Pretraga

Maturanti nam otkrili dojmove s današnjeg ispita: ‘Pisani dio sam izbjegla, svu nadu ostavila slušanju i čitanju’

A- A+

Maturu iz Njemačkog jezika, koju neki maturanti biraju kao obvezni predmet stranog jezika, polagalo je danas više od tisuću pristupnika. To je drugi najpopularniji jezik na maturi, nakon Engleskoga, a sastoji se od tri dijela – čitanje, slušanje i pisanje. Kakvi su dojmovi s ovog ispita provjerili smo s nekoliko maturanata. Na višoj razini problem je zadavalo slušanje zbog brzog govora, dok je na osnovnoj razini maturantica s kojom smo razgovarali odlučila preskočiti pisani dio.

esej u vrećici, državna matura

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Iako je Engleski jezik najpopularniji obvezni strani jezik na maturi, neki maturanti ipak pišu Njemački. Tako je danas taj ispit na višoj razini polagalo 452 maturanata, a na osnovnoj njih 739. Provjerili smo s maturantima koji su polagali Njemački kako je izgledao sam ispit.

‘Tema eseja bile su životinje, snašla sam se’

Helena iz II. gimnazije Njemački je polagala na A razini, a ispit opisuje kao dosta težak. Smatra da je slušanje bilo jako ‘zeznuto’ jer se u snimkama govorilo jako brzo.

– Tema eseja bile su životinje, snašla sam se u pisanju, ali htjela sam nešto drugačije. Zadatak u čitanju gdje smo morali ubaciti rečenice je bio o digitalnom otisku i dosta je bilo zbunjujuće pa sam tu izgubila najviše vremena, rekla nam je Helena.

U njezinoj školi višu razinu Njemačkog je uz nju pisala još samo jedna učenica. Helena nam je kazala da se za Njemački pripremala godinu dana, ali polagala je i ispite za njemačku jezičnu diplomu pa je i tako dosta toga naučila.

– Rješavala sam i prošlogodišnje ispite i mislim da je ovaj bio možda malo lakši od ostalih ispita, ali ne onoliko koliko sam se nadala. Uz obvezne predmete pišem još Psihologiju, a planiram upisati Njemački i Hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu u Osijeku, navela je Helena.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Slušanje zadalo najviše problema na A razini iz Engleskog: ‘Jako sam razočarana i isprepadana’

 

‘Čitanje mi je bio najteži dio ispita’

Višu razinu pisala je i Gabrijela iz Srednje škole Pregrada. Ispit joj je prošao dobro, a u temi eseja se dobro snašla.

– Tema eseja mogla se predstaviti na više različitih mogućnosti. Čitanje mi je bio najteži dio ispita, a u odnosu na prijašnje mature rekla bih da je bilo otprilike podjednako, smatra Gabrijela.

Napomenula nam je da se za ispit pripremala cijelu godinu rješavanjem zadataka. Na maturi uz obvezne predmete na kojima piše više razine, Gabrijela polaže i biologiju, kemiju i fiziku jer planira upisati medicinski fakultet.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Izašla rješenja A i B razine Engleskog: Provjerite na koliko ste pitanja točno odgovorili

Na osnovnoj razini najteži dio – slušanje

Osnovnu razinu Njemačkog polagala je Dalila iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin. Ispit joj nije bio pretežak, no neki zadatci i riječi nisu joj bili razumljivi. Tema e-mail na dijelu pisanja bilo je opisivanje svog puta do škole.

– Poprilično sam se dobro snašla, tema je uobičajena i ne treba znati neke kompleksne riječi da bi se potkrijepila sva pitanja. Najteži dio mi je bio čitanje, točnije prvi zadatak o konjima i jahanju jer nisam razumjela neke dijelove rečenica. Na slušnom dijelu predzadnji i zadnji zadatak bio je najteži jer su se ponavljali svi ponuđeni odgovori kao da bi svaki mogao biti točan, navela je

Smatra da je ova matura bila teža u odnosu na prijašnje mature jer su u njima tekstovi bili lakši. Ipak, slušni dio bio joj je lakši ove godine. Najviše ju je zbunilo jedno pitanje na slušnom dijelu.

– Trebalo je odgovoriti na pitanje koliko dugo čovjek ostaje raditi u Hrvatskoj, bilo je ponuđeno dva, tri ili četiri tjedna, a sva su bila spomenuta u tekstu koji smo slušali. Nije se baš dalo razaznati koji bi odgovor mogao biti točan, objasnila je Dalila.

Izdvojeni članak
matura engleski

Maturanti su na B razini Engleskog trebali organizirati – party: ‘Smatram da je ispit bio dosta težak’

‘Pisani dio sam izbjegla, svu nadu sam ostavila slušanju i čitanju’

Osnovnu razinu Njemačkog na maturi pisala je Anđelina. Njemački joj, objasnila nam je, nikada zapravo nije išao, ali tijekom srednje škole nije pohađala nastavu Engleskoga.

– Tako da nisam imala baš izbora. Pisani dio sam izbjegla budući da mi ne ide Njemački, tako da sam svu nadu ostavila ispitu slušanja i čitanja. Nisam sigurna koja je bila tema e-maila u dijelu pisanja, ali nešto vezano za školski dan ili dan poslije škole. Zadaci su s obzirom na to moje znanje bili u redu, istaknula je Anđelina.

Ona je srednju školu završila prošle godine, no smatra da je stres jednak i za nju kao i za druge maturante. Na ispitu ih je bilo svega devet, ali Anđelina je naglasila da su atmosfera i ljudi bili super pa uopće nije osjećala pritisak.

– Riješila sam možda dvije ili tri mature od prijašnjih godina te potom probnu i rekla bih da su bile nešto lakše, ali ništa prestrašno. Pripremala sam se možda tjedan dana, zaista sam se predala predmetima koji mi imaju veći značaj. Planiram upisati Sociologiju i Povijest u Osijeku, zaključila je Anđelina.

Podsjetimo, više od 25 tisuća maturanata u petak je pisalo Engleski. Dojmove s ovogodišnjeg ispita više razine Engleskog pročitajte ovdje, a s osnovne razine na ovoj poveznici.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr