Pretraga

Jedinstveni studij kojeg možeš upisati u Hrvatskoj: Postani stručnjak za krize

A- A+

Osvrnemo li se na posljednjih nekoliko godina, može nam se činiti da smo proživljavali krizu za krizom. Ako si osoba koja, unatoč stresu i zabrinutosti, o njima ipak može promisliti hladne glave, postoji zanimljiva karijera s kojom ćeš moći iskoristiti tu svoju snagu. Istražili smo jedinstvene studije smještene blizu Zagreba na kojima se ovi stručnjaci obrazuju, a usput doznali i za neke druge jedinstvene diplome koje možeš steći tamo.

Za nekoga su krize neočekivane i šokantne, za stručnjake upravljanja krizama one nisu nimalo iznenađujuće. | foto: VVG

Stručnjaci u kriznim uvjetima koji, osim što mogu logički razmišljati u rizičnim situacijama, znaju i kako krize nastaju. Upravo zahvaljujući ovim ljudima, svaki rizik ne preraste uvijek u krizu, a svaka kriza u katastrofu. U modernom društvu, rizika ne nedostaje: od nepredvidljivih prirodnih nesreća poput potresa, pa do onih koje uzrokuju ljudi, poput rata, terorizma, kemijskih ili nuklearnih nesreća. Postaneš li stručnjak za upravljanje krizom, naučit ćeš zašto one nastaju, kako ih predvidjeti, umanjiti ili spriječiti.

Možda se pitaš gdje stručnjaci za upravljanje krizama, uopće, rade. Odgovor je: na svim mjestima koje u trenucima krize donose odluke o tome što će se učiniti. To su tvrtke koje se bave sigurnošću i zaštitom, vođenjem velikih tvrtki kroz krize poslovanja, humanitarnim ili sigurnosnim operacijama. One mogu biti javne ili državne. Najpoznatije su, primjerice, vojska, policija, vatrogasci, hitna medicinska služba ili službe potrage i spašavanja, naši osnovni sustavi zaštite i spašavanja u trenucima opasnosti.

Izdvojeni članak

Znate li za ovih osam jedinstvenih studija koje možete studirati u blizini Zagreba?

Kako postati stručnjak za upravljanje krizom?

Ovi stručnjaci se obrazuju na jedinstvenim studijima koji se izvode na Veleučilištu Velika Gorica. Tamo je moguće upisati stručni preddiplomski studij Upravljanje u kriznim uvjetima i specijalistički diplomski studij Kriznog menadžmenta. Na faksu ćeš naučiti sve o okolišu, geokemiji i ekologiji. To će ti pomoći razumjeti osnove nastanka prirodnih kriza.

Ljudsko ponašanje je važan faktor koji često dovodi do kriza, stoga ćeš naučiti sve i o tome. Primjerice, razumjet ćeš psihologiju ljudi pod iznimnim stresom ili u kriznim situacijama, znati kako im pomoći te kako zapovijedati i voditi u kriznim situacijama. Osim toga, učit ćeš i o tome kako se mediji i drugi kanali komunikacije koriste u slučaju krize, jer način na koji o njima izvještavamo može značajno pomoći ili odmoći.

Krize pogađaju i organizacije pa se u njima mogu naći i velike tvrtke, korporacije, što može negativno utjecati na cijelo društvo. Zbog toga ćeš na studiju učiti i kako upravljati korporacijskom sigurnošću te voditi tvrtke kroz krize poslovanja. Ako završiš diplomski studij Kriznog menadžmenta, možeš postati i menadžer korporacijske sigurnosti, a više o tom studiju pronađi ovdje. Više informacija o preddiplomskom studiju Upravljanja u kriznim uvjetima je dostupno ovdje.

Upiši se i stekni diplomu Kriznog menadžera | foto: VVG

Studiji jedinstveni u Hrvatskoj i Europi

Osim već navedenih jedinstvenih studija, na VVG-u možeš pronaći i druge kakvih nema nigdje dalje u Hrvatskoj, a nekih čak niti u Europi. Studenti na takvim studijima stječu jedinstvena znanja i vještine s kojima se izdvajaju u moru kandidata na tržištu rada. Osim toga, svi studiji na VVG-u su stručni, što znači da se puno pažnje posvećuje praktičnoj nastavi. Studenti sa stručnih studija se još na faksu dobro upoznaju s tržištem rada, što može biti značajna prednost prilikom pronalaska posla. Osim toga, VVG sve studije oblikuje u suradnji s tržištem, a to garantira da studenti uče aktualna znanja.

Primjerice, preddiplomski stručni studij Održavanje zrakoplova je jedinstven u Europi. Obrazuje inženjere i inženjerke održavanja zrakoplova koji znaju sve o zrakoplovnim sustavima i njihovoj opremi. Mogu raditi u civilnom i vojnom zrakoplovstvu, a obje opcije su odgovorne i zanimljive. Ako su ti je zanimljivija automobilska industrija, možeš odabrati preddiplomski studij Motorna vozila. Stručnjaci koji ga završe uče o najnovijim tehnologijama vozila i tome kako ih planirati, kreirati i održavati.

Želiš li raditi s tehnologijom, ali te ne zanimaju vozila, tu je preddiplomski studij Održavanje računalnih sustava. Stručnjaci sa znanjima koja ti nudi ovaj studij nedostaju na tržištu – to su oni koji povezuju softverske i hardverske IT stručnjake te njihove krajnje korisnike. Zanima li te više tehnologija u sferi medicine, tu je preddiplomski studij Očne optike. Naučit će te sve o anomalijama oka i tome kako ih korigirati koristeći naočale i leće, što je u suvremenom svijetu potrebno sve većem broju ljudi.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta Velika Gorica