Pretraga

Jovanović: Analiza je pokazala da su učenici bili u pravu

A- A+

– Matura je pala na testu, zaključak je današnje konferencije za novinare na kojoj je ministar Željko Jovanović predstavio rezultate analize ispita iz hrvatskog. Radna skupina sastavljena od 12 eksperata neadekvatnima je ocijenila gotovo desetinu od ukupnog broja pitanja. Jovanović je najavio da će krivci snositi odgovornost čak i kad greške budu ispravljene.

Niža razina bolje napravljena

– Test za nižu razinu je u mnogim detaljima bio teži od onoga na višoj. Osim toga učenici nisu imali dovoljno vremena za rješavanje ispita, kazao je Marko Alerić, predsjednik radne skupine. Dodao je još da je test B razine usprkos greškama ipak nešto bolje kvalitete.

Nakon tri dana analize stručna skupina je spornim ocijenila pet pitanja na nižoj razini i čak sedam na višoj. Eksperti imaju primjedbe na 7., 16., 23., 35., 39., 51. i 59. pitanje na višoj razini dok su na nižoj razini po njihovu mišljenju neadekvatna pitanja pod brojevima 2, 15,16, 18 i 22.

Više bi se odgovora moralo priznati točnima

Izneseni rezultati samo su potvrdili ono o čemu srednjoškolski krugovi bruje već danima. No bez konkretnih poteza, mala je korist za maturante. Na presici je još jednom naglašeno da ministarstvo nema mogućnost narediti NCVVO-u daljne poteze već ih samo predložiti.

A što će to ministarstvo predložiti? Jasno je da će NCVVO-u sugerirati da na sporna pitanja priznaju više točnih odgovora i time spriječe da zbog tuđe greške učenici budu zakinuti.

Uvodimo stručnu maturu, a odgovorni će snositi posljedice

Porazni rezultati nagnali su na žustar komentar i onako rječitog ministra. – Državna matura je od početka nepravedna, ali je nećemo ukidati. Od jeseni mora postojati stručna matura kako bi svi učenici bili ravnopravni, kazao je ministar.

Dodao je još kako ga posebno ljuti ravnodušnost odgovornih, jer kako kaže, u njegovu mandatu matura s greškom nije prihvatljiva.

– Ovo nije običan test, ovo je upis na fakultet. Sačekat ćemo da državna matura dođe do svoga kraja, a onda ćemo je cjelokupnu analizirati. Odgovorni će snositi posljedice, čak i kad isprave greške, najavio je Jovanović.