Pretraga

Gimnazijalcima se sufinancira karta za odlazak na ispit mature, strukovnjacima ne: Ministarstvo mijenja nebulozni propis

A- A+

Učenici gimnazija imaju pravo na sufinanciranje ili financiranje prijevozne karte na obavezne ispite državne mature, učenici strukovnih i umjetničkih škola – ne, piše tako u Odluci Vlade o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza učenika srednjih škola. Pojedini učenici strukovnih škola to vide kao diskriminaciju, budući da je i njima matura uvjet za upis fakulteta. Iz Ministarstva obrazovanja na naš upit danas kratko odgovaraju – ova će Odluka Vlade biti izmijenjena.

foto|srednja.hr

– Za prijevoz maturanata za dane pohađanja obvezne državne mature (gimnazijski programi), te maturanata u strukovnim i umjetničkim programima za dane izrade i obrane završnog rada, sufinancirat će se, odnosno financirat će se najpovoljniji iznos (pojedinačne karte, polumjesečna ili mjesečna karta) za dane pohađanja obvezne državne mature, odnosno za dane izrade i obrane završnog rada, stoji tako u Odluci o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020.

Pojednostavljeno rečeno, prema trenutno važećim propisima učenici gimnazija imaju pravo na sufinanciranje ili financiranje prijevozne karte na obavezne ispite državne mature, učenici strukovnih i umjetničkih škola – ne.

Strukovnjaci nezadovoljni propisom

Izdvojeni članak

[Glas učenice] ‘Nitko ne spominje sudbinu strukovnjaka; ministrica bi trebala popričati s maturantima, a ne s epidemiolozima’

Sukladno Uputi Ministarstva obrazovanja o provođenju ove odluke neke su županije, poput Varaždinske, školama već poslale dopis da će gimnazijalcima karta za putovanje na obavezne ispite državne mature biti sufinancirana. Ista pogodnost ne vrijedi za strukovnjake kojima je sufinancirana samo prijevozna karta za praksu i odlazak na završni ispit, iako svake godine državnu maturu polaže veći broj njih nego gimnazijalaca te im je matura uvjet za upis studija.

Ovakvim tretmanom strukovnjaka i Odlukom prema kojoj im prijevoz na obavezne ispite mature neće biti sufinanciran, posebno je nezadovoljan učenik jedne medicinske škole koji nam se javio putem Facebooka i zamolio nas da ostane anoniman.

– Učenici smo medicinske škole i u programu imamo predmete državne mature prvu i drugu godinu, a u školu idemo njih pet. Za upis na fakultet trebamo hrvatski, matematiku i strani jezik koji na tom istom fakultetu kasnije nemamo? Obavezni smo doći na prijavljene ispite državne mature, ali nemamo jednaka prava kao i svi drugi? Po čemu se točno učenici gimnazijskog programa razlikuju od učenika strukovnih zanimanja? Vas nikada nisu učili da pravila vrijede za sve ili ni za koga? Učimo o pravdi i poštenju, a u stvarnom životu nam sve više pokazujete kako to ništa ne vrijedi. Hvala svim političarima i cijelom obrazovnom sustavu RH što nikada ne zaborave uzeti svoje povelike mjesečne plaće (posebno hvala ministrici Divjak) , ali nama učenicima ne omogućuju dostojanstveno školovanje. Hvala svima koji ste nam još jednom pokazali kako je prekrasno živjeti u Republici Hrvatskoj u kojoj je sve savršeno. Hvala, piše nam maturant medicinske.

Varaždinska županija već je poslala dopis školama usklađen s trenutno važećom odlukom Vlade

MZO: U proceduru upućena izmjena odluke

Nakon njegove poruke, proteklog ponedjeljka upit smo poslali u Ministarstvo obrazovanja. Naime, iako Odluku o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2019./2020., ministrica Blaženka Divjak potpisuje Upute za provedbu te odluke (pri dnu teksta).

Izdvojeni članak

Strukovnjak ‘rasturio’ Fiziku na maturi: ‘Ključni uzrok loših rezultata su učenici koji ne uče dovoljno’

Ministarstvo smo pitali mogu li učenicima pojasniti zašto se prijevozna karta za dane polaganja obaveznih ispita državne mature sufinancira samo učenicima gimnazija, a ne i učenicima strukovnih i umjetničkih škola. Također, pitali smo ih i planiraju li to pravilo izmijeniti.

Kako nam u proteklih tjedan dana nije stigao odgovor, jutros smo ponovili upit MZO-u, a stigao nam je kratak odgovor:

– Ministarstvo je u proceduru uputilo prijedlog izmjena Odluke na način da se i učenicima strukovnih i umjetničkih škola plaća prijevoz u dane ispita državne mature, poručili su iz MZO-a.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [197.43 KB]

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [666.97 KB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.