Pretraga

Maturanti ludi za računarstvom: Pet puta više kandidata od upisnih mjesta

A- A+

Studiji računarstva među 5 su najpoželjnijih programa na tri od četiri velika hrvatska sveučilišta. Dokazuju to podaci Agencije za znanost i visoko obrazovanje o broju prijava i prvih izbora za upis u prvu godinu studija. Iz tog smo razloga istražili deset programa računarstva na različitim visokoobrazovnim institucijama, njihove posebnosti, statistiku prosječnog trajanja studiranja i mogućnosti zaposlenja nakon završetka.

Nedavno smo pisali o najpoželjnijim studijskim programima na četiri najveća hrvatska sveučilišta – zagrebačkom, splitskom, riječkom i osječkom. Dobiveni podaci pokazali su nam da se, osim Medicine, na tri od četiri velika sveučilišta među 5 najpoželjnijih programa javlja Računarstvo.

Deset studija računarstva koje smo istražili ukupno broje 6.820 prijava na ukupnu upisnu kvotu od 1.381 mjesto za studije računarstva. To znači da gotovo 5 puta više kandidata prijavi računarstvo kao jedan od željenih programa, nego što ih uspije upisati.

Osim toga, IT sektor u Hrvatskoj već godinama ima problema zbog nedovoljnog broja kvalitetnog kadra koji bi mogao zaposliti, a potreba za stručnjacima u tom sektoru sve je veća. Isto nam kaže i Hrvoje Balen s Visokog učilišta Algebra u Zagrebu koje nudi program ‘Primijenjeno’ i ‘Multimedijsko’ računarstvo, napominjući kako se ponajviše traže softverski inženjeri i projektanti informacijskih sustava.

– Hrvatski sektor informatike i telekomunikacija trenutačno, prema anketi o radnoj snazi, zapošljava oko 32.000 ljudi, a indikatori prihoda i izvoza ukazuju da postoji velik potencijal rasta sektora. Već sada se na portalima za zapošljavanje godišnje objavi više od 2.000 oglasa za radna mjesta u području IT-a, a studije u području računarstva godišnje završi oko 1.500 studenata, riječi su predsjednika Upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra Hrvoja Balena koje pokazuju da Hrvatskoj na godišnjoj razini nedostaje oko 500 IT stručnjaka.

Računarstvo na TVZ-u daleko najpopularnije u državi s čak 313 prvih izbora na upisnu kvotu od 80 studenata

Iz tog smo razloga odlučili pregledati što se sve nudi na ‘tržištu’ preddiplomskih studija računarstva. Istražili smo 10 programa računarstva na 9 različitih institucija. Među njima našlo se stručnih i sveučilišnih studija, od klasičnog do primijenjenog, poslovnog i multimedijskog računarstva.

Od Agencije za znanost i visoko obrazovanje zatražili smo podatke za tih deset programa koji uključuju broj prvih izbora i omjer u odnosu na upisnu kvotu, kao i broj ukupnih prijava na pojedini studijski program. Sve podatke možete vidjeti u tablici ispod.

Podaci iz tablice AZVO

Prema podacima iz tablice, najpopularniji studij Računarstva u Hrvatskoj nesumnjivo je onaj na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu. Na upisnu kvotu od 80 redovitih studenata imaju čak 1.086 ukupnih prijava. Od ukupnog broja prijava, njih čak 313 je taj studij izabralo za svoj prvi izbor što donosi nevjerojatan omjer prvog izbora i upisne kvote od 3,91.

Izdvojeni članak

Borongaj opet u igri: TVZ planira preseljenje na Kampus i za to će tražiti sredstva iz EU fondova

Dekanica TVZ-a: ‘Naša posebnost je u tome što pratimo struku i mijenjamo se u skladu s tehnološkim promjenama’

Budući da TVZ drži zavidan rezultat na vrhu ljestvice poželjnosti, zanimalo nas je što studente iz godine u godinu tjera da upisuju studij Računarstva. Tako smo popričali s njihovom dekanicom Slavicom Ćosović Bajić koja nam je rekla kako je posebnost računarstva na Tehničkom veleučilištu upravo u njegovoj osuvremenjenosti.

