Pretraga

[Matura ’21] Na Matematici trebate riješiti tridesetak zadataka, a ispituju se četiri područja

A- A+

Matematika je na državnoj maturi obavezni predmet kojeg svake godine piše oko 30 tisuća učenika. Ispit je moguće polagati na dvije razine – višoj (A) i osnovnoj (B). Ovisno o odabiru razine, učenici moraju riješiti 30, odnosno 28 zadataka, a kroz njih se ispituje znanje u četiri područja.

Foto: srednja.hr

Ispit državne mature iz Matematike na višoj i osnovnoj razini piše se 21. lipnja 2020. Tim se ispitom provjerava postignuta razina znanja te kompetencija pristupnika u četiri područja: brojevi i algebra, funkcije, jednadžbe i nejednadžbe te geometrija. Konkretni opisi onoga što učenici trebaju usvojiti iz svakog od područja kako bi uspješno riješili ispit nalaze se u tablici ispitnog kataloga pri dnu teksta.

Na osnovnoj 28, a na višoj 30 zadataka

Na osnovnoj razini, najveći udio ispita odnosi se na područje brojeva i algebre (42,5%), dok su na višoj udjeli svake od cjelina koje se ispituju podjednaki.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Poznato kako će izgledati ispit iz Hrvatskog: U nekoliko slučajeva esej vam se neće priznati

Ispit iz Matematike na osnovnoj razini sadrži 28, a na višoj 30 zadataka. Kada je riječ o tipu zadataka, na B razini pristupnici će rješavati 16 zadataka s ponuđenim odgovorima, dok su njih 12 zadaci kratkog odgovora. Na A razini  tri su vrste zadataka – zadaci s ponuđenim odgovorima (15), zadaci kratkog odgovora (13) te dva zadatka produženog odgovora.

Kod ocjenjivanja zadataka produženoga odgovora priznaju se točna rješenja dobivena različitim ispravnim načinima rješavanja. Kako stoji u katalogu, ako pogrešno prepišete zadatak, a zatim ga točno riješite (a da pritom zadatak nije promijenio smisao niti je pojednostavljen) oduzima vam se jedan bod od predviđenoga broja bodova za taj zadatak. Maturantu koji je napravio pogrešku u zadatku produženoga odgovora, a da pritom zadatak nije promijenio smisao niti je pojednostavljen) boduju se svi ispravno provedeni koraci.

Ovisno o razini, maturanti na ispitu mogu ostvariti maksimalno 40 (B), odnosno 60 bodova (A).  Ispit na višoj razini trajat će 180, a na osnovnoj 150 minuta.

Na ispitu iz Matematike dopušteno je korištenje kemijske olovke, a od geometrijskog pribora dopuštena je
upotreba jednog ravnala ili  trokuta, a nije dopuštena upotreba kutomjera i šestara. Potrebno je džepno računalo tzv. znanstveni kalkulator koji ima eksponencijalnu funkciju (tipka 10x), logaritamsku funkciju (tipka log x) te trigonometrijske funkcije (tipke sin, cos, tan). Kalkulator ne smije imati mogućnost bežičnoga povezivanja s drugim uređajem, upotrebe memorijske kartice, simboličkoga računanja (programiranja), grafičkoga rješavanja (npr., u nazivu Graphic ili ima tipku GRAPH) te simboličkog deriviranja i integriranja.

Dojmovi prošlogodišnjih maturanata nakon Matematike

Kao što je to bio običaj prethodnih godina, i lani je više maturanata pisalo osnovnu razinu.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

– Bilo me jako strah, Matematika je predmet kojeg sam se sve četiri godine najviše bojala i strepila nad njime. Ispit je bio solidan, moglo bi se reći. Nije bio lagan, a nije bilo ni puno jako zahtjevnih zadataka, svega nekoliko. Najteži zadaci su mi bili koraci brata i sestre te sadnice na nekom posjedu. Vremena je bilo na granici za one koji su rješavali sve zadatke, a to što se zadaci ponavljaju na različitim razinama ne smatram povlasticom, već manom jer je ovo B razina i zadaci s A razine tu nemaju što raditi, rekla nam je nakon ispita maturantica Lucia.

Na A razini neki su zadaci privukli posebnu pažnju pristupnicima.

– Čini mi se da nije bilo preteško i nisam nezadovoljan, unatoč tome što pet ili šest podzadataka uopće nisam znao riješiti. Ne znam koji mi je zadatak zapravo bio najteži, ali mi je upao u oko zadatak s četiri broja s devet znamenki, od kojih se prva dva i zadnja množe, a njihovi rezultati oduzimaju. Fora je u tome što u tekstu zadatka piše da kalkulatori krivo izračunaju taj zadatak, rekao nam je nakon ispita maturant Renato.

Napomenimo za kraj kako je prošle godine prag prolaznosti na Matematici iznosio samo 25 posto, a pragove za ostale ocjene možete vidjeti ovdje.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Matematike možete pročitati u katalogu koji slijedi, a za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.04 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje. Pretplatite se i na naš YouTube kanal, gdje imamo nekoliko videa o ključnim ispitima mature: