Pretraga

[Matura ’20] Doznajte kako će izgledati ispit iz Matematike: Ispituje se znanje u četiri područja

A- A+

Matematika je na državnoj maturi obavezan predmet kojeg godišnje polaže oko trideset tisuća pristupnika. Postoje dvije razine ispita, viša i osnovna, a kroz njega učenici moraju pokazati znanje u četiri područja: brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe te geometrija. Kako je ispitni katalog za ovu godinu već objavljen, u tekstu koji je pred vama upoznat ćemo vas s formom ispita državne mature iz Matematike.

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru državne mature u 2019./2020. ispit iz Matematike piše se 23. lipnja na A razini i 24. na B razini. Njime će se ispitivati znanje i kompetencije pristupnika u četiri spomenuta područja. Za svako područje ispitivanja određeni su konkretni opisi onoga što pristupnik mora znati, razumjeti i treba učiniti kako bi postigao uspjeh na ispitu, i nisu se mijenjali u odnosu na prošlu godinu. Svi ti opisi nalaze se u ispitnom katalogu dostupnom pri dnu teksta.

Struktura ispita na višoj i osnovnoj razini

Izdvojeni članak

[Matura ’20] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Od područja ispitivanja na višoj razini najzastupljenije će biti područje brojevi i algebra (42,5%), a na osnovnoj podjednako brojevi i algebra kao i geometrija (po 30%).

Ispit iz Matematike na B razini sadrži 28 zadataka višestrukog izbora i kratkog odgovora, dok ih je na A razini 30 i uz spomenute vrste na njemu će se naći još i zadaci produženog odgovora. U slučaju ispita iz Matematike to znači kako pristupnici trebaju prikazati postupak rješavanja zadatka te upisati odgovor i postupak na predviđeno mjesto u ispitnoj knjižici. Ove godine s ispita je uklonjeno gradivo drugog polugodišta, tako da će maturantima uoči ispita biti rečeno koje zadatke ne moraju rješavati.

Za rješavanje tih zadataka pristupnici osnovne imaju 150 minuta, a maturanti na višoj 180 minuta. Maksimalan broj bodova koje je moguće ostvariti na B razini je 40, a na A razini 60.

Pribor na Matematici

Na ispitu iz Matematike pristupnici smiju koristiti džepno računalo tipa scientific koje ima: eksponencijalnu funkciju (tipka 10x ), logaritamsku funkciju (tipka log x) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan).

Od geometrijskog pribora dopuštena je upotreba jednog ravnala (ili jednog trokuta), a nije dopuštena upotreba kutomjera i šestara. Potrebno je džepno računalo tzv. znanstveni kalkulator koji se može upotrebljavati tijekom cijelog ispita.

Savjeti pristupnicima za uspješno rješavanje test

Kako stoji u ispitnom katalogu, osim upoznavanja s obrazovnim ishodima iz tablica kataloga, uspjeh na ispitu iz ovog predmeta uvjetuje dobra upoznatost s načinom ispitivanja. Pristupnicima NCVVO savjetuje proučavanje opisa ispitnih cjelina te primjera zadataka rješavanjem oglednoga primjera ispita i već provedenih ispita.

Uz to, tijekom ispita trebali bi pozorno pročitati uputu i tekst svakoga zadatka, a u zadatcima višestrukoga izbora pozorno označiti odgovore na listu za odgovore. U zadatcima produženoga odgovora važno je prikazati i postupak rješavanja jer se on boduje.

Iskustva prošlogodišnjih maturanata

Izdvojeni članak
državna matura

Kalendar državne mature u školskoj godini 2019./2020.: Ispiti se pišu u dva bloka

Od ukupnog broja maturanata koji su pisali Matematiku, 21% njih palo je taj ispit i na višoj i na osnovnoj razini, a najčešća ocjena bila je dvojka. Rezultati su bili još lošiji na jesenskom roku, kada je najčešća ocjena bila jedinica.

Većina pristupnika s kojima smo porazgovarali nakon ljetnog roka B razine kazala nam je kako je ispit bio teži no onaj prethodnih godina, a u jednom zadatku maturanti su na ispitu Matematike odlučili pokazati i svoje likovne sposobnosti – crtajući stabla i grmlje. Njihove dojmove pročitajte ovdje.

– Kad sam otvorila knjižicu sa zadacima oblio me znoj i malo je falilo da počnem plakati. Ne mogu reći da su zadaci bili teški, ali ih je bilo dosta s riječima i trebalo je dosta koncentracije za rješavanje, kazala nam je nakon ispita više razine maturantica Dea, a iskustva ostalih pristupnika možete vidjeti na linku.

Napomenimo za kraj i kako je prag prolaznosti u 2019. na obje razine Matematike iznosio svega 25%. U nastavku se nalazi ispitni katalog iz Matematike, a ako vam nije vidljiv potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.04 MB]


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.