– Naša posebnost je u tome što pratimo struku i mijenjamo se u skladu s promjenama tržišta i tehnoloških dostignuća pa u skladu s tim i platforma programiranja. Naši profesori prate trendove, uvode se novi i proširuju postojeći kolegiji, trudimo se da je naš program suvremen. Ako imate betoniran program, ne može se puno učiniti, kazala je profesorica Ćosović Bajić.

TVZ dosta ulaže u suvremenu opremu tako da ima vrhunski opremljene laboratorije, a kaže nam da se u tom aspektu vode principom ‘jedan student – jedno računalo’.

S Tehničkog veleučilišta nam kažu kako za ovu godinu nisu još tražili izvještaj sa Zavoda za zapošljavanje, ali prema studentima svaka druga osoba na trećoj godini računarstva već radi nešto u struci, bilo to stalno ili povremeno. Prema nekim postojećim anketama nastavnika, 16% studenata na trećoj godini računarstva stalno je negdje zaposleno, a njih 47% radi povremeno.

Tri godine preddiplomskog studija računarstva njihovi studenti studiraju otprilike 3,53 godine, a imaju i visoku prolaznost od 81%.

Izdvojeni članak

Od jeseni kreću dva nova IT smjera diplomskog studija na Visokom učilištu Algebra

Studij računarstva FESB-a u Splitu stavlja naglasak na studentske projekte i projekte u suradnji s tvrtkama iz sektora

Četvrti najpoželjniji program računarstva onaj je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Jedini je takav studij u okolici Splita te nema svoju konkurenciju kao zagrebački FER. Bez obzira na to, prodekan za nastavu i studente FESB-a Branimir Lela kaže kako je njihovo računarstvo utemeljeno na međunarodnim standardima i potkovano praktičnim radom.

– Studijski programi Računarstva na FESB-u su usklađeni s međunarodnim standardima te se stavlja veliki naglasak na praktični rad, studentske projekte te projekte u suradnji s tvrtkama. Laboratoriji za znanstveno-istraživački rad su vrhunski opremljeni nudeći odlične uvjete za studiranje i stjecanje znanja, govori nam prodekan Lela.

Da se studiranje na FESB-u isplati, govori i činjenica da je statistika zapošljivosti nakon završenog studija dosta dobra. Štoviše, prema riječima prodekana Lele, većina studenata završne godine računarstva već ima posao u struci, dakle, čak i prije službenog diplomiranja.

Preddiplomski studij računarstva na FESB-u traje tri godine, a prosječni student ga završi za 3,81 godinu. Prosjek produljenja studiranja i dalje je ispod jedne godine, a prodekan Branimir Lela kaže nam kako 70% njihovih studenata računarstvo završi u roku predviđenom za završetak studija.

Izdvojeni članak

Veliki uspjeh Algebrinog studenta: Antun Nemanić osvojio 3. mjesto na europskom prvenstvu mladih IT-ovaca

U Osijeku se nudi multidisciplinarni studij računarstva uz širok spektar znanja

Studij računarstva Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku nalazi se na petom mjestu ljestvice popularnosti. Međutim, po nečemu se razlikuje od svih ostalih, a to je multidisciplinarnost i širok spektar područja koji se podučava na tom smjeru, kaže nam FERIT-ov prodekan za studente Kruno Miličević.

– Jako nam je važna multidisciplinarnost našeg studija Računarstva koje obuhvaća širok spektar od ‘čistog hardvera’ do ‘čistog softvera’, iako ih je zapravo nemoguće potpuno razdvojiti. To na diplomskom studiju Računarstva omogućuje upis čak četiri različita izborna bloka te uskoro planiramo i pokretanje diplomskog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije što pokazuje široki raspon znanja koje FERIT nudi studentima, kazao je profesor Miličević.

Dodaje kako je mogućnost zaposlenja na razini, a dio studenata, tvrdi, radi već tijekom studija. Osim toga, FERIT je pokrenuo poseban portal koji omogućava komunikaciju između tvrtki, dakle potencijalnih poslodavaca i stručnjaka.

– Kroz naš posebni web-portal za studente FERIT-a i poslodavce STUP tvrtke i studenti mogu samostalno komunicirati, tvrtke studentima mogu nuditi mjesta za stručne prakse, radna mjesta, stipendije, ali ih obavještavati o svemu što bi studentima moglo biti zanimljivo, navodi Miličević.
FERIT usto podržava i samozapošljavanje studenata, kaže nam, odnosno njihovu želju da otvore svoju tvrtku, kroz studentski natječaj Pro-Student kojim Fakultet financira izradu onih najboljih i najzanimljivijih ideja. Naime, u zadnje dvije godine su studenti predložili preko 40 ideja za zanimljive makete, uređaje i gadgete, od kojih je Fakultet izabrao desetak za financiranje.

Trogodišnji preddiplomski program studenti u prosjeku produljuju za jednu godinu, a kako nam kažu s FERIT-a, često to rade kako bi se posvetili izradi kvalitetnog završnog rada.

Izdvojeni članak

Nesvakidašnja kombinacija: Profesorica Računarstva zajedno s učenicama pokrenula modni blog

Primijenjeno i multimedijsko računarstvo na Algebri nudi bogatu međunarodnu suradnju

Visoko učilište Algebra u Zagrebu u spektru programa računarstva nudi dva smjera, a to su primijenjeno i multimedijsko računarstvo. U razgovoru s predsjednikom Upravnog vijeća Algebre, Hrvojem Balenom, saznali smo da Algebra nudi dosta bogatu međunarodnu suradnju koja je njihovim studentima na usluzi.

– Temeljem strateškog sporazuma o suradnji Algebre i Griffith Collegea iz Dublina, studentima računarstva omogućeno je i studiranje na dvije lokacije te stjecanje hrvatske i irske diplome u području računarstva. Griffith College je najveće privatno veleučilište u Irskoj, na kojem trenutno studira više od 7.000 studenata iz svih dijelova svijeta, priča nam Balen te ističe još sedamdesetak inozemnih institucija koje u sklopu ERASMUS + stručne prakse mogu posjetiti oni kojima se ne sviđa ideja studiranja na dvije lokacije.

Osim toga, Algebra za svoje studente dvaput godišnje organizira studijska putovanja na kojima mogu posjetiti atraktivne inozemne tvrtke, a Balen ističe da su prošle godine posjetili i Silicijsku dolinu.

Na zadnjoj promociji diplomanata, svi studenti koji nisu nastavili neki vid obrazovanja bili su zaposleni što dokazuje izvrsnu mogućnost zaposlenja. Za završetak trogodišnjeg studija računarstva studentima je u prosjeku potrebo 3,5 godina.

Izdvojeni članak

Među hrvatskim maturantima sve popularniji studiji računarstva i informatike

Računarstvo i dalje većinski muška profesija, no vidi se znatan pomak u posljednjih nekoliko godina

Prema podacima koje smo dobili od nekoliko obrazovnih institucija koje izvode studijske programe računarstva, može se donijeti zaključak da se radi o, još uvijek, većinski muškoj profesiji.

Tako se statistika obično kreće od 10% do 20% studentica u odnosu na 80% do 90% studenata računarstva, ovisno o instituciji. Zanimljiva je činjenica da najnižu zastupljenost studentica u odnosu na studente ima Tehničko veleučilište u Zagrebu, dok na FESB-u Sveučilišta u Splitu Računarstvo studira čak 25% studentica, što čini najbolju statistiku i zastupljenost žena u profesiji.

Svi naši sugovornici, ipak, slažu se u jednom. Vidi se značajan pomak u zadnjih nekoliko godina pa sve više djevojaka upisuje računarstvo.