Pretraga

Najmaturantica Zadra: Tonka obožava ples i Fiziku, a iz svih je predmeta na maturi dobila peticu

A- A+

Među stotinjak najboljih maturanata u državi, našla se i jedna svrstana Zadranka, Tonka Hrboka. Peticu je dobila iz svih predmeta koje je pisala, a titulu najmaturantice stekla je 100-postotnim rezultatom iz Fizike.

Tonka Hrboka; fotografija iz privatne arhive

Sada već bivša učenica Gimnazije Franje Petrića u Zadru, na državnoj je maturi polagala više razine obaveznih predmeta, te izborni predmet Fiziku. Iz svih je dobila odličan, ali je, kaže nam, najponosnija na stopostotni uspjeh iz Fizike.

‘Uživam u učenju novih stvari’

Izdvojeni članak

Dvojica Bilogoraca na maturi polagala šest istih predmeta i jedan od najtežih obojica riješila sa 100 posto

Vrlo malo, samo dva boda, Tonki je nedostajalo i za savršeni rezultat iz Matematike.

– Pripremala sam se kad je završila nastava, otprilike dva tjedna prije mature. Nisam išla na pripreme, samo sam rješavala provedene mature. Najviše sam vremena uložila u Fiziku jer mi je to bilo najzanimljivije. Nadala sam se dobrim rezultatima jer zadatci na maturi nisu zahtjevni, bitna je samo koncentracija, priča nam Tonka.

Od jeseni postaje studentica PMF-a, na istraživačkom smjeru fizičkog odsjeka. Kaže, fizika ju je uvijek najviše zanimala i željela je upisati ono što voli i u čemu uživa.

– Vježbanje matematike i fizike nije mi naporno, čak mi je i zabavno. Uživam u rješavanju zadataka i učenju novih stvari, otkriva nam maturantica.

Na maturi je najvažnija dobra koncentracija

Izdvojeni članak

[Najmaturantica] Silba je bez greške riješila višu razinu Engleskog, ali upisuje matematiku na PMF-u

Osim zadarskog MIOC-a, Tonka je pohađala i plesni odjel srednje glazbene škole. Zbog toga i nije imala puno vremena za učenje, pa se znalo dogoditi da žrtvovati koju noć. Zapravo, puno joj je u učenju pomoglo redovito praćenje i sudjelovanje u nastavi. Koliko je bila aktivna, dokazuje i činjenica da je svake godine u srednjoj išla na državno natjecanje iz Fizike, a iz Matematike je sudjelovala na županijskim natjecanjima.

– Savjetovala bih budućim maturantima da se ne nerviraju previše oko mature. Pitanja su većinom logička i na zaključivanje pa je najbitnije skoncentrirati se na licu mjesta i ne paničariti. Trebali bi se udubiti u zadatak pred sobom i ne misliti na ništa drugo, savjetuje Tonka.

Mlada Zadranka nije mišljenja da je hrvatski obrazovni sustav jako loš. Kaže, njena iskustva su pozitivna zbog dobrih profesora, ali ipak bi jednu stvar voljela promijeniti.

– Imala sam sreće s dobrim profesorima koji su znali odvojiti bitno od nebitnoga, nisu nas davili učenjem napamet. Moj bi prijedlog bio da učenici dobiju mogućnost da odabiru predmete koji ih zanimaju te da se smanji ukupan broj predmeta tako da se svatko može baviti onime što ga zanima, zaključuje najbolja zadarska maturantica.

Najmaturantica Zadra: Tonka obožava ples i Fiziku, a iz svih je predmeta na maturi dobila peticu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap