Pretraga

Studiji koji vas pripremaju za jedinstvene karijere, a izvode se blizu Zagreba

A- A+

Upis studija je odluka prije kojeg biste trebali jako dobro proučiti sve opcije koje su u skladu s vašim interesima. Kako bismo vam malo pomogli s prikupljanjem informacija, donosimo šest jedinstvenih karijera koje možete odabrati, a o kojima prije možda niste razmišljali, kao i studije koji vode do njih. Sve ih izvodi Veleučilište Velika Gorica smješteno nadomak Zagreba.

veleučilište velika gorica

Veleučilište Velika Gorica izvodi osam zanimljivih, jedinstvenih studija i suvremenih studija | Foto: VVG

Pretraživanje svih mogućih opcija za upis studija je pametna strategija, a i čest savjet kojeg ćete dobiti kao maturant. Kako bismo vam malo olakšali u procesu informiranja, popisali smo nekoliko studija čije programe nećete pronaći na mnogim drugim visokim učilištima, a neki od njih jedinstveni su u cijelog Hrvatskoj.

Sve ih izvodi Veleučilište Velika Gorica (VVG) koje se nalazi u neposrednoj blizini Zagreba. Studenti na tim studijima stječu specijalizirana znanja i vještine koja su tržištu potrebna, a takvih stručnjaka nedostaje. Zbog toga kasnije lakše pronalaze posao, jer se s tim vještinama ističu na tržištu.

Veleučilište Velika Gorica izvodi stručne, odnosno specijalističke studije, što znači da se uči kroz praktičan rad na projektima koji će vas jednog dana dočekati na poslu. Uz to, studenti imaju i veliku satnicu za stručnu praksu kod poslodavaca, pa mogu biti sigurni da su znanja koja stječu na faksu aktualna.

Nakon završetka studija specijaliziraju se za jedinstvene karijere: upravljanje krizama, održavanje zrakoplova ili motornih vozila, očna optika ili održavanje računalnih sustava.

Stručnjak za krizu (bacc. ing. admin. chris. / mag. ing. admin. chris.)

Ako želite biti sigurni da ćete se sa svojim studijem istaknuti na tržištu, možete postati stručnjak za krizu. Stručnjakom za krizu se postaje upisom jedinstvenog stručnog prijediplomskog studija Upravljanje u kriznim uvjetima, a potom i stručnog diplomskog studija Krizni menadžment.

Na prijediplomskom studiju ćete naučiti voditi ljude kroz krize uzrokovane prirodnim silama ili ljudskom aktivnošću. Bit ćete odgovorni u situacijama kao što su potresi, poplave, teroristički napadi i slično. Na diplomskom studiju ćete naučiti sve o javnoj i korporativnoj sigurnosti, kao i o humanitarnim i sigurnosnim operacijama. Više o ovim studijima pisali smo u tekstu kojeg možete pronaći ovdje.

Izdvojeni članak

Jedinstveni studij kojeg možeš upisati u Hrvatskoj: Postani stručnjak za krize

Stručnjak za zrakoplove (bacc. ing. aeronaut.)

Fasciniraju vas zrakoplovi i način na koji oni funkcioniraju? Upisom na stručni prijediplomski studij Održavanje zrakoplova oni mogu postati dio vašeg svakodnevnog života. Da bi naši zrakoplovi sigurno letjeli, njihovo održavanje se mora odvijati u više posebnih faza.

Stručnjaci za održavanje zrakoplova su zaduženi za organiziranje i upravljanje cijelim procesom održavanja. Brinu o samom zrakoplovu i svoj njegovoj opremi, a mogu raditi u civilnom, vojnom i policijskom zrakoplovstvu.

veleučilište velika gorica

Studenti stručnog prijediplomskog studija Održavanje zrakoplova | Foto: VVG

Inženjer motornih vozila (bacc. ing. mech.)

Prijediplomski stručni studij Motorna vozila prvi je takav studij u Hrvatskoj. Dobar je odabir za sve koje zanima studij u tehničkom području znanosti, posebno strojarstva. Na ovom studiju specijalizirat ćete se za održavanje i ispitivanje motornih vozila. Učit ćete o novim vrstama vozila poput električnih i hibridnih, a naučit ćete i njihovo konstruiranje pomoću računala.

Optometrist (bacc. ing. opt.)

Oko je složen organ, pa i problemi s vidom znaju biti složeni za dijagnosticiranje. Stručnjaci koji se time bave nazivaju se optometristi. Za razliku od oftalmologa, optometristi se ne bave liječenjem bolesti, već su specijalizirani za probleme s vidom. To znači da se bave preciznim određivanjem dioptrije, stupnja refrakcijske pogreške oka, astigmatizma i slično. Stručnjakom za optometriju se postaje upisom stručnog prijediplomskog studija Očna optika.

Logistički menadžer (mag. ing. logist.)

Složeni sustavi kao što su, primjerice, velike kompanije ili državne službe poput vojske, ne bi mogle funkcionirati bez logističkih menadžera koji njima upravljaju. Oni su, jednostavno rečeno, osobe koje rješavaju složene probleme. Upisom stručnog diplomskog studija Logistički menadžment postat ćete upravo taj stručnjak koji će znati upravljati svime od nabave do ljudskih potencijala.

Studenti stručnog prijediplomskog studija Očna optika | Foto: VVG

Stručnjak za informacijske sustave (bacc. ing. techn. inf. / mag. ing. techn. inf.)

Kada kažemo ‘održavanje računala’, vjerojatno vam je prva asocijacija reinstalacija Windowsa. To i jest točno, ali računalni sustavi su puno više od toga. Stručnjaci koji ih razumiju potrebni su svakoj tvrtki koja želi, primjerice, automatizirati poslove ili nadzirati industrijske procese.

Takav stručnjak ćete postati upišete li stručni prijediplomski studij Održavanje računalnih sustava. Na stručnom diplomskom studiju Informacijski sustavi naučit ćete i projektirati, optimizirati i eksploatirati informacijske sustave.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Veleučilišta Velika Gorica