Pretraga

Maturanti nam otkrili kako je prošla Geografija: Neki su se zadaci ponavljali s prošlih matura

A- A+

Na državnoj maturi danas se pisala Geografija koju je prijavilo 259 pristupnika. Provjerili smo s troje maturanata kako je prošao ispit, i dok neki smatraju da nije bio posebno teži ili lakši od prethodnih matura, neki ipak vide razliku. Također, jedna maturantica primijetila je i da su se ponovila neka pitanja s prethodnih matura.

Foto: M. Gelenčir

Maturu iz Geografije pisalo je 259 pristupnika, a mi smo razgovarali s njih troje. Ocjene koje očekuju su uglavnom trojke.

Nije bilo posebno teških zadataka, neki su se čak i ponavljali

Marija nam je rekla da je nakon sat i 15 minuta završila s pisanjem ispita. Ona se nada da će upisati PMF Geografiju, istraživački smjer.

Izdvojeni članak

Iznenađenje na maturi iz Likovnog: U ispitu se pojavio profesor kojeg svi vole

– Pripremala sam se samo rješavajući prošle mature te što mi nije bilo jasno pitala sam profesora ili potražila na internetu, rekla nam je ona.

Kaže da nije bilo posebno teških zadataka, ali se trebalo dosta razmišljati.

– Također, nekoliko je zadataka ponovljeno iz prijašnjih matura, rekla je.

Mia je pak dojma da je ispit bio teži nego prethodnih godina, ali joj nije bio pretežak. Iskreno nam je rekla da se uopće nije priprema za njega.

– Pisala sam ga jer volim Geografiju, ali planiram upisati Arhitekturu, rekla nam je.

Izdvojila je zadatak koji joj je bio zanimljiv, a to je zadatak popraćen fotografijom na kojoj je trebalo objasniti tri načina onečišćenja okoliša prema toj položenoj fotografiji.

Strukovnjak se pripremao uz globus, atlas i prošlogodišnje mature, a ispit je pisao sam

Učenik strukovne škole, Aleks, rekao je da njemu ispit nije bio baš lagan jer nemaju sve po gimnazijskom programu u školi. 

– Pripremao sam se sam tako što sam proučavao atlas i globus, te rješavao prošlogodišnje mature, rekao nam je.

Njemu su najteži bili računski zadaci. Rekao nam je i da je pisao sam tu maturu, pa se našalio da se zbog toga osjećao kao da je po prilagođenom programu.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.