Pretraga

Maturanti riješili i pretposljednji ispit: Jedna vrsta zadataka na Informatici opet je stvarala probleme

A- A+

Posljednji je dan državne mature, a zadnja dva ispita koja će učenici pišu su Informatika i Povijest. U jutarnjem terminu pisala se Informatika, koju je ove godine prijavilo 2.570 kandidata. Kao i u slučaju prethodno provedenih ispita, maturanti su podijeljena mišljenja oko njegove težine. Ipak, mnogi nisu imali dovoljno vremena za rješavanje računskih zadataka u kojima nije dozvoljeno korištenje kalkulatora.

Informatika je na državnoj maturi jedan od izbornih predmeta koje piše veći broj pristupnika. Ovaj petak posljednji je dan ljetnog roka, a upravo je Informatika prvi ispit koji se danas pisao.

Za računanje je bilo potrebno dosta koncentracije

Izdvojeni članak

Poziv na varanje? Istražili smo zašto maturante čuvaju njihovi, a ne nastavnici iz drugih škola

– Ispitno gradivo je bilo dosta balansirano i bilo je dobro što su programi napisani u pseudojeziku bili napisani i u drugim programskim jezicima u pomoćnoj knjižici. Većina ispita mi je bila jasna, a zadatci oko kojih sam se dvoumio su većinom bili zadatci gdje su programi bili zadani u pseudojeziku jer sam tome posvećivao manje pažnje kod učenja. Nakon ispita se osjećam opušteno jer je s ovim ispitom završila matura pa sad samo čekam rezultate. Što se tiče težine računskih zadataka, izračun vrijednosti nije bio previše kompliciran bez kalkulatora, no za računanje je bila potrebna koncentracija. Bilo je važno koristiti ispravne metode kako bi došli do rezultata i to je bilo vrlo važno za uštedjeti vrijeme. Najteži zadatci su mi bili oni s petljama u pseudokodu jer sam to najmanje učio, rekao nam je nakon ispita maturant Martin iz Elektrostrojarske škole u Varaždinu.

Za ispit se, dodaje, pripremao rješavajući provedene ispite mature iz Informatike i proučavajući skripte, a težinu s obzirom na ostale ispite ne mogu procijeniti prije objave rezultata.

– Osim Informatike pisao sam još i Fiziku no tom ispitu nisam pristupio ozbiljno pošto sam promijenio željeni prvi izbor fakulteta. Iz Informatike očekujem trojku. Ako sve prođe kako treba, planiram upisati Informacijske i poslovne sustave na FOI-ju, kaže Martin.

Neki su zadatke koje ne znaju odmah ‘preskočili’

Izdvojeni članak

Matura iz Kemije jednima naporna, drugima preteška: ‘Kao da je NCVVO odlučio maksimalno otežati situaciju’

Za razliku od njegovog iskustva, maturantici Nikolini iz Srednje škole Novska ispit je bio težak.

– Možda moje znanje nije pravo mjerilo jer sam u gimnaziji imala samo jednu godinu informatike i nisam se nešto previše pripremala, ali na težoj je strani definitivno. Ne uznemirava me to toliko jer mi je Informatika neobavezan predmet za željeni fakultet koji nosi 10% ukupnih bodova i po mojoj procjeni imam već dovoljno bodova. Najteža su mi bila zadnja dva zadatka koja je potrebno potpuno samostalno riješiti i vrlo su kompleksni. Od starijih generacija sam čula da ih većina samo preskoči što sam i ja na kraju učinila. Sigurna sam da ih ne bih znala točno riješiti. Računski zadaci su naravno bili najteži, pogotovo zbog zabrane korištenja kalkulatora, a svi smo navikli koristiti ga, kaže nam Nikolina.

Ona se za ispit pripremala pomoću knjige ‘Informatika za maturu’, a kaže i da su joj od velike koristi bili videi snimljeni za vrijeme online škole, a u kojima profesori detaljnije objašnjavaju malo problematičnije zadatke računanja i logičke zadatke.

– Iz ispita samo znam da očekujem prolaz, a za sve iznad toga ćemo vidjeti kada izađu rješenja. Teško je procijeniti što je točno, a što ne upravo zbog tolikog broja računskih zadataka. Planiram upisati smjer Dizajn grafičkih proizvoda na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, već sam obavila prijemni koji je super prošao i isto tako sam zadovoljna kako sam napisala Matematiku, tako da mislim da mi ovaj ispit neće puno utjecati na upad, zaključuje Nikolina.

‘Računski zadatci su oduzimali dosta vremena’

Izdvojeni članak

Na PiG-u se pojavio Staljin: Maturanti nam otkrili što su morali znati o njegovoj karizmi

Da je ispit bio slične težine kao prijašnji, smatra Tomislav iz Tehničke škole Ruđera Boškovića u Vinkovcima.

– Ispit je bio poprilično lagan, osim što je bilo par zeznutih zadataka. Osjećam se dobro jer je ovo bio moj zadnji ispit na maturi. Nije bilo nekih baš teških zadataka, no računski zadatci su oduzimali dosta vremena, jer nismo smjeli koristiti kalkulator, pa nisam stigao riješiti zadnja dva zadatka, rekao nam je Tomislav koji se pripremao rješavajući prošle mature te iz ovog predmeta očekuje trojku.

Ni Marku iz Ekonomske i upravne škole u Osijeku ovaj ispit nije bio pretežak, a razlog vjerojatno leži u tome što je tijekom školovanja sudjelovao na informatičkim natjecanjima.

– Moj osobni dojam je da ispit nije pretjerano težak, teži mi je bio ispit na školskom natjecanju iz informatike. Najteži zadatak mi je bilo pretvaranje s potencijama jer su bile velike potencije, a to nisam znao riješiti bez kalkulatora. Za ispit sam se pripremao preko knjige koja se zove Informatika na državnoj maturi i smatram da ta knjiga sadržava sve potrebno gradivo. Ovogodišnja matura mi je bila slična prošlogodišnjoj. Bilo je nekih stvarno laganih zadataka dok bilo je i malo zahtjevnijih, ali i takvi zadatci su bili rješivi. Sve u svemu očekujem ocjenu tri do četiri, kaže nam Marko koji planira upisati računarstvo na FERIT-u.

Da ispit iz Informatike nije bio toliko težak koliko je to očekivao, kaže nam Marin iz Srednje škole za elektrotehnike i računalstvo u Rijeci.

– Najteži su mi bili zadatci teorije, koje ako ne znaš, ne znaš. Ove godine nije bilo nekih preteških računica u odnosu na prijašnje. Bila bi dobra ideja da budu dozvoljeni kalkulatori koji imaju najosnovnije funkcije, smatra Marin.

Pripremao se, dodaje, rješavajući stare ispite i tako što je pogledao nekoliko YouTube videa. Smatra da je ispit bio lakši od prošlih.

Podsjetimo, ljetni rok mature završit će ovog petka ispitom iz Povijesti koju trenutno piše 640 pristupnika.

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2019. i u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.