Pretraga

[UŽIVO] Ako ste propustili današnje događaje vezane uz maturu, evo kratkog pregleda

A- A+

U dvije gimnazije u Hrvatskoj učenicima je poništen dio mature i to na ispitima iz Hrvatskog (esej) i Matematike. Poznato je da je jedna od tih gimnazija Gimnazija Gospić, a da je druga škola jedna zagrebačka gimnazija, no NCVVO ne želi otkriti o kojoj se točno školi radi. Današnja događanja vezanja za matruu pratimo tekstom uživo.

Foto: M. Gelenčir

Na kraju prošlog tjedna objavljeni su svi pragovi prolaznosti za ovogodišnje ispite mature.  Potom se saznalo da su u dvije gimnazije učenici varali na ispitima te se očekuje daljnji razvoj ove situacije. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) u 12 sati održat će press konferenciju na kojoj će govoriti o prolaznosti na maturi, a cijelu situaciju pratimo tekstom uživo.

17:12 h NCVVO ne želi otkriti u kojoj se zagrebačkoj gimnaziji prepisivalo na maturi: Krivo se pozivaju na GDPR

NCVVO potvrdio je da je ispit mature iz matematike poništen za šestero učenika Gimnazije Gospić, kao i za 18 učenika iz jedne zagrebačke gimnazije kojima je prije nekoliko dana poništen i esej iz hrvatskog. Radi se o tome da su utvrđeni netočni odgovori koji se podudaraju i slično te su učenici danas trebali pisati ponovljeni ispit. Međutim, NCVVO, iako je potvrdio da je jedna od škola Gimnazija Gospić, ne želi otkriti o kojoj se zagrebačkoj gimnaziji radi, te se pozivaju na Opću uredbu o zaštiti podataka. To nema smisla s obzirom na to da se ta Uredba ne odnosi na institucije. Više čitajte na linku.

17:10 h Evo reakcija pristupnika na rezultate mature: ‘Falilo mi je 0.33% za prolaz, odlazim u inozemstvo’

Četvero je pristupnika ove godine stopostotno riješilo ispite mature iz Matematike i Fizike, a ukupno je na 105 ispita ostvarena stopostotna riješenost. Čak 60 posto manje gimnazijalaca palo je maturu u odnosu na prošlu godinu. Brojke su to koje je danas istaknula Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a, povodom objave privremenih rezultata mature. U jeku ovih, navodno dosta dobrih vijesti, pričali smo s nekoliko maturanata, a oni su s nama podijelili svoje dojmove i reakcije na rezultate. Reakcije pročitajte na poveznici.

16:55 h Ministrica Divjak i NCVVO spasili prepisivače dva predmeta od potpunog poništenja ispita

Prema službenim podacima NCVVO-a, za 18-ero učenika jedne zagrebačke škole poništeni su ispiti iz matematike. Tijekom ocjenjivanja utvrđena visoka podudarnost točnih i netočnih odgovora, čak 90%. Istim učenicima te privatne škole u Zagrebu nedavno je poništen i esej iz hrvatskog. I dok su esej ponovno pisali u ljetnom roku, NCVVO je prvotno odlučio da im se ispit iz matematike potpuno poništi i da do jeseni nemaju mogućnost njegova polaganja. No, nakon ‘mišljenja’ Ministarstva da prepisivače treba pozvati na ponovno pisanje matematike u ljetnom roku, NCVVO je svoju odluku promijenio. Više čitajte na linku.

15:12 h Pokušajte riješiti zadatke koji su maturantima na maturi zadali najviše muke

Nakon što su izašla rješenja svih ispita u našem sustavu kvizova objavili smo velik broj zadataka s mature, a sada smo izdvojili zadatke s nekih od većih ispita mature za koje su nam maturanti rekli da su im bili teški ili problematični. Riješiti ih možete na poveznici.

14:35 h Ministrica reagirala na rezultate mature, nije se osvrnula na varanje

Ovogodišnji maturanti ostvarili su bolje rezultate na ispitima u odnosu na prošlogodišnje, doznali smo to danas na medijskoj konferenciji na kojoj su predstavljeni privremeni rezultati mature. Ministrica na odlasku, Blaženka Divjak, koja je ove godine odlučila sniziti kriterije tako da maturanti nisu morali proći esej da bi položili čitav Hrvatski, čestitala je učenicima na dobrim rezultatima. Pritom se nije osvrnula na skandal vezan uz poništavanje ispita zbog mogućeg prepisivanja.

– Čestitam svim maturanticama i maturantima koji su uspješno položili ispite državne mature i želim im svima puno sreće s upisima na željene fakultete! Isto tako želim se zahvaliti svim nastavnicima koji su doprinijeli uspješnoj pripremi i provedbi ispita državne mature u ovoj izazovnoj godini.
Ono što je uistinu važno naglasiti je znatno bolji uspjeh naših učenika u odnosnu na prošlogodišnje rezultate ispita obveznih predmeta državne mature, iako se pragovi prolaza nisu mijenjali. To nam pokazuje da smo unatoč preprekama osigurali podršku i uvjete koji su, uz rad i trud maturanata, rezultirali uspješno završenom školskom godinom. Još jednom čestitam i zahvaljujem svima uključenima, napisala je Divjak na Facebooku.

13:46 h Ravnateljica NCVVO-a nahvalila rezultate maturanata pa pobjegla usred pitanja o skandalima

Ovog podneva objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Tom prigodom ispred Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja održana je medijska konferencija u kojoj je o rezultatima mature govorila Ivana Katavić, ravnateljica NCVVO-a. Istaknula je kako je matura bila uspješna i da su ovogodišnji maturanti osvojili bolje rezultate u odnosu na prošle godine. Čak 105 ispita riješeno je sa stopostotnom točnošću, a padova je za 60% manje u odnosu na lani. No, usred pitanja novinara o skandalima vezanima uz prepisivanje, Katavić je napustila medijsku konferenciju. Više čitajte na linku.

12:00 h Objavljeni rezultati mature, počinje rok za prigovore na ocjenu

Oko 30 tisuća pristupnika od 12 sati u sustavu Postani student može doznati privremene rezultate ovoodišnjih ispita državne mature. Konačni rezultat bit će objavljeni sljedećeg ponedjeljka, 20. srpnja, a od danas pa do 15. srpnja u podne traje rok za ulaganje prigovara na ocjenu ispita.

Ako smatrate da imate osnove uložiti prigovor na ocjenu ispita, to, dakle, možete učiniti u roku od 48 sati. Maturanti, koji ove godine završavaju srednju školu, pisani prigovor podnose ispitnome povjerenstvu u školi, dok pristupnici iz drugih zemalja i oni koji su srednju školu ranijih godina, pisani prigovor podnose izravno NCVVO-u.

Prema Pravilniku o polaganju državne mature, mišljenje o opravdanosti prigovora učenika, koji ove godine završavaju srednju donosi ispitno povjerenstvo i prosljeđuje ga Centru. Prigovor na ocjenu podnosi se isključivo na bodovanje određenog zadatka te mora sadržavati podatak o kojemu se zadatku radi i na što se konkretno podnosi prigovor. 
Započela je medijska konferencija Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Tema je prolaznost na maturi, a konferenciju pratite uživo na Facebooku srednja.hr:

10:46 h Pogledajte sve pragove prolaznosti i video kako se oni određujuNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je protekle subote pragove prolaznosti za sve obvezne i izborne predmete na državnoj maturi ove godine. Dok očekujete rezultate koji izlaze u podne, pragove za svaki predmet možete pregledati ovdje. Video u kojem ravnateljica NCVVO-a, Ivana Katavić, pojašnjava kako se oni određuju, pogledajte u nastavku.https://www.youtube.com/watch?v=sq1C475snVQ&feature=emb_title10:15 h Novi skandal na maturi: Istim učenicima iz Zagreba koji su prepisivali esej, poništen ispit matematikeOsim šestero učenika Gimnazije Gospić koji su danas trebali ponovno pisati ispit iz matematike, jer je tako odlučio NCVVO nakon što su tijekom ocjenjivanja utvrdili kako se točni i netočni odgovori značajno podudaraju, loše vijesti o prepisivanju ponovno stižu. Naime, ispit iz Matematike je poništen i za 18-ero učenika kojima je prije svega nekoliko dana poništen esej iz Hrvatskog. Riječ je o učenicima jedne zagrebačke gimnazije, a NCVVO ne želi otkriti ime škole iz koje dolaze. Pregledom ispita matematike tijekom ocjenjivanja, kod tih 18-ero učenika iz Zagreba utvrđeni su netočni odgovori koji se podudaraju, identični odgovori bez strukture zadataka u konceptima te različiti rukopisi u ispitnoj knjižici, pri čemu se rješenja pristupnika podudaraju u zapisu točnih i netočnih rješenja preko 90%, rekli su iz NCVVO-a.