Pretraga

Zmija i zebe pravile probleme na maturi iz Biologije: ‘Ponovilo se nekoliko zadataka s prošlih matura’

A- A+

Biologija je drugi najpopularniji izborni predmet na ovogodišnjoj državnoj maturi, a taj ispit pisalo je danas oko 4.900 pristupnika. Troje učenika s kojima smo porazgovarali nakon testa kaže nam kako im ispit nije bio pretežak. Ipak, nekima od njih probleme je stvaralo pitanje vezano uz zmiju i njeno odnos prema jajima, a drugima je bilo problematično pitanje koje se na maturi pojavilo lani.

Foto: Unsplash

Helena, Josip, Valentina i Lara dolaze iz različitih gradova, a jedno im je zajedničko – danas su svi on pisali ispit državne mature iz Biologije. Nije im, kažu nam, bio pretežak, ali pojedina pitanja nekima od njih stvarala su probleme.

Neki zadaci bili su isti kao lani

– Meni osobno ispit se nije razlikovao po težini pitanja od prošlih godina. Svake godine je teško. S jedne strane, osjećam olakšanje jer je prošao, no s druge strane nezadovoljstvo riješenim, kaže nam Helena i Gimnazije Požega.

Kao jedno od kompliciranijih pitanja neki su pristupnici ocijenili ono o razvoju zebi s Galapagosa. Helena kaže da je to isti zadatak koji se pojavio na prošlogodišnjem ispitu pa nije imala problema s njim.

– Nemam niti jedan zadatak koji bih istaknula kao najteži, svi su mi bili podjednako teški, kaže nam Helena, ali kasnije se prisjetila da joj je nešto teže bilo pitanje o jasenu i koju prilagodbu je stekao.

Pripremala se učeći iz skripte te rješavajući prijašnje ispite, a očekuje ocjenu dobar. Helena će pisati još kemiju, abudući da nije zadovoljna riješenom maturom, pauzirat će godinu te sljedeće upisati fakultet.

Nekima je problem pravio i zadatak sa zmijama

Izdvojeni članak
državna matura

Izašla rješenja iz Psihologije i Glazbenog: Provjerite koliko imate točnih

– Ma bilo je u redu, neka pitanja su bila zeznutija od ostalih što je i očekivano. Najteži mi je zadatak bio taj sa zebama iz Galapagosa. Mislim da je pitanje bilo kako je otprilike kakve su prilagodbe razvile tijekom evolucije. Pripremao sam se kroz nekoliko skripti raznih izdavača, nisam bas rješavao prošle mature, mislim da su tri skripte sasvim dovoljne za pristojnu ocjenu, kaže nam pak Josip iz II. gimnazije u Osijeku.

Ovaj ispit maturanti su pisali 135 minuta, a vremena je, dodaje Josip bilo dovoljno. Ne može, kaže, procijeniti koju ocjenu će dobiti iz ispita, ali želja mu je upisati studij fizioterapije.

Osim zebi s Galapagosa, jedna od glavnih tema među maturantima koji su pisali Biologiju su i – zmije. Upravo je to bio najteži zadatak Valentini iz Turističko- ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar.

– Najteže pitanje mi je bilo ono koje je uključivalo zmiju i njen odnos prema svojim jajima. Ako se dobro sjećam, zadatak je bio odrediti koliko ona drhti po minuti, ako računamo da ima 30 kg. Također je bio i graf koji je trebao prikazati koliko kisika troše u minuti s obzirom na temperaturu, prepričava nam Valentina.

Bilo ju je, kaže, strah samog ispita te se na početku godine intenzivno pripremala.

– No, sad pred ispit nisam učila jer moj konačan izbor fakulteta gleda Biologiju samo 5% te je čak ne moram ni položiti. Ispit je bio u redu, bilo je par pitanja koje sam odmah zaobišla, no većinu sam riješila (sad je li točno, to ne znam). Budući da sam Biologiju imala samo prvi razred bit ću presretna i s ocjenom dobar, veli Valentina koja želi upisati studj sestrinstva.

Pripremala se uz pomoć skripte, a kaže kako prijašnje ispite nije rješavala pa ne može usporediti njihovu težinu s ovogodišnjim.

‘Mislim da je teži ispit ove godine nego prošlih godina’

Njena vršnjakinja Lara iz I. gimnazije Zagreb kaže nam kako ne zna koju ocjenu očekivati na ovom ispitu.

Izdvojeni članak

Kalkulator bodova za maturu računa minimalni broj bodova za upis svakog faksa

–  Inače otprilike mogu procijeniti koliko ću dobiti, ali sada stvarno nemam ideju. Mislim da je test bio prilično težak, teži nego prošlih godina. Stigla sam sve riješiti, ali nisam stigla provjeriti. Najteži zadatak mi je bio jedan u drugoj knjižnici gdje je prikazana stanica zelene alge i treba odgonetnuti tvari i procese koje su oni označili. Nekoliko zadataka se ponovilo s prošlih matura, kao zadatak sa zebama i jedan s čudnovatim kljunašem. Išla sam na pripreme i učila sam Biologiju nekoliko tjedana prije mature. Mislim da je teži ispit ove godine nego prošlih godina jer sam zadnjih nekoliko matura riješila prilično dobro, a s ovim sam se prilično namučila, smatra Lara.

Vremena je imala dovoljno za rješavanje ispita, isto kao i naši ostali sugovornici, ali, ponavlja, nije stigla provjeriti riješeno.

– Ne znam što očekivati, maturu sam htjela riješiti za 5, nadam se da će biti bar četvorka. Čekam rješenja u srijedu, kaže Lara koja još piše Kemiju, a želi upisati farmaciju, biokemiju ili molekularnu biologiju.

Ljetni rok državne mature u utorak se nastavlja ispitima iz Likovne umjetnosti i Geografije.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.