Pretraga

Evo reakcija pristupnika na rezultate mature: ‘Falilo mi je 0.33% za prolaz, odlazim u inozemstvo’

A- A+

Četvero je pristupnika ove godine stopostotno riješilo ispite mature iz Matematike i Fizike, a ukupno je na 105 ispita ostvarena stopostotna riješenost. Čak 60 posto manje gimnazijalaca palo je maturu u odnosu na prošlu godinu. Brojke su to koje je danas istaknula Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, povodom objave privremenih rezultata mature. U jeku ovih, navodno dosta dobrih vijesti, pričali smo s nekoliko maturanata, a oni su s nama podijelili svoje dojmove i reakcije na rezultate.

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Izdvojeni članak

Ministrica Divjak i NCVVO spasili prepisivače dva predmeta od potpunog poništenja ispita

Prije svega nekoliko sati objavljeni su privremeni rezultati ispita državne mature za ljetni rok ove godine. Ravnateljici NCVVO-a Ivana Katavić puna su usta bila sjajnih rezultata i pohvala maturanata, unatoč bizarnoj situaciji s prepisivanjem u Gospiću i u još jednoj zagrebačkoj gimnaziji. Odlučili smo stoga porazgovarati s nekoliko maturanta. Pitali smo ih kakve su rezultate ostvarili na ispitima državne mature te jesu li zadovoljni.

‘Majka plače od ponosa, otac janjca vrti’

Zlatan, maturant Gimnazije i strukovna škola Bernardina Frankopana Ogulin, jako je zadovoljan svojim rezultatima, a sudeći po onome što nam kaže, presretni su mu i roditelji.

– Ja sam prezadovoljan s rezultatima, majka plače od ponosa, otac janjca vrti. Jedino ni je žao što mi se neki izborni ne vrednuju, ali nema veze danas je dan za slavlje i veselje, kazao nam je Zlatan.

Iz Engleskog i Matematike, koje je polagao na nižnoj razini, dobio je dvojku. Hrvatski je dobio trojku iz više razine. Nije loše, kaže, zadovoljan je, osim s esejom na kojem je malo ‘kiksao’.

– Geografiju sam dobio trojku što je odlično jer večina njih padne taj ispit i šećer na kraju je povijest koju sam uvjerljivo vrlo dobro napisao te sam dobio četvorka. Trenutno upadam na željeni fakultet tj. povijest i hrvatski jezik u Rijeci, ispričao nam je.

‘Svi su mi planovi propali’

Naša prva sugovornica izrazila je želju da ostane anonimna. Razlog leži u tome što su joj, kako kaže, propali svi planovi zbog loših rezultata mature.

Izdvojeni članak
državna matura

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2020.

– Voljelja bih ostati anonimna ako može jer su mi svi planovi propali pa da eto bar plačem u miru. Nisam nimalo zadovoljna rezultatima, rekla nam je razočarano.

Na ljetnom roku pristupila je ispitima iz Hrvatskog, Engleskog i Matematike. Na ispitu iz Hrvatskog falilo joj je tek 0.33 posto za prolaz, na Matematici 4 posto, a iz Engleskog je dobila četvorku, no i tu joj je falilo tek 0.5 posto za peticu.

– Tužno je šta sam prošla apsolutno cijeli test i nisam mogla naći grešku u sustavu. Strukovna sam škola, zadnje 2 godine nisam imala matematiku kao predmet, a morala sam se pripremati kao da jesam. Stopiram godinu, neću upisati željeni fakultet. Razočarana sam da nam nisu spustili bodovne pragove koliko su trebali. A i što se u globalu matura održala, priča nam.

Na kraju nam kaže kako će nakon ovog razočaranja sreću potražiti negdje drugdje, dalje od Hrvatske.

– Odlazim u inozemstvo svakako jer me ova država previše razočarala i stvarno u njoj nema života. Nakon svega ovoga ministarstva se i dalje čude što mladi odlaze, a zbog ovakvih situacija ne daju im normalne mogućnosti za polaganje fakulteta. Smatram da bi svi trebali imati pravo pohađati  fakultet ma koliko god osrednji bili u srednjoj školi. Ono što nas zanima u tome smo i najbolji, kazala nam je anonimna maturantica.

Zadovoljni su rezultatima i upisat će željeni faks

Razgovarali smo i s Ines, maturanticom Ženske opće gimnazije u Zagrebu. Na maturi je pisala ispite više razine Hrvatskog, Matematike i Engleskog. Hrvatski i Matematiku položila je s četvorkom, a Engleski s peticom. Fiziku, jedini izborni predmet koji pisala na maturi, položila je s trojkom.

Ja sam zadovoljna jer sam si bila izračunala još manje bodova kad su ono izašla rješenja. Pa sam sad bila pozitivno iznenađena. Upala sam na FER tako da super. Još sam najbolje napisala Hrvatski i Engleski više razine koje mi se uopće ne boduju na PMF-u i FER-u.

Izdvojeni članak
državna matura

[UŽIVO] Ako ste propustili današnje događaje vezane uz maturu, evo kratkog pregleda

Maturant Poljoprivredno šumarske škole u Vinkovcima, Mihael, planira upisati Agronomski fakultet u Zagrebu. Zadovoljan je svojim rezultatima na maturi jer će sigurno, kaže, upasti na željeni faks. Pisao je višu razinu Hrvatskog, iz čega je dobio trojku, te niže razine Matematike i Njemačkog iz kojih je dobio peticu i četvorku. Od izbornih je položio Biologiju s dvojkom te Politiku i gospodarstvo s trojkom.

– Fakultet mi traži obavezne predmete sve nižu razinu, bez izbornih, ali ja sam ih polagao te sam s time dospio na treće mjesto na listi. Plan mi je upisati Agronomski u Zagrebu i drago mi je jer znam da sigurno upadam. Matematika je po mom mišljenju bila prelagana, zeznuo sam na glupostima inače bi bilo 100%, Hrvatski je kakav je, čvrsta trojka, dok mi je na Njemačkom falio koji bod za 5. Sve u svemu doista sam zadovoljan i sretan sa svojim ocjenama na maturi, rekao nam je zadovoljno Mihael.

Saša, maturant Tehničke škole Sisak, zadovoljan je svojim ocjenama iz svih predmeta, osim iz fizike, gdje mu je falio jedan bod za prolaz. Višu razinu Matematike položio je s dvojkom, nižu razinu Hrvatskog s trojkom i nižu razinu Engleskog s peticom. Jedino je Fizika ostala negativna, no, kako nam kaže, poslao je žalbu za tri zadatka i sada očekuje odgovor.

– Upisat ću željeni faks, FOI u Sisku. Imam ugovor sa jednom firmom pa me stipendiraju kroz srednju i fakultet, kaže nam Saša.

Zbog svojih je rezultata na maturi sretna i Luciana, maturantica Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu.

– Na maturi san pisala sva tri obvezna predmeta A razinu te kemiju, biologiju i fiziku od izbornih predmeta. Mogu reći da sam stvarno zadovoljna rezultatima. Dobila sam petice i četvorke kao što sam i očekivala te sam upala na sve fakultete koje sam stavila na listu. Već nakon prijemnog ispita iz Medicine znala sam da ću upasti na Medicinski fakultet u Zagrebu, a rezultati matura samo su me još podigli na rang listi, kazala nam je  zadovoljno.

Iz Hrvatskog, Engleskog i Kemije dobila je peticu, iz Biologije i Fizike četvorku, a iz Matematike trojku. Matematika joj na Medicini u Zagrebu nosi tek 4 posto u bodovima pa se za nju i nije nešto previše pripremala.