Pretraga

Maturanti pisali B razinu Matematike: ‘Nisam se pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne’

Zadnji je dan mature, a za skoro 30 tisuća maturanata posljednji je ispit bio onaj iz Matematike. Njih otprilike 17 tisuća polagalo je osnovnu razinu Matematike, a oni s kojima smo razgovarali otkrili su nam kako im je B razina bila točno ono što su očekivali. No, pojedinci imaju nešto crnije prognoze pa su si tako već predvidjeli pad. Podsjetimo, ovo je druga godina zaredom da maturanti na osnovnoj razini Matematike polažu gradivo iz sva četiri razreda srednje škole.

matura matematika

Foto: srednja.hr

Oko 17 tisuća maturanata danas je pisalo osnovnu razinu Matematike na državnoj maturi. Posljednji je to ovogodišnji ispit, a maturantima je ovo druga godina zaredom da na osnovnoj razini Matematike polažu gradivo sa sve četiri godine srednje škole.

Maturanti s kojima smo razgovarali otkrili su nam kako je ovaj ispit uglavnom bio ono što su i očekivali. Ali, bilo je i onih koji već sad predviđaju crni scenarij, odnosno smatraju da će pasti ispit.

‘Osjetila sam dozu olakšanja jer je ovo bio posljednji ispit državne mature’

Bilo je i maturanata koji su jedva dočekali posljednji ispit ovogodišnje mature, a jedna od njih je i Morana iz Srednje škole Duga Resa.

– Nakon ispita osjetila sam dozu olakšanja jer je ovo bio posljednji ispit državne mature. Matematike sam se najviše pribojavala jer mi je u odnosu na jezike dosta lošije ide, ali kada sam vidjela da su bili zadaci koje sam najviše vježbala, laknulo mi je, priča nam Morana.

Za ispit iz B razine Matematike pripremala se od siječnja ove godine, ali najintenzivnije je radila tjedan prije samog ispita.

– Rješavala sam prošlogodišnju maturu te ovogodišnju probnu. Podjednake su težine, ima nekih zadataka koji su lakši od današnje mature i obrnuto, ali mislim da se na ovoj baš dalo skupiti onih ‘lakih’ bodova za one koji ciljaju svega prolaz. Najteži dio ispita bile su funkcije samo zato jer mi osobno ne idu baš, ispričala nam je maturantica Morana.

Izdvojeni članak
matura_hrvatski_esej

Maturanti zadovoljni temom eseja na Hrvatskom: ‘Eto van na svima koji su govorili da će biti Ujević’

Drugi dio ispita zahtjevniji od prvog

Tea iz Prve ekonomske škole kaže kako joj je drugi dio ispita izgledao zahtjevnije od prvoga.

– Iskreno, nije bilo toliko teško. U prvom dijelu ispita se moglo skupiti bodova za prolazak. Drugi dio je ipak bio nešto zahtjevniji, a to mi je ujedno bio i najteži dio ispita, gdje smo trebali napisati kratki odgovor. Rješavala sam pretežno starije mature i one mi se čine veoma laganima, dok ove do prije četiri godine su dosta složenije u odnosu na ranije, navodi Tea.

Zadaci kratkog odgovora zadali su muke i maturantici Katji iz Druge gimnazije Varaždin.

– Zadaci kratkog odgovora vezani uz geometriju meni su osobno bili najteži dio ispita. U usporedbi s prijašnjim maturama, neki zadaci su bili isti ili slični, dok su drugi bili dosta teži. Za ispit sam se pripremala dva tjedna, ističe maturantica Katja.

Izdvojeni članak
gospoda glembajevi, književni vremeplov, u pozadini redakcija srednja.hr

Gospoda Glembajevi na eseju iz Hrvatskog: Pa je li uopće moglo biti nešto jednostavnije?

‘Ovakav ispit sam i očekivala’

Problema s geometrijom imao je i maturant Borna iz Gospodarske škole Varaždin koji se, kako kaže, za ispit nije nešto posebno pripremao.

– Ispit je bio skroz okej za B razinu, možda malo previse geometrije, ali nema veze. Matura za pripremu je bila po meni puno lakša. Pitanja su bila skroz okej postavljena, a za ispit se osobno nisam pripremao niti sam bio na pripremama, govori nam Borna.

Drugima je pak najteži zadatak bio vezan uz nul točku.

– Ovakav ispit sam i očekivala, bio je sličan probnoj, ali mrvicu teži. Cijelu školsku godinu sam išla na dodatnu iz Matematike u školi pa mislim da je to jako utjecalo na moje znanje. Bio je jedan zadatak gdje se trebala odredit nul točka, to sam prazno pustila, rekla je maturantica Valentina iz Željezničke tehničke škole Moravice.

@srednja_hr Je li i vama matura iz Hrvatskog ove godine bila teža od očekivanog? Pišite nam u komentarima 👇 #matura #prayforduje #maturaizhrvatskog #hrvatska #srednjahr #srednja #fyp #foryoupage ♬ original sound – srednja_hr

‘Za ispit se nisam posebno pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne’

Maturantica Jasmina iz Srednje škole Zabok otkrila nam je kako se za maturu iz Matematike zapravo najbolje pripremila zahvaljujući – produžnoj.

– Iskreno, ispit iz B razine matematike i nije bio toliko težak. Nadam dobrom rezultatu. Najteži dio ispita su bili zadaci koji smo samo trebali napisati rješenje, a najlakši koliko je Lovro trebao dobiti petica da bi mu prosjek bio 4,5. Za ispit se posebno nisam pripremala, tri godine produžne su bile dovoljne. Ispite iz prošlih matura također nisam rješavala, ali prema pričama kolega navodno je teži nego ostali, ispričala nam je maturantica Jasmina koja ne planira odmah upisati fakultet, ali se u skorijoj budućnosti želi baviti vinarstvom.

Izdvojeni članak

Zadatak dana: Ovo pitanje zbunilo je maturante na ispitu Fizike, a uči se i na Geografiji

‘Znatno teža u usporedbi s prošlom godinom’

No, bilo je i onih kojima je zadnji ispit ovogodišnje mature ostavio gorak okus u ustima. Jedna od njih je i maturantica Ana iz Ekonomske škole u Požegi kojoj je ispit bio prilično težak iako je išla na pripreme u školi.

– Ovogodišnja matura je bila znatno teža u usporedbi s prošlom godinom. Išla sam na pripreme u školi, ali većinom sam vježbala sama. Iskreno sam razočarana kako sam napisala jer sam dosta vježbala, no nadam se da ću uspjeti skupiti dovoljan broj bodova za faks, objašnjava Ana.

Svoje mišljenje o tome koju ocjenu očekujete s ovogodišnje mature iz Matematike možete dati u našoj anketi koja se nalazi ispod teksta.

Koju ocjenu očekujete na ispitu državne mature Matematike?


Kako ne biste propustili ovakve i slične važne vijesti i informacije o maturi u 2023., pozivamo vas da pratite našu Facebook stranicu Maturanti 2023. te se učlanite u Facebook grupu Maturanti 2022./2023. Imamo i Instagram profil Državna matura, gdje također redovito pratimo događanja u vezi mature, svakako i ondje kliknite ‘Prati’. Kalkulator mature možete isprobati ovdje. Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.

Važne datume upisa na fakultete možete doznati ovdje, dok se kalendar mature nalazi na linku.

@srednja_hr Taggaj ekipu s kojom ove godine rasturaš maturu 💪🏻 #matura #maturant #maturanti #srednjahr #srednja #foryoupage #foryou #fyp ♬ Lo fi hip hop 💛 (Podcast, Vlog, Advertising, Food, Travel) – Flashinmusic

@srednja_hr Maturanti, pozor! 👆🏻 #srednjahr #matura #maturanti #upisi #faks #fakultet #skola #datumi #studiranje #ucenici #foryoupage #foryou #fyp ♬ original sound – srednja_hr