Pretraga

Lea Ming Li među najmaturantima generacije: Dobri profesori iz MIOC-a pružili su mi odlično predznanje

A- A+

Izvrsne su rezultate na ovogodišnjoj državnoj maturi postigli učenici XV. gimnazije Zagreb, čemu u prilog ide činjenica da šest od dvadeset koje je Ministarstvo nagradilo dolazi iz te škole. Među najmaturante generacije 2017. smjestila se i Lea Ming Li koja kaže da su joj upravo dobri profesori iz MIOC-a za maturu pružili najbolje predznanje.

Lea Ming Li| privatna fotografija

Lea Ming Li svojim izvanrednim rezultatom na državnoj maturi zaradila je titulu najmaturantice ovogodišnje generacije. Simpatična Miočanka Fiziku je riješila bez ijedne jedine greške i ostvarila 100-postotni rezultat.

Kontinuirani rad je dovoljan za dobar uspjeh na maturi

Sličan rezultat ‘za dlaku’ joj je promaknuo na Matematici, gdje je na višoj razini izgubila sitna četiri boda i ostvarila rezultat 93,33 posto, kako kaže, sve zbog svoje brzopletosti.

Izdvojeni članak

Najmaturantica Zadra: Tonka obožava ples i Fiziku, a iz svih je predmeta na maturi dobila peticu

– Išla sam u MIOC, XV. gimnaziju, gdje sam imala dobre profesore koji su mi pružili odlično znanje. Bila sam dobro pripremljena pa mi se matura nije činila previše teškom, ali da moram izdvojiti neki predmet to bi bio Hrvatski, kaže nam Lea.

S obzirom na izvrsno predznanje, dodaje, za maturu se počela pripremati tek nakon norijade.

– Pripremala sam se sama, prolazeći kroz stare bilježnice da se prisjetim gradiva i naravno rješavanjem prijašnjih matura, otkriva Lea svoju tajnu odličnog uspjeha.

Kaže, kada su u pitanju Fizika, Matematika i Biologija, nikada nije imala problema s motivacijom za učenje jer obožava te predmete, pa joj za njih ni nije teško izdvojiti vrijeme.

– Za ostale predmete motivacija je nekad bio dobri profesor, a neke jednostavno moraš. Smatram da je kontinuirano praćenje nastave uvelike od pomoći te definitivno smanjuje vrijeme potrebno za učenje, a onda za hobije i izlaske ostane dovoljno vremena, napominje Miočanka.

Uvela bi mogućnost izbornosti prema afinitetima učenika

Od jeseni Lea postaje studentica zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Zanima ju primijenjeno računarstvo, a radi se i o vrlo traženom zanimanju, što su za upis FER-a Lei bili dovoljno dobri razlozi.

Izdvojeni članak

Dvojica Bilogoraca na maturi polagala šest istih predmeta i jedan od najtežih obojica riješila sa 100 posto

– Sadašnjim prvašićima bi poručila da se znanje stječe tijekom cijelog srednjoškolskog obrazovanja, iako im se sad to čini jako daleko. Trudom kroz cijelu srednju školu se lako izbjegne stres koji nastaje učenjem u zadnji tren, pred maturu. A budućim maturantima bih rekla da dobro procjene svoje znanje i da se u skladu s tim počnu pripremati na vrijeme i potraže pomoć ako misle da sami ne mogu. I naravno, puno koncentracije tijekom pisanja samog ispita, savjetuje Lea.

Smatra, obrazovni sustav dobro vas može pripremiti za taj važan ispit i nema puno toga što bi u njemu mijenjala.

– Što se tiče obrazovnog sustava, nemam puno zamjerki, ali bih smanjila broj predmeta, odnosno uvela mogućnost da se biraju predmeti koji učenike zanimaju, kako bi se moglo više pažnje posvetiti njima, zaključuje jedna od najboljih maturanata generacije 2017.