Pretraga

Ministrica Divjak i NCVVO spasili prepisivače dva predmeta od potpunog poništenja ispita

A- A+

Prema službenim podacima NCVVO-a, za 18-ero učenika jedne zagrebačke škole poništeni su ispiti iz matematike. Tijekom ocjenjivanja utvrđena visoka podudarnost točnih i netočnih odgovora, čak 90%. Istim učenicima te privatne škole u Zagrebu nedavno je poništen i esej iz hrvatskog. I dok su esej ponovno pisali u ljetnom roku, NCVVO je prvotno odlučio da im se ispit iz matematike potpuno poništi i da do jeseni nemaju mogućnost njegova polaganja. No, nakon ‘mišljenja’ Ministarstva da prepisivače treba pozvati na ponovno pisanje matematike u ljetnom roku, NCVVO je svoju odluku promijenio.

Foto: screenshot (RTL)/srednja.hr

Uz šestero učenika iz Gospića, ispit iz matematike trebalo je ovog ponedjeljka ponavljati i 18-ero učenika iz jedne zagrebačke gimnazije. Tijekom ocjenjivanja su u njihovim su ispitima utvrđeninetočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%. Riječ je o istih 18-ero učenika kojima je nedavno poništen esej iz hrvatskog jezika i kojeg su proli tjedan pisali ponovno.

NCVVO promijenio odluku koja je propisivala strožu kaznu za prepisivače

Izdvojeni članak
matematika matura

Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematike

No, prvotna odluka NCVVO-a u slučaju ispita iz matematike bila je da se učenicima te zagrebačke škole ispit u potpunosti poništi i da do jeseni na njega ne mogu izlaziti.

Prema informacijama kojima smo raspolagali, ta je odluka izmijenjena nakon intervencije Ministarstva obrazovanja. Da je odluka izmjenjena nakon razgovora s Ministarstvom, priznala je to danas i ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić.

– Kada je riječ o drugoj školi koju spominjete, prvotno je Centar donio odluku o potpunom poništavanju ispita, no mi smo u korelaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tijekom pregleda samog pravilnika i njegovih odredbi maturantima omogućili ponovni dolazak na ispit, odgovorila je danas Katavić na pitanje našeg reportera je li bilo pritisaka iz Ministarstva da NCVVO u ovom slučaju izmijeni odluku.

Dvaput varali pa je kazna oba puta trebala biti jednako blaga?

Iz Ministarstva niječu da su oni odlučili poništiti prvotnu strožu kaznu za prepisivače koju je odredio NCVVO. Pišu nam u odgovoru na upit – samo su donijeli mišljenje prema kojemu bi se prepisivačima trebalo ponovno dozvoliti da izađu na ljetni rok matematike, jer je tako bilo i u slučaju kada su prvi puta prekršili pravila. NCVVO je to i poslušao.

Izdvojeni članak

Ravnateljica NCVVO-a nahvalila rezultate maturanata pa pobjegla usred pitanja o skandalima

– Odluku o poništenju ispita državne mature ne donosi Ministarstvo znanosti i obrazovanja već Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ministarstvo inzistira da se svi slučajevi u kojima je NCVVO utvrdio opravdanu sumnju rješavaju na jednak način u skladu s Pravilnikom. U konkretnom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja očitovalo se NCVVO-u na prigovor učenika jedne privatne škole u Zagrebu na odluku NCVVO-a o poništenju ispita državne mature iz matematike na višoj i osnovnoj razini na ljetnom roku školske godine 2019./2020. U istoj školi je također poništen esej u sklopu ispita iz hrvatskog jezika na državnoj maturi, a NCVVO je učenicima omogućio ponovno pisanje eseja u ljetnom ispitnom roku. Stoga je Ministarstvo postalo očitovanje NCVVO-u u kojem izražava mišljenje kako bi se temeljem Članka 38. stavka 4 Pravilnika o polaganju državne mature („(4) Centar učenika, odnosno pristupnika za kojega postoji opravdana sumnja na moguće prepisivanje koje su uočili ocjenjivači, može pozvati na ponovno polaganje ispita.“) po pitanju ispita iz matematike trebalo postupiti jednako kao i po pitanju eseja u sklopu ispita iz hrvatskog jezika. Ponavljamo, Ministarstvo znanosti i obrazovanja nije ni na koji način poništilo, niti ima mogućnost poništiti odluku Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, odgovaraju iz Ministarstva.

Dio našeg upita odnosio se i na sličan skandal u Gimnaziji Gospić, točnije, Ministarstvo smo zamolili da nam pošalju dokument odluke prema kojima je učenicima omogućeno da ponovno pišu ispit u ljetnom roku. Kratko su nam samo rekli kako ‘Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne raspolaže informacijama o nepravilnostima u provedbi ispita državne mature u Gospiću’.

Današnji tijek događaja vezan uz maturu pratite uživo na ovoj poveznici.

Copy link
Powered by Social Snap