Pretraga

Maturanti su danas pisali Geografiju: Za neke zadatke bilo je potrebno znanje iz logike i matematike

Malo više od 500 maturanata ove je godine pisalo ispit državne mature iz izbornog predmeta Geografije. Maturanti koji su polagali ovaj predmet otkrili su nam da im je probna matura bila puno lakša. Rekli su nam da su im najviše muke stvarali zadaci proširenog odgovora, ali da je za neke bilo potrebno logičko razmišljanje i malo matematike.

Foto: srednja.hr

Ispit državne mature iz izbornog predmeta Geografije ne polaže puno maturanata. Ove godine bilo je ukupno 513 kandidata koji su pristupili ispitu koji se sastojao od 42 zadatka koji donose 50 bodova, a pristupnici su za rješavanje imali 90 minuta.

‘Bilo je dosta pitanja za koje nisam mogla ni smisliti odgovor’

Maturantici Tijani iz Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca u Vinkovcima ispit je bio težak, ali, kako nam je otkrila – moglo je biti i gore.

– Smatram da je ovogodišnja probna matura bila puno lakša. Bilo je dosta pitanja za koje nisam mogla ni smisliti odgovor. Najteži dio su mi bili zadatci proširenog odgovora gdje smo se trebali raspisati jer ako nisi upoznat sa zadanim problemom, odmah imaš 0 bodova, ispričala nam je Tijana.

Izdvojeni članak
biologija državna matura 2022

Danas se na maturi pisala Biologija: ‘Ja nisam mogla povezati, mislim da je greška u zadatku’

‘Pripremala sam se dva dana za ispit, što mislim da nije dovoljno’

Želja joj je upisati dvopredmetni studij Geografija i anglistika u Zadru ili Istraživački smjer na PMF-u Zagrebu. Zbog toga je morala polagati ovaj izborni predmet za koji se pripremala tako da je rješavala prijašnje mature.

– Pripremala sam se dva dana za ispit, što mislim da nije dovoljno. Barem tjedan dana ili više je potrebno za pripremiti se za Geografiju jer je gradivo vrlo opširno. U jednom pitanju je bila napisana legenda o jednoj planini pored Ogulina gdje je pisala i visina planine. Napisala sam Velebit jer se nisam ničeg drugog mogla sjetiti, a točan odgovor je Klek, što mi nikad ne bi palo na pamet, izdvojila je kao najteži zadatak maturantica Tijana.

U njenoj školi Geografiju je polagalo još troje maturanata te nam je otkrila kako nije bilo nikakvih incidenata.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica mature iz engleskog jezika, u pozadini ulaz u zgradu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu

Pisao sam višu razinu mature iz Engleskog i najteže od svega mi je bilo sjediti tri sata

Bilo je dosta zadataka za koje je bilo potrebno primijeniti znanje iz logike i matematike

Maturantica Marina iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu za ispit iz Geografije nije se posebno pripremala, ali i njoj je, kao i maturantici Tijani, najteže bilo riješiti zadatke dugog, odnosno proširenog odgovora.

– Nije bilo teško, ali je bilo naporno jer je bilo puno zadataka. Bilo je dosta zadataka za koje nije bilo potrebno učenje, nego samo logičko razmišljanje, a na nekima i matematika. Najteži su bili zadaci dugog odgovora, po meni i teži nego pretprošle godine i na ovogodišnjoj probnoj maturi. Za jedan zadatak dugog odgovora nisam mogla smisliti još jedan primjer, objasnila nam je Marina.

Izdvojeni članak
esej u vrećici, državna matura

Maturanti nam otkrili dojmove s današnjeg ispita: ‘Pisani dio sam izbjegla, svu nadu ostavila slušanju i čitanju’

Zadaci proširenog odgovora bili su najteži

Njoj je, za razliku od Tijane, podjednako bio težak ispit od ove i od prošle godine. Navela je i koji zadatak proširenog odgovora joj je bio najteži za odgovoriti.

– Dobili smo kartu intenziteta pothranjenost i gladi u svijetu te smo trebali smisliti tri načina da se smanji glad na primjeru tri države. Smislila sam samo dva primjera, a trećeg sam se sjetila u zadnji tren. Nisam baš zadovoljna svojim primjerima, navela je maturantica Marina.

Izdvojeni članak
na stolu ispit iz engleskog jezika na državnoj maturi

Slušanje zadalo najviše problema na A razini iz Engleskog: ‘Jako sam razočarana i isprepadana’

‘Na putu prema školi igrala sam igru Svjetska geografija da ponovimo sve države svijeta’

Za Geografiju se pripremala tako što je prošla katalog i riješila njihova pitanja, a za sve što joj nije bilo poznato ili jasno dodatno je istražila na internetu.

– Još sam na putu prema školi igrala igru Svjetska geografija da ponovimo sve države svijeta. Osim Geografije pisala sam Engleski A razinu i Biologiju. Još me samo čekaju Politika i gospodarstvo, Psihologija, Fizika, Kemija, Hrvatski jezik i A razina Matematike, rekla nam je Marina.

Želja joj je upisati Edukacijsko rehabilitacijski fakultet za koji joj zapravo ne treba Geografija, ali ju je polagala zbog studija Znanosti o okolišu na PMF-u iako joj je to tek 6. izbor.

Ispitom iz Geografije završio je drugi tjedan državne mature, a idući tjedan maturante očekuju ispiti iz Politike i gospodarstva, Likovnog, Logike, Informatike, Povijesti, Psihologije, Glazbenog, Fizike i Filozofije. Kada se točno održavaju ovi ispiti možete provjeriti ovdje, a možete pročitati i dojmove s već napisanih ispita Engleskog i Njemačkog jezika te Biologije.


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr