Pretraga

Ravnateljica NCVVO-a nahvalila rezultate maturanata pa pobjegla usred pitanja o skandalima

A- A+

Ovog podneva objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Tom prigodom ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja održana je medijska konferencija u kojoj je o rezultatima mature govorila Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a. Istaknula je kako je matura bila uspješna i da su ovogodišnji maturanti osvojili bolje rezultate u odnosu na prošle godine. Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u odnosu na lani. No, usred pitanja novinara o skandalima vezanima uz prepisivanje, Katavić je napustila medijsku konferenciju.

– Privremeni rezultati mature sada su objavljeni pristupnicima u Republici Hrvatskoj i onima izvan RH koji su pristupili ispitima državne mature. Prije početka mature jasno sam naglasila da vjerujem u ovogodišnje maturante. Danas im s ponosom mogu čestitati na rezultatima koje su postigli na obveznom dijelu ispita državne mature. Oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu. Raduje me spoznaja da za sada, prema ovim privremenim rezultatima, imamo četiri pristupnika koja su po dva ispita, matematiku i fiziku, riješili u potpunosti te ukupno 105 ispita koji su riješeni sa stopostotnom točnošću, što je daleko bolji rezultat od prošlogodišnjeg. Pristupnici koji ostvaruju izvrsne rezultate dolaze iz cijele Hrvatske i posebno velik interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje – fiziku, kemiju, biologiju i informatiku, rekla je točno u podne Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a.

Maturu palo 60% manje gimnazijalaca u odnosu na lani

Izdvojeni članak
matematika matura

Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematike

Istaknula je kako od ukupnog broja pristupnika njih 44% čine gimnazijalci koji su s uspješnim polaganjem obveznih predmeta osigurali svoju završnost srednjoškolskog obrazovanja.

– Upravo zbog navedenog, jedino u slučaju gimnazijalaca možemo govoriti o padu. Već godinama  upozoravamo na tu razliku, jedino učenici gimnazija mogu pasti, a učenici strukovnih škola pristupaju i oni su položili ili nisu položili. U odnosu na protekle godine bilježi se značajno smanjenje broja padova, ali i nedovoljnih ocjena svih pristupnika, dakle i strukovnjaka. U odnosu na proteklu godinu u kojoj je zabilježeno preko tisuću padova i o tome su svi mediji izvještavali i mi zajedno s vama razlučivali što je uzrok tome, ove godine palo ih je nešto više od četiri stotine, što vam je smanjenje od 60%. Veliki uspjeh, zaista. Pristupnici postižu najbolje rezultate na ispitima iz stranog jezika, kazala je Katavić.

Pristupnici nakon upoznavanja s privremenim rezultatima imaju pravo uložiti prigovor na svoje rezultate do 15. srpnja.

Ove godine iz obveznih je predmeta izbačeno gradivo drugog polugodišta, a Ministarstvo je odlučilo i  sniziti kriterije za prolazak Hrvatskog. Tako ovogodišnji maturanti nisu morali proći i esej i test da bi položili cjelokupan ispit iz Hrvatskog. No, ravnateljica NCVVO-a kaže kako su, unatoč tome, prve analize pokazale višu motiviranost samih učenika, odnosno jaču intrinzičnu motivaciju te su bili bolje pripremljeni za ispite.

Ravnateljica ne želi reći u kojoj su zagrebačkoj školi poništeni esej i ispit iz Matematike

Izdvojeni članak
državna matura

[UŽIVO] Ako ste propustili današnje događaje vezane uz maturu, evo kratkog pregleda

U protekla 24 sata u javnost su izašla dva velika skandala tijekom provedbe ovogodišnje mature. Za šest učenika iz Gimnazije Gospić i 18 iz Zagreba poništen je ispit iz matematike jer je tijekom ocjenjivanja utvrđeno da postoji mogućnost da su prepisivali. Iako su javno potvrdili da je riječ o Gimnaziji Gospić, iz NCVVO-a nisu željeli reći o kojoj je zagrebačkoj školi riječ. Naš reporter pitao je ravnateljicu Ivanu Katavić iz koje škole dolaze učenici kojima je poništen esej i test iz matematike.

– U cilju zaštite interesa učenika ne mogu imenovati tu školu, kazala je Katavić.

