Pretraga

[Matura ’21] Ispit iz Engleskog sastoji se od tri cjeline, a jedna je lani zadavala posebne muke maturantima

A- A+

Ispit iz stranog jezika na maturi je među obaveznim predmetima, a najviše učenika svake godine odabire pisati Engleski jezik. U ispitnom katalogu za ovu školsku godinu nema nikakvih izmjena, pa će se i ove godine kod pristupnika ispitivati vještine čitanja, slušanja i pisanja.

Foto: M. Gelenčir| srednja.hr

Od ispita s tradicionalno većim brojem prijava na maturi prvi je na rasporedu Engleski jezik. Ispitni katalog za ovaj predmet već je objavljen, a u njemu nema promjena u odnosu na protekle godine. Iako se kroz različite dijelove ispita provjeravaju vještine čitanja, slušanja i pisanja, prema trenutnim pravilima ispit se ocjenjuje kao jedna cjelina, dakle ne određuju se zasebni minimalni pragovi za svaki od ispitnih dijelova.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Na Matematici trebate riješiti tridesetak zadataka, a ispituju se četiri područja

Viša razina Engleskog jezika

Na A razini ispitna cjelina čitanje sastoji se od pet skupina zadataka vezanih uz različite polazne tekstove. U cjelini slušanje zadaci se vežu uz audio tekstove, dok posljednja cjelina pisanje sadrži jedan esejski zadatak u kojemu pristupnik mora napisati između 200 i 250 riječi na zadanu temu.

Ispit traje ukupno 180 minuta. Ispitna cjelina čitanje traje ukupno 70 minuta, slušanje približno 35 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu dok za pisanje eseja maturanti imaju 75 minuta.

Kao i prethodnih godina, maksimalan broj bodova u ispitu iz Engleskoga jezika na višoj razini je 85. Najviše 40 bodova donosi cjelina čitanje, 25 cjelina slušanje, a na eseju se maksimalno može ‘zaraditi’ 20 bodova.

Osnovna razina Engleskog jezika

Ispitna cjelina slušanje na B razini se sastoji od četiriju skupina zadataka vezanih uz slušane tekstove. Slušanje traje približno 25 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na listu za odgovore.

U cjelini čitanja šest je skupina zadataka, a svi oni vežu se uz polazne tekstove. Na B razini nema eseja, nego pristupnik dobiva poruku koja ima tri sadržajne odrednice, odnosno pitanja. Njegov je zadatak napisati odgovor na te tri sadržajne odrednice koji mora sadržavati od 50 do 70 riječi.

Te dvije cjeline ukupno se pišu 60 minuta, dakle sveukupno trajanje ispita Engleskog na osnovnoj razini je 85 minuta. Na ovom je ispitu moguće maksimalno ostvariti 60 bodova – čitanje donosi najviše, 30 bodova, pisanje ih donosi 10, a slušanje 20.

Dojmovi prošlogodišnje generacije nakon ispita

Engleski maturanti inače ocjenjuju jednim od lakših ispita mature, a u prilog tome ide i činjenica da je prosječna postotna riješenost lani na A razini bila između 71 i 80%, dok se na osnovnoj kretala između 61 i 70%.

Najviše poteškoća i to zbog tehničkih problema, lani je zadavao slušni dio ispita.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

– S ispita stižem sva ushićena jer sam stigla u zadnjoj sekundi napisati zaključak. Mislim da slušanje baš i nije bilo pravedno jer je štekala snimka i neke riječi koje su bile bitne za odgovaranje na pitanje nismo mogli čuti. Vidjela sam da su se dežurni ispitivači pogledavali, ali nisu ništa učinili povodom toga tako da sam razočarana jer ako izgubim nekoliko bodova znam da će to biti zbog toga. Kada sam sama vježbala slušanje imala sam 24/25 bodova, rekla nam je nakon ispita Iva.

I na B razini pristupnicima je bio najteži slušni dio.

– Objektivno gledano, ispit nije bio težak, ali je bilo zadataka koji su bili dvosmisleni i zadavali problem. Osjećala sam olakšanje jer je još jedan ispit iza mene. Izdvojila bih jedan zadatak u slušnom dijelu, dosta nas nije bilo sigurno u odgovor, poprilično zbunjuje, a vremena za promisliti baš i nema, rekla nam je nakon ispita Vanesa iz Srednje škole Koprivnica.

Napomenimo za kraj kako je prošle godine prag prolaznosti na osnovnoj razini iznosio 37%, a na višoj 36%, dok pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Engleskog možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.38 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.