Pretraga

Slušanje zadalo najviše problema na A razini iz Engleskog: ‘Jako sam razočarana i isprepadana’

Danas su maturanti pisali prvi obavezni predmet na maturi – Engleski jezik, višu i osnovnu razinu. Na višu razinu ispita pristupilo je 18.845 kandidata, dok je na osnovnu izašlo 8.863 maturanata. Oni koji su pisali višu razinu iz Engleskog otkrili su nam kako im je najviše problema zadao dio iz slušanja, a dio iz razumijevanja i esej su im bili uglavnom ‘lagani’.

na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Foto: Srednja.hr

Ovogodišnji maturanti pisali su prvi obvezni ispit na državnoj maturi – onaj iz Engleskog jezika. Višu razinu pisalo je skoro 19 tisuća kandidata, a prema reakcijama maturanata najteži dio ispita bio je onaj iz slušanja. Neki su nam otkrili kakav im je bio esej, koliko su se i kako su se pripremali za maturu iz Engleskog te što planiraju upisati.

Incidenata, poput prepisivanja, korištenja nedozvoljenih stvari ili kašnjenja, kako su nam otkrili maturanti s kojima smo razgovarali, na ispitu iz Engleskog jezika nije bilo. Kakvi su dojmovi maturanata koji su polagali osnovnu rzainu iz Engleskog možete pročitati na poveznici.

‘Nije bilo teško koliko sam mislila da će biti’

Maturantici Lei iz Gimnazije dr. Ivana Kranjčeva u Đurđevcu matura više razine Engleskog jezika nije bila toliko teška koliko je mislila da će biti.

– Jedino su malo bili komplicirani tekstovi na ispitnom dijelu čitanja jer su bilo stvarno dugi i pomalo dosadni. Definitivno mi je najteže bilo to čitanje s obzirom na duljinu tekstova u kojima se lako pogubi svatko, rekla nam je Lea.

Esejska tema je bila ‘Some people say we lived healthier lives 100 years ago. Others say how we are living our healthiest lives now’ – u prijevodu, maturanti su morali raspisati zašto neki ljudi tvrde da smo živjeli zdravije prije 100 godina, dok drugi tvrde da zapravo sada živimo zdravije nego ikad.

– Mogu reći da sam se prilično snašla s obzirom na to da sam u nekih dvadesetak minuta napisala cijeli esej. Tema je bila zapravo vrlo zanimljiva i laka za argumentirati, objasnila nam je maturantica Lea.

Otkrila nam je i kako se nije posebno pripremala za maturu iz Engleskog jer ga ima ‘u malom prstu’, ali u školi im je nastavnica davala da rješavaju stare ispite državne mature.

– Stoga mogu reći, da je ove godine, barem za mene, matura iz Engleskog bila lakša u usporedbi s prijašnjim maturama, komentirala je Lea čija je želja upisati Građevinski fakultet u Osijeku.

Izdvojeni članak
matura engleski

Maturanti su na B razini Engleskog trebali organizirati – party: ‘Smatram da je ispit bio dosta težak’

‘Rekao bih da je bilo teško pet od 10’

Maturant Renato iz Pomorske škole Split, koji je tijekom školovanja išao na natjecanja iz Engleskog jezika, složio se da je test slušanja bio najteži dio.

– Test razumijevanja kao i sami esej nisu bili teški, snašao sam se u pisanju, po meni tema nije bila teška.. Test slušanja je po meni bio zbunjujuć te malo i teži nego inače. Kod slušanja spominjale su se neke tri kompanije pa smo trebali povezati te kompanije s rečenicama o kojima su osobe razgovarali, to mi je bio najteži dio, objašnjava nam Renato.

Nekima slušanje nije predstavljalo tolike probleme, pa tako ni Josipu iz Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju u Zagrebu.

– Rekao bih da je bilo teško pet od 10. Slušanje je bilo prilično jednostavno, osim nekoliko trik pitanja, ali njih smo svi očekivali. Na čitanju su neki tekstovi bili super, neki malo zeznutiji, ali uspjelo se riješiti, komentirao je Josip.

Izdvojeni članak

Leonardo je briljantno riješio Engleski i Fiziku: ‘Isplati se učiti za maturu iako ste bili lijeni’

‘Smatram da bi trebali imati pauzu između čitanja/slušanja i eseja, neki baš ispaštaju’

Kaže kako je njegovom društvu mnogima esej bio lagan i da se većini svidjela tema, kao i njemu.

– Snašao sam se brzo u pisanju jer znam da nemam vremena na bacanje. Odmah su pali argumenti poput zagađenja, medicine, ratova, odsustva s društvenih mreža itd. Bilo je ideja, govori nam maturant Josip.

Smatra kako su ove godine napravili dobar balans s težinom ispita, a za Engleski jezik se nije pretjerano pripremao jer je ranije polagao IELTS pa je njemu matura, očekivano, bila lakša od toga.

– Jedino smatram da bi trebali imati pauzu između čitanja/slušanja i eseja. Oni sa slabijom koncentracijom i fokusom baš ispaštaju, rekao je Josip.

Izdvojeni članak
brucoš konferencija

Stručnjaci o maturi i upisima na studije: Pogledajte naš veliki video vodič za maturante

Prednost kod slušanja je kada se sjedne u prvu klupu

Maturantica Helena iz II. gimnazije u Osijeku kaže kako je njoj čitanje i slušanje bilo lagano, ali da je imala problema s esejom.

– Esej je bio malo teži jer nismo takav toliko puta radili. Trebalo mi je malo vremena da ga napišem, ali snašla sam se. Rješavala sam prethodne mature i ovo mi se činilo puno lakše nego prethodnih godina, otkrila nam je Helena.

Dodala je i kako je njena prednost bila što je bila u prvoj klupi pa je mogla dobro čuti na dijelu slušanja te da niti jedan dio mature iz Engleskog nije bio zbunjujuć.

– Krenula sam se pripremati prošlo ljeto, uzela sam priručnik i rješavala ga tijekom cijelog ljeta. U školi smo se cijelo vrijeme pripremali na satu Engleskog i kod kuće sam rješavala stare mature, tako da jedno godinu dana su trajale moje pripreme, ali zapravo od prvog srednje nas je razrednica dobro pripremala, izjavila je maturantica Helena koja želi upisati njemački i hrvatski na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Izdvojeni članak
državna matura esej, pravilo da se ne smiješ potpisati

Potpisala na esej, poništen joj čitav ispit: ‘Ja sam ovih dana usahnula, moja su krila izvrsnosti srezana’

‘Jako sam razočarana i isprepadana’

Bilo je i onih kojima je viša razina Engleskog prisjela, poput maturantice Marije iz Katoličkog školskog centra ‘Petar Barbarić’, gimnazija Travnik.

– Ne sjećam se ničega jer sam dobila blokadu. Jako sam razočarana i isprepadana. Najteže je bilo slušanje, dok je tema za esej bila sasvim dobra. Riješila sam samo probnu maturu od ove godine i taj ispit je bio lakši od današnje mature, izjavila je Marija koju još čeka matura iz Biologije, Fizike, Kemije, Hrvatskog i Matematike i to više razine.

Da je probna matura bila puno lakša nego prava matura iz Engleskog složila se i maturantica Marta iz XVI. gimnazije u Zagrebu.

– Moram reći stvarno je bilo teško, probna matura je bila puno lakša od provedenog i ovaj ispit je bio teži od prijašnjih godina. Snašla sam se u pisanju eseja, no tema mi je bila dosta nezgodna jer je vrlo relativno i propitkuje se stvar o kojoj se baš ne može tako jednostavno pisati. Ipak, esej i po koje pitanje iz čitanja bili su mi najteži, navodi Marta.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature iz Engleskog jezika?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr