Pretraga

Koristio ‘bubicu’ za varanje na maturi: Za četvero pristupnika poništeni svi ispiti ljetnog roka

A- A+

Za korištenje nedozvoljenih pomagala tijekom ispita državne mature pristupnici se od ove godine kažnjavaju poništavanjem svih ispita u tekućem roku. Na netom završenom ljetnom roku takvu kaznu dobila su četiri pristupnika. Kod jednog je otkrivena ‘bubica’, drugi je varao uz pomoć šalabahtera, a kod dvoje pristupnika rježavanje zadataka si je pokušalo ‘olakšati’ uz pomoć mobitela. Uz ova četiri slučaja poništavanja svih ispita, poništeno je još 18 pojedinačnih ispita.

Pristupnik je uhvaćen s bubicom i popratnom opremom s fotografije| Foto: Ivan Božić, srednja.hr/NCVVO

Deseta državna matura sa sobom je donijela i nova sigurnosna pravila. Između ostaloga, maturanti ispite nisu pisali svojim kemijskim olovkama nego onima koje im je uz ispitne materijale dostavio Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Razlog tomu su prevare otkrivene u jednoj zagrebačkoj gimnaziji tijekom prošlogodišnjeg ljetnog roka mature, a slučajeve je istraživala i kriminalistička policija. U jednom od njih maturantica je uhvaćena u varanju na ispitu iz Matematike na kojemu je imala kamericu u olovci i slušalice, te je uz pomoć tehnologije pokušala riješiti ispit. Kamerica je služila da snimi odgovore pa bi onda putem slušalice stigla rješenja, a ta usluga naplaćivala se 100 eura.

Izdvojeni članak

Stanje je alarmantno: Svaki deseti gimnazijalac pao državnu maturu!

Uz kemijske kao jedan od osigurača, propisane su i novim Pravilnikom o polaganju državne mature kazne za učenike koji na ispitu koriste nedozvoljena pomagala. Prevarantima koji na taj način pokušaju varati poništavaju se svi ispiti u tekućem roku državne mature. Na ovogodišnjem ljetnom roku zabilježena su četiri takva slučaja.

– Za četiri pristupnika poništeni su svi ispiti ljetnog roka. Jedan od njih je imao ‘bubicu’ s opremom, pronađeni su i šalabahteri i dva mobitela koja su se našla u džepu za vrijeme provedbe ispita, otkrio je na predstavljanju rezultata mature Zlatko Zadelj, načelnik Odjela za organizaciju i provođenje ispita u NCVVO-u.

Uz to, tijekom ocjenjivanja ispita uočeno je i kako je nekolicina maturanata napravila nešto ‘lakše’ prekršaje, zbog čega su im poništeni pojedinačni ispiti.

– Također je poništeno 18 ispita zbog neprimjerenog sadržaja, ispunjavanja dijela za ocjenjivače i neprimjerenog ponašanja učenika, dakle te neprimjerene sadržaje su nakon provedbe uočili ocjenjivači. Ti pojedinačni ispiti su poništeni, a svi ostali ispiti tih pristupnika su prihvaćeni,zaključio je Zadelj.