Pretraga

VIDEO: Donosimo vodič za maturante, ovih 7 stvari morate znati ako pišete ispite u 2024.

A- A+

Prvi rok državne mature u 2024. započeo je ovog utorka, ali ispitima koje piše vrlo mali broj pristupnika – onima iz Francuskog i Grčkog. No, već idući ponedjeljak na rasporedu je prvi ‘veći’ ispit, onaj iz Engleskog. I ove godine Hrvatski se piše na jednoj razini, pozitivna ocjena iz eseja uvjet je prolaska ispita, a prepisivanje će se strogo kažnjavati.

Iduća četiri tjedna ključna su za ovogodišnje maturante – prvi ispitni rok državne započinje ovog utorka. Većina je vjerojatno već spremna, ali nekoliko je pitanja koja se tijekom procesa pojavljuju među maturantima. Odgovori na njih mogu ovaj proces učiniti manje stresnim.

#1 Koji su važni datumi?

Iako je ljetni rok mature započeo ovog utorka, prvi važan datum za većinu maturanata je 10. lipnja, kada se piše Engleski jezik, predmet koji su brojni maturanti prijavili kao obvezni strani jezik. Prvi dio ispita iz Hrvatskog, test i sažetak, pisat će se 24. lipnja 2024., a dan kasnije polaže se esej iz Hrvatskog. Zadnji je u rasporedu ljetnog roka ispit iz Matematike – obje razine pisat će se 27. lipnja.

Privremeni rezultati prvog roka bit će objavljeni 10. srpnja 2024. godine, slijedi dvodnevni rok za prigovor do 12. srpnja, a konačni rezultati prvog roka mature izlaze 17. srpnja. Čitav kalendar mature možete pronaći ovdje.

Zaseban kalendar odnosi se na prijave fakulteta u 2024. One završavaju 17. srpnja u 13:59 h, a privremene rang-liste bit će vidljive već 10. srpnja 2024. Treba naglasiti da visoka učilišta mogu odrediti i ranije rokove prijave, što obično čine fakulteti koji provode prijemne ispite. Konačne rang-liste upisa na studije izlaze isto 17. srpnja 2024. i to iza 15 sati. Kalendar upisa na fakultete možete pronaći na poveznici.

#2 Smijem li dobiti nula bodova na eseju iz Hrvatskog?

I ove godine maturanti pišu jedinstveni ispit mature iz Hrvatskog, dakle nema razina. Smijem li dobiti nula bodova na eseju iz Hrvatskog ili ocjenu nedovoljan –  jedno je od najčešćih pitanja koje uoči ispita mature dobivamo od maturanata. Odgovor je da to baš i ne bi bilo dobro jer u tom slučaju maturant pada čitav ispit iz Hrvatskog. Naime, i na eseju i na prvom dijelu ispita, koji čini test i sažetak, određuju se zasebni pragovi prolaznosti. Kako bi položili ispit iz Hrvatskog, maturanti na oba dijela ispita moraju dobiti najmanje pozitivnu ocjenu. Isto pravilo, treba naglasiti, ne važi za Engleski jezik – taj se ispit ocjenjuje kao jedna cjelina. Inače, popisu djela za esej iz Hrvatskog jezika ove je godine osam djela, a koja su to, možete vidjeti ovdje.

Izdvojeni članak

Prvi ispiti mature već su napisani: Na ljetni rok izlazi 31.478 pristupnika, ovo su najpopularniji predmeti

#3 Piše li se Matematika u 2024. na jednoj razini?

U krugovima obrazovnih stručnjaka bilo je dosta rasprave oko toga treba li se i Matematika, kao i Hrvatski, pisati na jednoj, a ne dvjema razinama. Ovogodišnji maturanti taj će ispit pisati na višoj i osnovnoj razini. Tako će biti i u 2025., potvrdio je u našem podcastu Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Naime, izrada ispita za iduću godinu već je u poodmakloj fazi, a više o temi jedinstvenog ispita mature iz Matematike možete čitati ovdje.

#4 Koje su kazne za prepisivanje na maturi?

Većini je već poznato da na ispitima mature nema prepisivanja. No, svake se godine nađe nekolicina učenika koji se upuste u takva nedozvoljena ponašanja. Na maturi postoje stroge kazne za to, npr. ako razgovarate pod ispitom, okrećete se, ometate tijek ispita, prepisujete od drugog ili dozvolite da se od vas prepisuje, za prvi prijestup dobivate opomenu. Ako to ponavljate, prekida vam se i poništava taj ispit. Ispit će vam biti poništen i ako po njemu crtate vulgarne znakove ili upisujete diskriminacijske parole te prijetnje.

Težim prijestupom na maturi smatra se posjedovanje nedopuštenih pomagala na ispitu, kao što je mobitel, predavanje uratka drugoga pristupnika, nedozvoljeno posjedovanje ispitnih materijala ili zamjena identiteta pristupnika. U tom slučaju poništit će vam se svi položeni ispiti u roku te će vam biti zabranjeno polagati ostale ispite u ispitnom roku.

Izdvojeni članak
ispitna knjižica s državne mature i udžbenik za predmet politika i gospodarstvo

Kalendar državne mature u 2024. godini

#5 Koji su pragovi prolaznosti na ispitima?

Koliko mi je posto potrebno da prođem XY predmet – još je jedno često pitanje maturanata nakon svakog od ispita mature. Pragovi prolaznosti utvrđuju se zasebno svake kalendarske godine, a vrijede i za ljetni i za jesenski rok. Dakle, ovogodišnji pragovi će biti objavljeni tek kada prođu svi ispiti, a obično se izlaze na dan objave privremenih rezultata mature. No, iako se odluka o pragovima prolaznosti na maturi donosi svake godine, treba naglasiti da su pragovi u zadnjih nekoliko godina poprilično stabilni, pa prema prošlogodišnjima, barem otprilike, možete vidjeti koliko je posto potrebno za prolazak svakog ispita. Pragovi za 2023. nalaze se na ovoj poveznici.

#6 Kako brzinski ponoviti za ispit?

Gotovo svaki maturant koji postigne stopostotni uspjeh na nekom od ispita mature reći će vam da ključ leži u redovitom učenju tijekom svih četiriju razreda srednje. Ono što eventualno možete je ovih tjedana samo dodatno utvrditi već ranije naučenog gradivo. Za brzinsko ponavljanje prije ispita od velike će vam koristi biti ispiti probne mature i oni s prijašnjih rokova dostupni na web stranici NCVVO-a. Pitanja od prijašnjih godina možete pronaći i u sustavu kvizovi.srednja.hr. Nakon brze registracije dovoljno je u tražilicu upisati pojam Državna matura, nakon čega vam se otvaraju podteme po predmetima. Prednost sustava je da vam odmah javlja jeste li odgovorili točno ili ne, dakle ne morate tražiti rješenja na drugom mjestu.

#7 Kako temeljito pratiti sve novosti uz maturu?

Bitno je da tijekom čitavog procesa mature ostanete i informirani, ali i da se povežete s vršnjacima, svojim ‘supatnicima’ koji su u istom košu, što vam možda pruži malo utjehe. Najnovije vijesti i dojmove s ispita možete pronaći na srednja.hr u rubrici Matura, a s drugim maturantima možete se povezati u Facebook grupi, Maturanti 2023./2024. Informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura. Dakako, redovito pratite službenu web stranicu NCVVO-a i Postani student, a možete pogledati i našu nedavnu epizodu podcasta u kojoj je gostovao Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.