Pretraga

Nakon žalbe do 100%: Tina je tek treća u povijesti državne mature bez greške na Hrvatskom jeziku

A- A+

Kada je riječ o obrazovnim temama, proteklih se dana najviše moglo čitati i slušati o tome kako je ovogodišnja generacija maturanata najlošija u povijesti državne mature. Tračak svjetlosti u svemu tome je 68 pojedinaca koji su na nekom od ispita mature ostvarili stopostotni rezultat. Među njima je i Tina Čatlaić, maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog u Čakovcu. Prvotno stanje njenih bodova po objavi rezultata pokazivalo je kako joj do savršenog učinka na maturi iz Hrvatskog nedostaju dva boda. Nepravda je ispravljena nakon što je Tina uložila žalbu i time je postala tek treća maturantica u povijesti državne mature, koja je na ispitu iz Hrvatskog postigla stopostotni rezultat.

Tina Čatlaić; foto: Ivan Božić|srednja.hr

Čakovčanka Tina Čatlaić dobila je peticu iz četiri od pet predmeta koje je pisala na maturi. Najbolji rezultat ostvarila je na Hrvatskom jeziku, gdje joj je po objavi privremenih rezultata nedostajalo dva boda do 100% i to na eseju. Pa je kao i još 3.667 svojih vršnjaka uložila prigovor na rezultat tog dijela ispita. I Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja ga je uvažio.

Savršen rezultat nakon žalbi

Izdvojeni članak

Ovo je najbolja maturantica u generaciji: Jedina riješila Matematiku i Fiziku bez greške

– Bila sam zadovoljna napisanim maturama, a kad sam se nakon objave neslužbenih rezultata uvjerila da nisam imala nijednu grešku na ispitu iz Hrvatskog jezika, bila sam presretna. Doduše, pisala sam žalbu za esej za koji sam dobila 38 od maksimalnih 40 bodova. Bili su mi oduzeti bodovi u kategorijama A3 i A4. Pročitala sam još jednom svoj esej i ustanovila da sam iscrpno argumentirala i detaljno poredbeno analizirala tekstove te da sam potkrijepila svoje tvrdnje citatima i parafrazama. Pisala sam prigovor koji je usvojen još u četvrtak, prvi dan žalbenog roka. Iako smo ja i naša ispitna koordinatorica nekoliko puta zvale NCVVO i pisale e-mailove ispitnom povjerenstvu, novo se bodovno stanje nije ažuriralo do 16. srpnja ujutro. Zato je i na predstavljaju službenih rezultata državne mature netočno rečeno da ni jedan maturant nije uspio stopostotno riješiti ispit iz Hrvatskoga jezika, otkriva nam Tina.

Tako je Čakovčanka postala tek treća maturantica u desetljeću provedbe državne mature, koja je na Hrvatskom ostvarila stopostotni rezultat.

Najteža joj je bila Matematika

Izdvojeni članak

Ovo je dobitnik 5.000 eura vrijedne nagrade Sakač za najbolji rezultat iz Informatike na maturi

Najteži joj je bio ispit iz Matematike. Pisala ga je na osnovnoj razini pa je i nju poprilično iznenadilo kada se u ispitu našlo čak 10 identičnih zadataka kao i na višoj razini. No, Matematika i Hrvatski ipak nisu predmeti za koje se Tina najviše pripremala.

– Počela sam s laganim pripremama i ponavljanjima za vrijeme zimskih praznika. Nisam plaćala pripreme, ponavljala sam čitajući svoje udžbenike, a svu sam lektiru pročitala. Najviše sam se pripremala za izbornu maturu iz Filozofije jer se, nažalost, gradivo ovog predmeta ne stigne u potpunosti i temeljito obraditi do kraja četvrtog razreda, a ima ga podosta. Stoga sam morala samostalno proći ostatak gradiva navedenog u ispitnom katalogu. Na maturi iz Filozofije maksimalno 38 bodova donosi teorijski dio, a čak 50 esej, pa sam morala temeljito proučiti udžbenik Borisa Kalina kako bih znala baratati filozofskim vokabularom, pojmovima i imenima. Mislim da je zbog tog eseja Filozofija i toliko nepopularna na maturi, ove ju je godine pisalo stotinjak učenika, priča nam Tina.

Za Hrvatski kojeg je ‘rasturila’ najviše je ponavljala gradivo književnosti. Razlog leži u tome da Tina od sedmog razreda svake godine sudjeluje na državnoj razini Natjecanja iz hrvatskog jezika, gdje gramatika obuhvaća glavninu ispita. A baš kao i na maturi, na tim je natjecanjima Tina ostvarivala izvrsne rezultate – tri puta je bila državna prvakinja i isto toliko puta viceprvakinja. Uz to, sudjelovala je četiri puta na državnoj smotri LiDraNo s literarnim i novinarskim radovima. Prošle godine ondje se predstavila sa svojim novinarskim radom ‘Danci odrastaju s olovkom i kistom u ruci’, a njeno čitanje zabilježile su i naše kamere.

Već je objavila zbirku pjesama

Unatoč trudu, radu i školskim obavezama, Tina je uvijek izdvajala vrijeme za hobije. Među omiljenima joj je pisanje poezije.
– Nije mi bilo bitno da imam savršene ocjene i prosjek 5.00, željela sam se čim više posvetiti svojim interesima. Pet sam godina pohađala Dramski studio Dada s kojim sam proputovala gotovo sve zemlje bivše Jugoslavije na kazališnim festivalima. Također, pišem poeziju, imam objavljenu jednu zbirku pjesama, a druga je trenutno u pripremi za tisak. Zanima me i novinarstvo, pišem za kulturni portal Ziher.hr i čakovečki klub Prostor, otkriva Tina.

‘Ne želim ići na fakultet progonjena mislima da kasnije neću naći posao’

S obzirom na do sada postignute rezultate na natjecanjima i maturi, Tini očito ne nedostaje motiva za učenje.

Izdvojeni članak

[Glas maturanta] Kontra mnogih svojih kolega, ja stajem u obranu državne mature: Evo i zašto

– Moji su roditelji profesori i odmalena su me poticali da čitam. Iz čitanja se razvila moja ljubav prema jeziku i književnosti. Uvijek sam se više posvećivala predmetima koji su me zanimali, a to su umjetnički i društveni predmeti te jezici. To, naravno, ne znači da omalovažavam prirodne predmete, jednostavno mi nisu bili toliko privlačni, kaže nam Tina.

Upisala je Filozofski fakultet u Zagrebu, smjer anglistika i kroatistika. Kaže, svjesna je da učenici koji postižu bolje rezultate u prirodoslovnom području imaju mnogo veće šanse za uspješnu karijeru i dobro plaćen posao. No, ne voli slušati komentare kojima se podcjenjuju društveni predmeti ili kojima joj se zabrinuto poručuje da će biti nezaposlena.

– S 18 godina ne želim ići na fakultet progonjena mislima da kasnije neću naći posao. Upravo me takve primjedbe na neki način motiviraju, želim dokazati suprotno. Mislim da se sve može ako se dovoljno potrudimo, a suvremenom je društvu potrebna ravnoteža između prirodnih i  društvenih znanosti, tehničkog područja i umjetnosti. Ravnoteža, a ne dominacija jednog ili drugog, smatra ova izvrsnica.

‘Nije istina da je matura bauk koji se ne može položiti’

Izdvojeni članak

Na Fizici dominirale jedinice: Ovo su najčešće ocjene na ispitima mature

U uvodu smo spomenuli kako je ovogodišnja generacija maturanata najlošija do sada – obavezne ispite pao je 1.041 gimnazijalac.  Tina kaže kako se zbog tog rezultata ni u koga ne može upirati prstom i mišljenja je kako je na rezultat utjecao niz faktora.

– Činjenica je da naš sustav iziskuje preopširno poznavanje gradiva od učenika, nakon čega oni često napuštaju srednju školu izvrsno poznavajući faktografiju, a slabo se snalazeći u stvarnom životu i praktičnom djelovanju. Međutim, nije istina da je matura bauk koji se ne može položiti. Stoga i mene čudi tako velik broj negativnih ocjena. Primijetila sam da s godinama raste otpor učenika prema maturi. Zbog glasina i negativnih komentara koji se šire matura je stigmatizirana kao jedan od najstresnijih ispita u životu obrazovanog građanina. Ne mogu reći da stresa nema, ali nije opet toliko strašno. Taj unaprijed usađeni osjećaj panike i straha u mnogim učenicima također bitno utječe na njihovu koncentraciju i rezultate. Treba poraditi na smanjivanju gradiva i opuštenijoj atmosferi, smatra Tina.

Talentirani učenici su zapostavljeni

Promjene u obrazovnom sustavu nužne su, veli, a osim mjere smanjivanja gradiva mišljenja je i da bi pojedini fakulteti trebali ukinuti prijemne jer je upravo državna matura zamišljena kao ispit koji ih zamjenjuje.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Drama ispred NCVVO-a: Maturantica s mamom protestira zbog ispita iz Hrvatskog

– S druge strane, za mnoge državne prvake i dalje ne postoji mogućnost direktnog upisa na neke odgovarajuće fakultete, što je doista žalosno. Općenito, talentiranim i uspješnim učenicima ne daje se dovoljno pozornosti, a trebalo bi ih motivirati jer oni su ključ za svijetlu budućnost. Što se tiče osnovnih i srednjih škola, mislim da se reforme previše okreću digitalizaciji koja nije nužna u tolikoj mjeri za bolju radnu atmosferu i bolje uspjehe učenika, odgovara Tina na naše pitanje što bi mijenjala u sustavu obrazovanja.

Kako se u prošlosti pokazalo, teško da će glas izvrsnih učenika doprijeti do ‘odraslih’ koji donose političke odluke. No, njene savjete pripreme mature svakako bi trebali uvažiti budući maturanti.

– Budućim maturantima savjetujem – počnite na vrijeme i nemojte paničariti. Ako dosad niste, u četvrtom se razredu što jače fokusirajte na predmete koji će vam trebati za maturu. Umjesto da plaćate pripreme, raspitajte se ima li u školi kakvih dodatnih satova na kojima će vas profesori pripremati. U mojoj je školi to bilo jako dobro organizirano. Uključite se u neku grupu na Facebooku za maturante. Osim što ćete se dobro nasmijati na razne objave i komentare, naići ćete na dobre savjete i korisne informacije, zaključuje jedna od najboljih maturanata u generaciji 2019.

Spomenimo za kraj kako je Tini ove godine dodijeljen i Oskar znanja, a na dodjeli nagrade govorila je u ime učenika. Snimku tog govora možete vidjeti u nastavku.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našim Facebook stranicama Maturanti 2019. i Maturanti 2020. te u grupi Državna matura. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2019. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.