Pretraga

Fizika jednima prelagana, a drugi se mole za prolaz: ‘Zadatak s kapljicom ulja bio je užasan’

A- A+

Fiziku, već tradicionalno jedan od najpopularnijih izbornih predmeta, jutros je na maturi pisalo 7.900 pristupnika. Uz poneke izmjene u dopuštenom priboru i ispitnom katalogu, maturanti su na raspolaganju imali 3 sata za rješavanje 37 zadataka. Vremena je, kažu nam, bilo i previše, a mišljenja oko težine ispita su podijeljena. Nekima je tako ispit bio užasno lagan, dok je drugima bio užasno težak.

foto: pixabay

Tea, maturantica šibenske Gimnazije Antuna Vrančića s maturom iz Fizike je, kao i gotovo svi njeni kolege, poprilično zadovoljna. Pa iako se za maturu pripremala prosječno, nijedan joj zadatak nije bio problematičan.

‘Ne želim se ureknut’, ali očekujem 4′: Fizika većini nije stvarala probleme

Izdvojeni članak

Na maturi iz Povijesti tražili se detalji: ‘Žalosno je što nije bilo više Domovinskog rata’

– Nije bilo teško, očekivala sam da će biti teže. Pripremala sam se, naravno, a i tijekom srednje škole smo kontinuirano radili. Intenzivnije sam radila prije mature, a neki skoro ni nisu pa im je bilo lagano. Nije bilo problematičnih zadataka, poput prošlogodišnjeg s bananom. No, poslije ispita svi su spominjali zadnji zadatak vezan uz valnu duljinu elektrona koji nas je pomalo zbunio, prepričava Tea.

Fiziku je na maturi u njihovoj školi odabralo čak 50 od 120 maturanata, nepravilnosti nije bilo, a iz ovog predmeta Tea očekuje uspjeh.

– Ne želim se ureknut’, ali očekujem 4, dodaje ova maturantica koja planira upisati FER.

Trojku ili četvorku očekuje i grupa maturanata zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog. Naspram Kemije, Fizika im nije bila teška iako je i ondje bilo zeznutijih zadataka.

‘Zadatci su jasni i nedvosmisleni, poneki i banalni’

Izdvojeni članak

Pipeta, epruveta i benzeni izazvali pomutnju na maturi iz Kemije: ‘Neću proći, nema šanse’

– 37. zadatak s valnom duljinom koji je nekima bio problematičan, meni nije bio. Jako sam zadovoljna, a zadatci su bili jasni i nedvosmisleni. U prvoj knjižici neki su mi se zadatci činili i banalno laganima. Primjerice, jedan zadatak je nosio 3 boda, a trebalo je samo zbrojiti otpore. Ipak, problem mi je stvarao zadatak s energijom i aplitudama jer se sastojao od više koraka pa je tu trebalo malo više pažnje, objašnjava nam Ana iz Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Kako joj je Fizika važna za upis željene Medicine, za nju se intenzivnije pripremala zadnjih mjesec dana. Usput nam dodaje da joj nije drago što se na Fizici više ne može koristiti olovka i gumica.

– To bi nam stvaralo problema da je ispit sadržavao grafove ili tome slično. No, u globalu nam je Fizika dobro prošla i zaslužili smo kavu, opušteno će maturantica Ana.

Osim zadatka s valnom duljinom te energijom i aplitudama, još su neki zadatci maturantima zadavali muke.

Unatoč laganim zadatcima, teorija se nekima čini zahtjevnijom

Izdvojeni članak

Stigla rješenja i drugog ispita mature koji se pisao u srijedu: Provjerite točne odgovore iz Filozofije

– U vrhovima kvadrata nalazi se 4 točkasta naboja. Između svakog je sila F. Koliko je djelovanje sile na jedan naboj?, tako je glasio zadatak. Potrošila sam 10 minuta kako bih ga pokušala riješiti, potom sam ga ostavila za kraj pa ga napokon riješila. Meni se ne čini da je ispit prelagan. Recimo, zadatci su mi bili lagani, a teorija mrvicu teža od prethodnih. Ali vremena je sasvim dovoljno pa se nadam vrlo dobrom rezultatu, veli Martina iz Slavonskog Broda, koja također planira upisati zagrebačku Medicinu.

Fizika nije bila prelagana ni Marijanu, maturantu Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića u Zagrebu. Kako kaže, bilo mu je problem riješiti dosta zadataka jer se ondje Fizika predaje samo dvije godine, nakon čega slijedi ona u ‘struci’.

Unatoč tome što se, priznaje, za Fiziku baš i nije pripremao, Marijan misli da je ova matura bila teža nego prijašnjih godina. To, dodaje, tvrde i njegove kolege.

‘Pucao sam na čvrstu trojku, sad pucam na prolaz’

I dok nemalo maturanata iz Fizike očekuje dobru ocjenu, Jakov iz Gimnazije Županja se samo nada prolazu.

– Fizika je bila užasna, po mom mišljenju jako teška. Stvarno ne znam koju ocjenu očekivati, pucao sam na čvrstu trojku, ali sad se iskreno molim da bude pozitivno. Iskreno, sad se ne mogu nijednog zadatka sjetiti, no jedan s računjanjem naboja kapljice ulja bio je užas, kaže Jakov.

Za Fiziku se nije pripremao kao za Kemiju, no kod kuće bi mature riješio puno bolje nego što je ovu sad. Vremena je bilo dosta, ali uzalud vrijeme kad ne znaš riješiti zadatak, ističe ovaj maturant i dodaje da pokušaja prepisivanja na ispitu nije bilo.

 

Koju ocjenu očekujete iz Fizike?

___________________________________________________________

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje