Pretraga

Koordinatori na maturi se žale da ih usred ljeta povlače s godišnjeg, NCVVO: Tako je svake godine

A- A+

Nastavnici koji su preuzeli dužnost ispitnih koordinatora se žale da su kasno dobili obavijest kako ovo ljeto moraju ranije prekinuti godišnji. Od njih se, kako nam kažu, očekuje da godišnji odmor na dva dana prekinu 1. kolovoza, a zatim, na jedan dan, 12. kolovoza, prvo kako bi zaprimali naknadne prijave ispita, a potom i dočekivali pošiljke s ispitima za jesenski rok mature. Saznali su to, kažu, mjesec dana nakon što su dobili rješenje o godišnjem. Vinko Filipović, šef NCVVO-a, centra koji provodi maturu, kaže da pritužbe ne stoje jer je procedura ista godinama te ispitni koordinatori znaju da su njihove obveze, za razliku od ostalih nastavnika, ipak nešto drugačije tijekom ljeta.

esej u vrećici, državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Ovih dana školski koordinatori za državnu maturu žale nam se da im je svega nekoliko dana ranije javljeno da moraju prekinuti ljetni godišnji odmori i vratiti se na posao. Naime, prema informacijama kojima raspolažemo, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje (NCVVO), koji organizira ispite državne mature, očekuje da školski koordinatori od 1. do 3. kolovoza budu na svom radnom mjestu i zaprimaju potencijalne naknadne prijave ispita za jesenski rok.

Nakon toga se mogu vratiti na godišnji, ali ne zadugo jer se 12. kolovoza, pak, moraju na jedan dan opet vratiti s godišnjeg kako bi zaprimili pakete s ispitima za jesenski rok državne mature, koji pristižu u školu. Nastavnici koji su odabrali biti koordinatori kažu da su mnogi od njih ove godine dobili rješenje za godišnji, otputovali ili imaju planove, a sad im je javljeno da se moraju vratiti.

‘Prigovori ne stoje’

Iz tog smo razloga odmah kontaktirali NCVVO, a u roku od sat vremena, na naš upit, pisano je odgovorio ravnatelj Vinko Filipović. Filipović odmah kaže kako izuzetno cijeli posao koji rade ispitni koordinatori. O njima, kaže, u velikoj mjeri ovisi uspješnost provedbe državne mature pa im na tome i zahvaljuje. Ipak, kaže, tvrdnja da neki koordinatori nisu znali da se moraju vratiti s godišnjeg – ne drži vodu.

– Što se tiče prigovora dijela ispitnih koordinatora da se zbog iznenadnih poslova moraju vraćati s godišnjeg odmora, a da za to nisu znali, ta tvrdnja naprosto ne stoji. Kalendar polaganja ispita državne mature u jesenskom roku poznat je već mjesecima i evidentno je iz njega da su prvi ispiti 17. kolovoza, što znači da ispiti moraju u školu stići najkasnije 12. kolovoza, jer nakon toga slijedi vikend s blagdanom i petak je krajnji rok dostave ispita kako bi se poštivala procedura, kaže nam Filipović.

Izdvojeni članak
matura hrvatski

Kakav propust: Maturantima zagrebačke škole propale žalbe jer ih nastavnik ih nije poslao u NCVVO na vrijeme

Što se pak tiče učenika koji naknadno prijavljuju ispite jer to, iz opravdanih razloga, nisu učinili u redovnom periodu, Filipović kaže da se oduvijek postupa prema Pravilniku o polaganju državne mature i da nema govora da se taj posao ‘spušta’ na koordinatore za maturu.

– To znači da odluku o opravdanosti razloga donosi školsko ispitno povjerenstvo na temelju odgovarajućih dokaza koju potpisuje predsjednik ispitnoga povjerenstva te ju u roku od dva dana od dana primitka naknadne prijave dostavlja učeniku i Centru. Na temelju odluke ispitnog povjerenstva promjenu tehnički u sustavu radi Centar. Znači, to nije ništa novo jer se primjenjuje već godinama. Samo za ostale pristupnike (tzv. stare maturante), sukladno Pravilniku, odluku o opravdanosti naknadne prijave ispita državne mature donosi Centar. Dakle nije istina da su naknadne prijave od ove godine ‘spuštene’ u rad školskog ispitnog povjerenstva, odnosno ispitnih koordinatora.

Koordinatori inače imaju drugačiji ritam obveza

Samim prihvaćanjem zaduženja ispitnog koordinatora, nastavnik ili nastavnica mora računati na nešto drugačiji ritam obveza u lipnju, srpnju i kolovozu. Filipović nam kaže da su koordinatori na terenu s time upoznati.

– Razgovarajući s ravnateljima škola rečeno mi je da se prijedlog imenovanja ispitnog koordinatora uvijek dogovara s predloženim nastavnikom, što znači da oni koji to ne žele, ne moraju se prihvatiti obavljanja tog posla, pojašnjava Filipović.

Dodaje još jednom da se ove godine procedura nije mijenjala i da je sve isto kao prijašnjih godina. Napomenimo i da se u nastavničkim grupama na društvenim mrežama posljednjih dana dosta raspravlja o ovome pitanju. Iako ih je većina kritizirala NCVVO, neki su ispitni koordinatori tvrdili isto što i šef NCVVO-a, da im je godinama ljetni godišnji odmor, zbog koordinatorskih obveza, rascjepkan.


POTVRDE ZA KOORDINATORE

Budući da su nam se koordinatori požalili i kako već godinama ne dobivaju adekvatne potvrde o edukaciji za ispite koordinatore, koja im možebitno služi za napredovanje, Filipovića smo pitali što je s time.

– Centar će provjeriti s nadležnim agencijama koje provode postupak napredovanja učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama i učeničkim domovima jesu li aktivnosti ovakvoga tipa relevantne za ispunjavanje uvjeta izvrsnosti u postupku vrednovanja stručno-pedagoškog rada odgojno-obrazovnih radnika. Ukoliko jesu, Centar će naknadno izdati potvrde za razdoblje o kojem se govori, najavio nam je Filipović.