Pretraga

Karen i vrtlarenje zabavili maturante na Engleskom, ali nije sve prošlo glatko: ‘Na slušnom dijelu snimka nam je ‘štekala’

A- A+

Ovoga četvrtka pisao se i treći od ispita mature s najvećim brojem prijava –  A razina Engleskog jezika. Test je pisalo oko 17 tisuća pristupnika, a već tradicionalno su ispit iz Engleskog ocijenili jednostavnim. Dio pristupnika imao je tehničkih poteškoća na slušnom djelu ispita, što je problem koji se pojavljuje već godinama. A kako to i obično biva, pojedina pitanja zabavila su maturante, pa su temeljem njih već počeli izrađivati memeove.

foto: Martina Gelenčir | srednja.hr

Točno tri sata na raspolaganju su imali maturanti koji su ovoga četvrtka pisali ispit mature iz Engleskog jezika na višoj razini. Većina maturanata s kojima smo pričali nakon ispita kaže nam da ispit nije bio težak, a i prethodnih godina Engleski je među ispitima na kojima učenici ostvaruju najbolje rezultate.

Ali isto kao i prethodnih godina, neki od pristupnika imali su probleme na slušnom dijelu testa i to ponovno zbog okolnosti na koje nisu mogli utjecati – tehničkih poteškoća sa zvukom.

Tehnički problemi sa zvukom na slušnom dijelu

Izdvojeni članak

Ništa od rješenja u roku od 48 sati: Točni odgovori jedne od matura pisanih u ponedjeljak stižu tek sutra

– S ispita stižem sva ushićena jer sam stigla u zadnjoj sekundi napisati zaključak. Mislim da slušanje baš i nije bilo pravedno jer je štekala snimka i neke riječi koje su bile bitne za odgovaranje na pitanje nismo mogli čuti. Vidjela sam da su se dežurni ispitivači pogledavali, ali nisu ništa učinili povodom toga tako da sam razočarana jer ako izgubim nekoliko bodova znam da će to biti zbog toga. Kada sam sama vježbala slušanje imala sam 24/25 bodova, kaže nam Iva, koja je srednju završila prethodnih godina pa je ispit pisala na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu.

Dodaje, razmišlja o mogućnosti ulaganja žalbe na provedbu tog dijela ispita. Napomenimo ovom prilikom kako se prema Pravilniku o provedbi državne mature maturanti na provedbu ispita mogu žaliti u roku od 48 sati od njegove provedbe.

– Polazni tekstovi bili su lagani, bojala sam se trećeg zadatka s umetanjem rečenica, ali tema je bila vrtlarenje tako da to nije bilo komplicirano, kao na primjer tekst o planinarenju ili nekim stvarima o kojima nemam pojma, a kakvi su se našli na nekim drugim maturama. Tako da sam tim dijelom ispita zadovoljna. Tema eseja bila je treba li dozvoliti uporabu moderne tehnologije u školama ili ne. Dobro sam napisala esej, samo nisam imala dovoljno vremena jer sam morala i na WC i dosta mi je vremena oduzelo pripremanje koncepta, od čega će mi se sastojati uvod, glavni dio i zaključak. U jednom trenutku pisanja shvatila sam da imam još dvadeset minuta za napisati cijeli esej i još petnaestak za prepisati ga. I onda sam se baš uplašila i krenula paničariti, ali na kraju sam sve uspjela i mislim da ću imati par grešaka jer nisam sve stigla provjeriti, kaže nam Iva.

Za ispit se, dodaje, pripremala rješavajući prošle ispite i očekuje peticu. Svaki bod joj je značajan, budući da želi upisati studij psihologije, koji je trenutno drugi najpoželjniji studij ove godine prema omjeru kvote i broja prvih izbora.

Sami zadaci nisu bili teški

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Maturante zbunilo rješenje pitanja iz Hrvatskog: Tvrde da je više odgovora točno, ali stručnjak kaže drugačije

Zadovoljan je napisanim Engleskim i Nino iz Zdravstvene škole Split.

