Pretraga

[Matura ’21] Doznajte kako se pripremati da biste uspješno riješili 47 zadataka na maturi iz Kemije

A- A+

U pet najpopularnijih izbornih predmeta državne mature ulazi i Kemija, koju je lani pisalo oko 3.400 učenika. Prosječna postotna riješenost tog predmeta kretala se između 41 i 50%, a najčešća ocjena bila je tek dvojka. Priprema za ispit, između ostaloga, je i upoznavanje s ispitnim katalogom koji je ostao isti kao prošle godine.

Foto: srednja.hr

Prema kalendaru NCVVO-a, ispit iz Kemije piše se 11. lipnja, a njime se ocjenjuje znanje u šest područja: tvari, kemijske promjene, energija, brzina kemijskih reakcija, ravnoteža kemijskih reakcija te prikupljanje podataka, obrada i prikazivanje rezultata. Područja su to koja obuhvaćaju cjelokupno gradivo osnovne  i srednje škole u Kemiji.

Izdvojeni članak
matura fizika

[Matura ’21] Objavljeno kako će izgledati ispit iz Fizike: 37 zadataka učenici rješavaju tri sata

Tri sata za 47 zadataka

Ispitni katalog NCVVO-a za taj predmet mature ostao je isti kao i lani. To bi značilo da će ispit sadržavati 25 % zadataka koji se odnose na prepoznavanje i navođenje, 50% zadataka koji zahtijevaju razumijevanje i 25 % zadataka koji će tražiti primjenu usvojenog znanja. Kada je riječ o zastupljenosti područja u ispitu, najzastupljenije će biti područja tvari i kemijske promijene.

Ispit iz Kemije sastoji se od dvije vrste zadataka – zadataka višestrukog izbora i zadataka otvorenog tipa, a ukupno ih je 47. Maksimalan broj bodova koji pristupnici mogu ostvariti na ispitu je 70, a test se ukupno piše 180 minuta bez stanke.

Literatura za pripremu ispita svi su udžbenici iz Kemije, kao i pomoćna nastavna sredstva i materijali koje je odobrilo Ministarstvo.

– Kao dodatne materijale mogu upotrebljavati i zadaće s natjecanja iz Kemije dostupne u biltenima s natjecanja i na internetskim stranicama Agencije za odgoj i obrazovanje te prijašnje nacionalne ispite i ispite dosadašnjih državnih matura koji su objavljeni na mrežnoj stranici Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Najbolji pokazatelji pripremljenosti za ispit iz Kemije su uspješnost u opažanju kemijskih promjena, tumačenju opaženih promjena zabilježenih tijekom kemijskih pokusa i donošenju zaključaka, stoji u ispitnom katalogu.

Dojmovi s prošlog ispita iz Kemije

Lani su na kemiji dominirale dvojke, a prag prolaznosti za taj predmet bio je među najnižima – samo 25% od ukupnog broja bodova, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti na poveznici.

– Kemija mi je ove godine najteži ispit, definitivno. Oduvijek sam se bojao Matematike i Fizike, ali Kemija je duplo teža. Osjećam se u nepravednoj poziciji, kao da je NCVVO odlučio ove godine napraviti sve što je u njihovoj moći da nam maksimalno otežaju situaciju, iako je ionako nepovoljna. Bilo je jako puno zadataka preračunavanja, više nego u prijašnjim maturama, a svaki od njih je bio iznimno zahtjevan, rekao nam je nakon ispita iz Kemije prošlogodišnji maturant Tin.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz tog predmeta možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [3.41 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.