli na Trg kralja Tomislava.

– Na uspješno završenom srednjoškolskom obrazovanju čestitali su im i dobru zabavu te puno uspjeha u budućnosti poželjeli gradonačelnica Petra Škrobot i zamjenik Petar Burić. U ime maturanata, Vito Čretni zahvalio je gradskim čelnicima na podršci, a maturanti su potom gradonačelnici pjesmom čestitali jučerašnji rođendan. Povorka raspjevanih maturanata krenula je s Trga prema Bunkeru gdje ih čeka organizirana zabava uz DJ-a Dadu i Marina DJ-a i to do 16 sati. Za sve maturante osigurani su sendviči i sokovi koje im dijele volonteri Crvenog križa Samobor. Maturantima želimo dobru zabavu te da budu odvažni i ustrajni u ostvarenju svojih ciljeva, bilo da odluče krenuti na tržište rada ili nastaviti fakultetsko obrazovanje, poručuju iz Grada Samobora.

12:42 Policajka se potpisala maturantima na majicu

Kao i svake i ove su godine maturanti oduševili i dio službi koji i čuvaju i prate na red i mir. Dvije policajke zagrebački su učenici uspjeli su nagovoriti i da im se potpišu na majice, što je već pomalo postala tradicija.

Norijada Zagreb 2023. | foto: Ramona Šćuric

12:35 U Istri se prevrnula prikolica s maturantima, ima ozlijeđenih

Kod Labina u Istri prevrnuo se traktor s prikolicom u kojoj su se vozili maturanti labinske srednje škole. Prema prvim informacijama svi su preživjeli i izvan životne opasnosti, ali 30 maturanata je ozlijeđeno. Više čitajte na poveznici.

12:30 Karlovčani plešu!

Gimnazija Karlovac objavila je na društvenim mrežama video gdje njihovi maturanti – plešu. Ove prizore morate vidjeti.

12:25 Hitna je intervenirala zbog ozljede noge maturanta u Zagrebu

Kako nam s terena javlja kolegica Ramona Ščuric, po prvi put je, prema njenim informacijama, u povorci maturanata u Zagrebu intervenirala hitna. Koliko nam je poznato, jedan od maturanata je ozlijedio stopalo, imao je i zavoj.

Hitna je intervenirala zbog ozljede stopala
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

12:20 Maturanti preplavili Miramarsku

Zagrebački maturanti na putu su do Bundeka gdje ih čeka službeni program norijade. Trenutno prolaze kroz Miramarsku ulicu, a evo kako izgleda ulica u šarenim bojama njihovih majica.

Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

12:00 Zagrebački maturanti krenuli prema Bundeku

Zagrebački maturanti koji su se jutros okupili na Trgu bana Jelačića oko podne su krenuli u povorku prema Bundeku. Park Bundek središnje je mjesto proslave gdje će za maturante biti organiziran prigodni glazbeno-scenski program koji traje od 13.00 do 20.00 sati. Voditelj programa je animator Marko Petar Orešković, a sudjelovat će Zembo Latifa, DJ Danijel Turk, band Kings, Jakša Jordes & DJ Robbie, Turk The DJ i DJ Vermont.

Kako nam javlja naša kolegica Ramona, dio maturanata nije išao kroz Miramarsku ulicu, već su si malo skratili put prošavši kroz pothodnik na Glavnom kolodvoru. Ona je uspjela uhvatiti nekoliko fotografija maturantima preplavljenog pothodnika.

Dio maturanata prošao kroz pothodnik na Glavnom kolodvoru
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

11:55 Osječki gimnazijalci se oprostili od školskih klupa

Na društvenim mrežama III. gimnazija Osijek ispratila je svoje maturante.

– Došao je taj dan kada se isprepliću tuga i sreća, ali iznad svega je toga veliki ponos! Ispratili smo maturante! Dragi naši, bilo je lijepo družiti se s vama ove četiri godine! Želimo vam mnogo uspjeha na državnoj maturi i u svemu što vas očekuje u životu! Stupajte samo hrabro i uzdignute glave, napisali su, a usto je objavljen i video.

11:47 Krapinski maturanti pozdravili grad

Kako javlja lokalni portal Zagorje International, 259 maturanata iz ukupno 12 završnih razreda Srednje škole Krapina pozdravlja se od školskih dana i kreće u život. Na tom su putu prošetali i krapinskim ulicama pa pozdravili grad. Sve možete vidjeti u videu ispod.

11:39 Sve više maturanata na zagrebačkom Trgu, zapaljene prve bengalke

Na zagrebačkom je Trgu bana Jelačića sve više maturanata, a naše su novinare već zarazili svojim entuzijazmom, dobrim raspoloženjem i dosta kreativnim natpisima na majicama. Kako nam javlja kolegica Ramona, zapaljene su i prve bengalke, a ona je sve uhvatila kroz objektiv svog fotoaparata.

Maturantica s bengalkom u ruci
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

11:35 I u Rijeci se bučno slavi zadnji dan škole

Norijada u Rijeci prolazi – bučno. Maturanti su, kako piše lokalni Riportal, zavladali ulicama i slave svoj dan, a rijeke njih od jutra se slijevaju na Korzo.

11:25 Na Trgu je trenutno rijeka maturanata!

Sve je više maturanata došlo na glavni zagrebački trg. Gotovo svi imaju svoje posebne majice s različitim natipisima i bojama.

Na Trg bana Jelačića pristigla je ‘rijeka’ zagrebačkih maturanata
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

11:20 Maturanti se ipak okupali u Manduševcu!

Neki su se maturanti ipak uspjeli uvaliti u Manduševac. No kako nam javlja kolegica Ramona, ubrzo su ih redari rastjerali i objasnili im da ih ne smiju pustiti da se kupaju u najpoznatijoj zagrebačkoj fontani

Neki su se ipak okupali u Manduševcu
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

11:12 Križevački maturanti oprostili se od kolega i školskih klupa

Kako javlja križevci.tv, tamošnji su se maturanti u prigodnom programu koji im je organizirao Grad Križevci, oprostili od svojih kolega i školskih klupa. Predvođeni križevačkim mažoretkinjama i pod pratnjom policajaca su, piše lokalna televizija, maturanti su u povorci prošetali gradskim ulicama sve do Strossmayerovog trga.

11:05 Policajci u Metkoviću pozirali na fotki s maturantima

Maturanti iz Metkovića, kao i drugi diljem države, danas slave svoju norijadu. Policajci koji su na terenu, kako je usnimio lokalni portal MetkovicNET, pozirali su za fotografiju s maturantima.

11:00 Maturanti se počeli skupljati na Trgu u Zagrebu!

Zagrebački maturanti počeli su se pomalo okupljati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Redari ih upozoravaju da za sobom moraju kupiti smeće, a neki od njih su donijeli cijela kolica iz supermarketa, a u njima – gajbe piva.

Maturanti na Trgu bana Jelačića
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

10:55 Izgleda da ove godine nema kupanja u Manduševcu

Manduševac je najpoznatija fontana u Zagrebu, nalazi se na samom Trgu bana Jelačića, a svake je godine, otkako je norijada, meta maturanata. Svake se godine netko u njoj, svojevoljno ili ne, okupa. Ove godine ta bi praksa mogla biti – zaustavljena. Naša novinara Ramona Ščuric je na terenu i javlja nam da su Manduševac okružili redari.

Vidjet ćemo hoće li ove godine biti uskakanja u Manduševac
Foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

10:50 Evo kako ‘nore’ maturanti u Bjelovaru

Lokalni portal Bjelovar.info poslao je svoje reportere na teren, a oni su snimili povorku maturanata bjelovarskim ulicama. Kakva je tamo situacija i kako od ranog jutra ‘nore’ bjelovarski učenci, pogledajte u videu ispod.

10:40 Maturanti iz Gline danas slave svoj dan

Maturanti iz Srednje škole Glina, na području koje je teško pogođeno potresima krajem 2020. godine, danas će proslaviti svoj dan pa su na društvenim mrežama podijelili nekoliko fotografija.

10:30 U Karlovcu sudionike u prometu zamolili za strpljenje i razumijevanje

Kako piše Radio Mrežnica, maturanti iz Karlovca krenut će u povorci kroz svoj grad u 9 sati, oni iz Duge Rese u 10 sati, dok će ogulinski maturanti ulicama grada Ogulina krenuti u 9.30 sati. Stoga su organizatori sve sudionike u prometu zamolili za strpljenje i razumijevanje obzirom da će prilikom prolaska povorke maturanata promet po etapama biti ograničen. Na ŠRC-u Korana maturante će za njihov zadnji dan nastave zabavljati ih Marocco bend i Ljubavnici.

10:20 Mladi meteorolozi otkrili vremensku prognozu za norijadu

Učenici Šumarske i drvodjelske škole u Karlovcu, koji se obrazuju za smjer Meteorološki tehničar, za portal srednja.hr napravili su prognozu vremen skih prilika na današnji dan – norijadu – diljem zemlje. U videu ispod pogledajte kakvo nas vrijeme danas očekuje.

@srednja_hr Maturanti Meteorološki tehničari dali su nam detaljnu prognozu za ovogodišnju norijadu! Njihovu redovitu prognozu vremena možete pratiti i na njihovom TikTok profilu @doktorivremena Više o norijadama diljem Hrvatske pronađite na linku u opisu profila ☝ #srednjahr #norijada #norijada2023 #maturanti #maturanti2023 #matura #prognoza #meteo #meteorologist #ucenici #fyp #foryou #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

10:15 Maturanti u Zagrebu već su u niskom startu

Obrtnička i graditeljska škola u Zagrebu podijelila je fotke svojih maturanata koji su se krenuli okupljati povodom današnje norijade.

09:55 Maturanti u Dubrovniku palili gume

Maturanti u Dubrovniku krenuli su slaviti od ranog jutra, a sve je počelo, kako piše lokalni portal Dubrovniknet, paljenjem guma. Uz učenike iz Pomorske škole tu su bili i učenici, kako piše taj portal, Turističke škole. I oni su su pridružili tom običaju. Vatrogasci su zaprimili dojavu pa već nešto iza 7 sati ujutro ugasili požar. Oko 7.40 se opet dogodilo paljenje guma, pa su dubrovački vatrogasci opet intervenirali i gasili požar.