Pretraga

HDZ-ov gradonačelnik prvo zabranio norijadu na javnim gradskim površinama pa se predomislio

A- A+

Tradicionalna lokacija održavanja norijade u Dubrovniku bio park uz Gimnaziju Dubrovnik. No ove godine umalo nije bilo tako. Prema navodima Grada, tamošnji stanovnici su se pobunili i tražili izmještanje proslave. Gradonačelnik Mato Franković (HDZ) otišao je i korak dalje pa je dubrovačkim maturantima zabranio proslavu na svim javnim gradskim površinama i predložio alternativnu lokaciju. No, nakon pobune maturanata odlučeno je da će im još ove godine biti dozvoljeno slaviti na dosadašnjoj lokaciji. Od iduće više neće biti tako.

Norijada u Dubrovniku | screeshot: YouTube; Dubrovačka televizija

Školama u Dubrovniku ovih je dana stigla je obavijest koju su trebale proslijediti svojim maturantima. I dok će njihovi vršnjaci diljem Hrvatske norijadu u petak proslavljati u središtima svojih gradova, Grad Dubrovnik i gradonačelnik Mato Franković (HDZ) odlučili su zabraniti ovogodišnju proslavu na javnim gradskim površinama. Dopis su nam proslijedili razočarani maturanti koji tvrde da su, među ostalim, razlog i turisti.

Građani se navodno bunili

Prema spomenutom dopisu grada, sve je krenulo tako da su se pobunili građani koji žive uz park pored Gimnazije, u kojem se tradicionalno održavala norijada.

– Slijedom zaključka Zbora građana Gradskog kotara Ploče iza Grada prema kojem se traži izmještanje proslava dana završetka školske godine iz Parka poviše Tabora i pretovarne zone na Pločama na za to prikladniju i sigurniju lokaciju, ističući prvenstveno sigurnost djece i prolaznika, poremećaj u prometu, preveliku buku i koncentraciju ljudi na već time opterećenom prostoru. Sukladno iskazanom stavu građana, Grad Dubrovnik drži da je park na Pločama neprimjerena lokacija za proslavu oproštaja maturanata od škole te ovim putem, uz lokaciju na Pločama, uskraćujemo suglasnost proslave zadnjeg dana škole i na drugim javnim površinama u vlasništvu Grada Dubrovnika, budući je proteklih godina dolazilo do neželjenih situacija i ometanja normalnog funkcioniranja života građana, stoji u dopisu gradonačelnika Mate Frankovića.

Izdvojeni članak
Norijada

Provjerili smo kako će izgledati norijade diljem Hrvatske, neke kreću i prije petka

Grad predlaže drugu lokaciju, ali organizatori moraju sami platiti trošak

Grad je u istom dopisu predložio i alternativnu lokaciju – prostor u Gospinom polju na prostoru bivše Atlasove garaže. No, naglasili su kako organizator proslave trošak organizacije mora snositi samostalno. To uključuje tehniku, ali i, primjerice, zaštitare.

– U slučaju nepostupanja po ovoj obavijesti Grad Dubrovnik će poduzeti odgovarajuće mjere koje bude smatrao potrebnim, a sve kako bi se osigurala sigurnost svih građana Dubrovnika kao i posjetitelja te kako bi se ispoštovali zaključci sa Zbora građana Gradskog kotara Ploče iza Grada, stoji u dopisu koji je gradonačelnik poslao školama prije nekoliko dana, a možete ga vidjeti i u nastavku.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Nakon sastanka s maturantima ipak – obrat

No, nakon što su se maturanti obratili dijelu medija došlo je do – obrata. Naime u srijedu su gradonačelnik Franković i pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin održali sastanak s predstavnicama ovogodišnjih maturanata Gimnazije Dubrovnik i njihovom ravnateljicom na temu proslave zadnjeg dana škole.

– Usuglašeno je kako će se ove godine po posljednji put dozvoliti održavanje proslave zadnjeg dana škole za maturante, tzv. norijade, u parku na Pločama. S obzirom na to da Dubrovačko-neretvanska županija kao osnivač srednjih škola ne sudjeluje u organizaciji, od iduće školske godine Grad Dubrovnik će preuzeti cjelokupnu organizaciju događanja. Iz sigurnosnih razloga i zbog zaštite prostora male površine, u budućnosti će se proslava organizirati na alternativnoj lokaciji u Gospinom polju koja je svojom pozicijom dostupna svim srednjim školama, priopćeno je iz Grada Dubrovnika.

Spomenimo kako su upravo gradovi i županije u brojnim slučajevima, pogotovo u kontinentalnoj Hrvatskoj, upravo ti koji organiziraju norijade. Grad Zagreb organizira povorku s Trga bana Jelačića do Bundeka gdje se održava i poseban glazbeni program za maturante. Varaždinska županija, Grad Varaždin i Policijska uprava varaždinska zajednički organiziraju Maturantiku s nagradama za učenike koja kreće već ove srijede. Gradska uprava u Križevcima, primjerice, pitala je maturante žele li organizaciju koncerta i okrijepe na Dan maturanata ili da im grad s po 20 eura po osobi sufinancira maturalnu večer, a maturanti su odabrali ovo drugo.