Na dodatno pitanje zašto je javno potvrdila da je jedna od škola Gimnazija Gospić, a ime zagrebačke škole štiti, dodala je:

– Zato što su mediji istupili s tom informacijom prema nama.

Katavić nije željela odgovoriti na pitanje novinara ni je li riječ o privatnoj ili javnoj školi. Novinarke su Katavić pitale i je li učenike za koje je utvrđeno da postoji mogućnost da su prepisivali na ispitima čuvao jedan isti profesor ili ih je bilo više.

– Prema Pravilniku o provedbi državne mature dva su nastavnika po učionici, jedan nastavnik je voditelj ispitne prostorije, a drugi je dežurni nastavnik. Ako je došlo do toga da je jedan nastavnik izašao iz prostorije, mi za sada nemamo tu spoznaju, s obzirom na zabilješke koje je škola morala poslati, oni su potvrdili da je sve bilo uredno provedeno, rekla je Katavić.

Katavić je kazala i da će se učenicima koji se danas nisu odazvali na ponovljeni ispit bilježiti pad, ili će im neizlazak biti opravdan ako imaju opravdan razlog, pa će ispitu ponovno moći pristupiti ujesen.

Komentirala je i ideje da učenike na ispitima čuvaju nastavnici drugih škola, što bi možda okončalo ovakve slučajeve.

– Osobno bih išla na visoku razinu odgovornosti i etičnosti svih nastavnika koji rade u toj školi. Ako oni to imaju, nema potrebe za razvojem mreže škola, jer nam je to operativno zahtjevno u gradovima izvan Zagreba, rekla je Katavić i dodala da kao bolje rješenje vidi osnivanje školskih ispitnih centara.

Centar prvo donio odluku o potpunom poništavanju ispita, a zatim je izmijenio

Izdvojeni članak
državna matura

Pogledajte sve pragove prolaznosti za ispite državne mature u 2020.

Ravnateljica NCVVO-a priznala je da je u slučaju 18-ero učenika iz Zagreba, kojima je poništen i esej i matematika, prvotno bila donesena odluka da matematici ne mogu pristupiti do jeseni. No, ta odluka je izmijenjena nakon upute Ministarstva, koje je predložilo da zagrebački gimnazijalci ispit iz matematike ponavljaju na ljetnom roku.

– Kada govorimo o Gimnaziji Gospić, oni su pristupili ponovnom pisanju ispita iz matematike, što je određeno pravilnikom – kada se utvrdi možebitno prepisivanje prama pravilniku oni mogu doći u ispitnom roku do objave privremenih rezultata pisati. Kada je riječ o drugoj školi koju spominjete, prvotno je Centar donio odluku o potpunom poništavanju ispita, no mi smo u korelaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tijekom pregleda samog pravilnika i njegovih odredbi maturantima omogućili ponovni dolazak na ispit

Na potpitanje našeg reportera znači li to da je prva odluka NCVVO-a bila protivna pravilniku, Katavić nije željela odgovoriti.

Usred pitanja o skandalima, Katavić napustila press konferenciju

Zahvalila je novinarima na dolasku, istaknula da je matura protekla – bez incidenata!

– Zahvaljujem što ste došli i primili informacije o velikom uspjehu državne mature. U ovim uvjetima u kojima smo svi bili kao građani RH maturu smo uspješno proveli za 31 tisuću pristupnika. U državnoj maturi sudjelovalo je i preko tisuću vanjskih suradnika i možemo reći da završava bez incidenta. A konačno ono što je najvažniji za maturante da pohvaljujemo maturante i da su oni kao aktivni građani koji su se izborili za pisanje mature i zapravo svojim rezultatima potvrdili znanje koje su imali

Dodala je da smatra da se ponovnim omogućavanjem pisanja onima koji su varali ne šalje poruka da je varanje isplativo jer oni ponovno moraju pisati ispit u strogo kontroliranim uvjetima te da će NCVVO nastaviti inzistirati na izmjenama pravilnika. Iako su novinari imali spreman još veliki broj pitanja, Katavić na njih više nije željela odgovarati te je napustila press konferenciju.

Konačni rezultati mature bit će objavljeni u ponedjeljak, 20. srpnja, a današnji tijek događaja pratite uživo ovdje.