– Sveukupni dojam bio je zadovoljavajuć. Pošto sam riješio par starih matura nisam imao problema s rješavanjem. Najteži mi je bio prvi zadatak slušanja jer sam sjedio u zadnjoj klupi i neke riječi nisam razumio ali sam se snašao. Iskreno polazi tekstovi su jasni i razumljivi potrebno je samo malo koncentracije, veli nam Nino.

Niti on se nije puno pripremao za ovaj ispit, ali je rješavao prošlogodišnji pa misli da su otprilike jednake težine.

– Vremena za esej je bilo i više nego potrebno. Napisao sam ga za pola sata. Trebalo je napisati samo 200-250 riječi što je pola stranice, zaključuje Nino koji očekuje ‘solidnu trojku’ iz ovog ispita, a upisao bi kineziologiju.

Budući da je većina ovom ispitu pristupila opušteno, društvenim mrežama već su počeli kružiti memeovi o vrtlarenju, penjanju na Mont Everest i plivačkim ljetnim kampovima jer su to bile teme polaznih tekstova.

–  Ispit iz Engleskog mi je bio dosta lagan, mislim da će rezultati biti jako dobri pa se ne stresiram previše oko toga. Najteži zadatak mi je bio pet zadatak na ispitu čitanja nisam se nikako mogla sjetiti jedne riječi i već sam odustala od nje pa sam se nakon nekoliko minuta sjetila i uspjela ju napisati. Zadaci uz polazne tekstove su bili jasni, a zadaci slušanja su u nekim trenutcima bili malo teže razumljivi, ali sam sve razumjela kada su se ponovili. Mislim da sam esej dosta dobro napisala, imam dovoljan broj riječi, a temu je bilo lako razraditi i od nje napraviti kvalitetan esej, kaže nam Lea iz  Srednje škole Viktorovac u Sisku.

Kaže, nije se puno pripremala, ali unatoč tomu očekuje odličan i u konačnici planira upisati studij radiološke tehnologije ili sestrinstva.

Nekima je tri sata bilo i previše…

Njena vršnjakinja Tamara iz Prve sušačke hrvatske gimnazije Rijeka također je ispit ocijenila laganim.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

[Glas maturanta] ‘Minorni problem pokazuje koliko je ‘ofrlje’ sastavljena matura iz Hrvatskog’

– Sa slušanjem sam bila gotova u manje od pola sata pa sam se dosađivala, a i za ostale dijelove sam imala previše vremena. Iskreno, od cijelog ispita najteže mi je bilo ne zaspati i šutjeti tri sata. Eseja sam toliko već napisala da mi je ovaj bio rutinski. Tema je bila aktualna, korištenje tehnologije u nastavi pa mi je to bilo lako povezati s online školom. Nisam se uopće pripremala, navečer sam pročitala par ‘fensi’ riječi za ubaciti u tekst i to je zapravo bilo to. Mislim da se zbilja i bez pripreme moglo sve jako dobro riješiti. Mislim da ću u najgorem slučaju dobiti četiri, ali to čisto jer sam brzopleta, a esej sam pisala s pol mozga, kaže nam Tamara koja planira upisati hrvatski i njemački na Filozofskom u Zagrebu.

Naša posljednja sugovornica je Flora iz Gimnazije Karlovac koja je isto kao i ostali maturanti s kojima smo razgovarali ispit riješila s lakoćom.

– Iskreno, ni jedan mi nije bio težak. Ako bih morala izdvojiti objektivno najzahtjevniji, mislim da bi to bio jedan od zadataka sa slušnog djela. Ne mogu se sada točno sjetiti koji. Sve je bilo jasno i razumljivo. Tema eseja su bile prednosti i nedostaci tehnologije u školstvu. Mislim da sam taj zadatak izvršila dobro te mi je vremena čak bilo i previše. Za ispit se nisam pripremala uopće, oslanjala sam se na svoje dosadašnje znanje koje me do sada nikada nije izdalo. Očekujem ocjenu odličan, zaključuje Flora koja planira upisati Muzičku akademiju u Zagrebu.

Podsjetimo, u petak je na rasporedu B razina Engleskog, a od 9 sati taj ispit piše oko 10.900 pristupnika.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.